Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5% παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Γράφει η Χριστίνα Μάναλη

Ο κύριος στόχος για το 2022 όσον αφορά την ελληνική οικονομική πολιτική είναι η μετάβαση από την ισχυρή ανάκαμψη στην ανάπτυξη, μέσα σε ένα αβέβαιο περιβάλλον και διπλής κρίσης, δηλαδή της πανδημίας και του πληθωρισμού. Το ΔΝΤ βλέπει ισχυρή ανάπτυξη στην Ελλάδα στην έκθεση με τα συμπεράσματα αποστολής του στο πλαίσιο της διαβούλευσης του άρθρου 4. «Το ΑΕΠ επέστρεψε στο προ πανδημίας επίπεδο του 2021, αντανακλώντας μια ταχύτερη από την αναμενόμενη ανάκαμψη του τουρισμού, αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης καθώς τα νοικοκυριά άρχισαν να αξιοποιούν τις αποταμιεύσεις που συσσώρευσαν στην πανδημία και ισχυρές ιδιωτικές επενδύσεις που υποστηρίζονται από αυξανόμενες άμεσες ξένες επενδύσεις.

Η ισχυρή δημοσιονομική αντίδραση, η διευκολυντική νομισματική πολιτική και η σημαντική στήριξη της ΕΕ ήταν καθοριστικής σημασίας για την τόνωση της ανάκαμψης», αναφέρει το Ταμείο. Ωστόσο, η πανδημία είναι ένας απρόβλεπτος παράγοντας κινδύνου.

Πριν εισβάλλει η Ρωσία στην Ουκρανία η πρόβλεψη ήταν κατά μια ποσοστιαία μονάδα μεγαλύτερη, περίπου 4,5%. Στην πορεία όμως αυτό άλλαξε, διότι βραχυπρόθεσμα η οικονομική ανάπτυξη θα είναι βραδύτερη από ότι έδειχναν οι πρώτες εκτιμήσεις. Τόσο όμως περίπου (4,2%), θα είναι ο πληθωρισμός λόγω της συνεχούς αύξησης των τιμών ενέργειας, για να υποχωρήσει αργότερα στο 1,9%. Το ΔΝΤ μιλά για «αξιέπαινη πρόοδο» της Ελλάδας απέναντι στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων κληροδοτημάτων της κρίσης, παρά τις δύσκολες συνθήκες.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPEs) των τραπεζών και τη βελτίωση της ρευστότητας του τραπεζικού συστήματος, στη μείωση της ανεργίας και την πρόοδο των διάφορων μεταρρυθμίσεων στους κλάδους της ψηφιοποίησης, των ιδιωτικοποιήσεων, ενίσχυση δαπανών για τη υγεία και τις δημόσιες επενδύσεις.  Αξίζει να σημειωθεί, ότι πρόσφατα έγινε αποπληρωμή των δανείων που είχε πάρει η Ελλάδα από το ΔΝΤ. Πρόκειται για μια θετική εξέλιξη, η οποία στέλνει αισιόδοξο μήνυμα και θετική εικόνα στις αγορές για τη χρηματοοικονομική κατάσταση της χώρας, προβάλει θετικό προφίλ του δημόσιου χρέους και αποφέρει εξοικονομήσεις στον κρατικό προϋπολογισμό, ύψους 230 εκατ. ευρώ, προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας.

Το ΔΝΤ προτείνει στην ελληνική κυβέρνηση μια διευκολυντική δημοσιονομική πολιτική για τη φετινή χρονιά, αλλά το πρωτογενές έλλειμα θα πρέπει να είναι χαμηλότερο από το 2% του ΑΕΠ. Για το 2023, συνιστά να επιτευχθεί ο στόχος σε πρωτογενές πλεόνασμα, το οποίο με τον καιρό θα αυξάνεται με σταθερούς ρυθμούς για να φτάσει τον στόχο του 2% μέχρι το 2027.

Σχετικά με τα δημοσιονομικά μέτρα προτείνει να δοθούν μέτρα στήριξης προσωρινά στις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες  λόγω των υψηλών τιμών ενέργειας και μέτρα ασφάλειας για όσους λαμβάνουν το ελάχιστο εισόδημα, ώστε να αποτελέσει ένα δίχτυ προστασίας απέναντι στην ενεργειακή κρίση. Ακόμη, αναφέρεται στον περιορισμό δαπανών στις συντάξεις και στους μισθούς στο δημόσιο και στην ενθαρρυντική αύξηση του κατώτατου μισθού.

Διαβάστε περισσότερα:

O Έλον Μάσκ αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολαρίων

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από τη Wall Street, όπου εισήχθη το 2013

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5%  παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σανγκάη

Παρακολουθώ έντρομη όλα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη τις τελευταίες ημέρες και ένιωσα μία έντονη ανάγκη να αναφερθώ στο χάος που έχει προκαλέσει η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Πολλάκις…τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο πολιτικού, κατά τη γνώμη μου με αρνητικό πρόσημο.

ΔΝΤ ΔΝΤ
Avatar photo
Χριστίνα Μάναλη

Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Γνωρίζω άπταιστα αγγλικά και καλά Γερμανικά. Το ταξίδι στον κόσμο της αρθρογραφίας ξεκινά μέσα από εδώ!

Άρθρα: 3