Γράφει η Ματίνα Οικονομοπούλου
«Το δικαίωμα στην άμβλωση και η περίπτωση της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου»
Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ανακύπτουν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα προβλήματα. Η βιαιότητα του πολέμου εμφανίζει συνεχώς νέες πλευρές, ακόμα πιο σκληρές και έρχονται στη δημοσιότητα αποκρουστικές εικόνες. Ο ουκρανικός λαός ζει μία πρωτοφανή φρίκη εν έτει 2022 και είναι αναγκασμένος να προσπαθεί να επιβιώσει από τις αποτρόπαιες πράξεις των ρωσικών δυνάμεων με κάθε τρόπο.
Ο άμαχος πληθυσμός είτε βρίσκεται κρυμμένος στα καταφύγια είτε αναζητά τρόπους να διαφύγει ασφαλής από την χώρα προκειμένου να γλυτώσει. Δολοφονίες, βομβαρδισμοί, σωματική βία, σεξουαλικές επιθέσεις και ομαδικοί βιασμοί γυναικών ακόμα και μικρών παιδιών αποκαλύπτουν οι μαρτυρίες των κατοίκων της Ουκρανίας. Οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων εκ μέρους της Ρωσίας είναι συνεχόμενες και ειδικότερα, πολλοί έχουν χαρακτηρίσει την τακτική του βιασμού ως ένα ισχυρό όπλο πολέμου που αποτελεί ταυτόχρονα ίσως το ειδεχθέστερο έγκλημα που λαμβάνει χώρα στις ένοπλες συρράξεις.
Ο βιασμός ανεξαρτήτως πολέμου είναι μια εξαιρετικά δύσκολη και επίπονη κατάσταση για τα θύματα, τόσο σωματικά όσο και ψυχικά, καθώς παράλληλα με τα όσα βίωσαν καλούνται ύστερα να φέρουν ξανά στη μνήμη τους το περιστατικό προκειμένου να καταγγείλουν το θύτη. Στην περίπτωση της Ουκρανίας οι καταγγελίες για βιασμούς συναντούν πολλά εμπόδια, δεδομένου ότι πολλές γυναίκες θανατώνονται, αυτοκτονούν ή απειλούνται. Ωστόσο, υπάρχει μέριμνα εκ μέρους του ΟΗΕ για την εξέταση τους από ιατροδικαστές, αλλά παραμένει μια ανεξέλεγκτη κατάσταση.
Άλλη μία σημαντική παράμετρος είναι το ζήτημα της εγκυμοσύνης που μπορεί να προκύψει μετά από ένα βιασμό. Τρεις μήνες μετά την έναρξη του πολέμου 6,5 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν φύγει από την Ουκρανία και έχουν βρεθεί στις γειτονικές χώρες, με την Πολωνία να εξακολουθεί να υποδέχεται τον μεγαλύτερο αριθμό. Η Πολωνία διαθέτει ένα από τα αυστηρότερα νομοθετικά πλαίσια αναφορικά με τις αμβλώσεις. Από τον Νοέμβριο του 2021 μάλιστα, ο νόμος περιορίζει τις περιπτώσεις που επιτρέπεται στις γυναίκες να προχωρήσουν σε άμβλωση. Απαγορεύει ακόμα και την δυνατότητα αυτή όταν το έμβρυο παρουσιάζει ανωμαλίες.
Η περίπτωση βιασμού ανήκει σε κάποιες εξαιρέσεις, ωστόσο δεν παύει να είναι ένας από τους πιο περιοριστικούς νόμους στην Ευρώπη και προκαλεί πλήθος αντιδράσεων. Κατανοούμε λοιπόν, ότι οι ουκρανές γυναίκες αφού έχουν καταφέρει να εγκαταλείψουν την πατρίδα τους, έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμα μεγαλύτερες δυσκολίες, όπως είναι το να κυοφορείς ένα έμβρυο που προήλθε από βιασμό.
Εντύπωση επιπλέον, προκάλεσε η τοποθέτηση στο Twitter της υπεύθυνης του Κέντρου Πολιτικών Ελευθεριών στην Ουκρανία, Oleksandra Matviichuk, η οποία μεταξύ άλλων ανέφερε ότι οι γυναίκες από την Ουκρανία δεν θα μπορούν να διακόψουν την κύηση τους στην Πολωνία επειδή δεν υπάρχει ακόμη ποινική δίωξη των θυτών. Καθίσταται λοιπόν αναγκαίο να παρασχεθεί στήριξη και βοήθεια σ’ αυτές τις γυναίκες, διότι θα έπρεπε να θεωρείται αυτονόητο ότι πρόκειται για ένα αναφαίρετο ανθρώπινο δικαίωμα, το να προχωρήσει δηλαδή μια γυναίκα σε άμβλωση, πόσο μάλλον όταν είναι και θύμα βιασμού.
Οι κυβερνήσεις των χωρών οφείλουν να επιδεικνύουν τον απαραίτητο σεβασμό στο δικαίωμα των γυναικών και να μην αφήνουν χαραγμένες στη μνήμη τους τις φρικαλεότητες του πολέμου για όλη τους τη ζωή. Επιπλέον, δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την περίπτωση της Αμερικής και τις πρόσφατες συζητήσεις για το νόμο που θα παρέχει το δικαίωμα σε πολλές Πολιτείες να αποφασίζουν για το αν πρέπει ή δεν πρέπει να γίνει μια άμβλωση. Μία απόφαση που οδηγεί τις γυναίκες πολλούς αιώνες πριν, όταν ακόμα μάχονταν για την κατοχύρωση βασικών ελευθεριών.
Πρόκειται για ένα διχαστικό ζήτημα και μία συγκυρία εξαιρετικά επικίνδυνη που απειλεί το δικαίωμα των γυναικών, ειδικότερα τώρα που εξελίσσονται τόσο σοβαρά γεγονότα στην Ουκρανία. Γίνεται λόγος για ένα από τα πιο ανησυχητικά προβλήματα που έχουν αντιμετωπίσει οι γυναίκες στη διεκδίκηση των αναπαραγωγικών τους δικαιωμάτων, ενώ δεν είναι λίγοι οι ακτιβιστές ανθρωπίνων δικαιωμάτων που αντιδρούν. Στο πρόσφατο φεστιβάλ των Καννών μια γυναίκα αιφνιδίασε τους παρευρισκόμενους όταν παρουσιάστηκε χωρίς ρούχα με ζωγραφισμένο στο στήθος της το σύνθημα «Σταματήστε να μας βιάζετε» στα χρώματα της ουκρανικής σημαίας, διαμαρτυρόμενη για την παρούσα κατάσταση.
Διαβάστε περισσότερα:
Τι γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού; 5+1 απαντήσεις
Αξίζει, να επισημάνουμε τις σημαίνουσες προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απαντώντας στα «fake news» που κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη
Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.
Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι
Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.
Νομική Αθηνών: Επίθεση δέχθηκαν 6 κοπέλες, μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ
Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – «Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το Πανεπιστήμιο, χτυπάει την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ