Το ΑΠΘ «υιοθετεί» τους 100 φοιτητές του από την Ουκρανία

Θα καλύψει τις ανάγκες στέγασης και σίτισής τους

Πόλεμος στην Ουκρανία: Το ΑΠΘ υιοθετεί τους 100 φοιτητές του από την Ουκρανία – Τα μέτρα στήριξης και η εφάπαξ ενίσχυση.

Τους περίπου 100 προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές του από την Ουκρανία αποφάσισε να υιοθετήσει το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), αναλαμβάνοντας να καλύψει άμεσα τη σίτιση τους, καθώς και έξοδα διαμονής και καθημερινών αναγκών τους, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τον πόλεμο που μαίνεται για έκτη ημέρα. 

Με ένα κονδύλι ύψους 15.000 ευρώ που εγκρίθηκε από τον Ειδικό Λογαριασμό Κονδυλίων Έρευνας (ΕΛΚΕ ΑΠΘ) για την εφάπαξ έκτακτη επιχορήγηση των φοιτητών αυτών προς κάλυψη των άμεσων εξόδων διαμονής τους και αγοράς ειδών πρώτης ανάγκης, συστήνεται Ειδική Επιτροπή στήριξης τους μέσα από την κινητοποίηση των μελών της Πανεπιστημιακής Κοινότητας.

Οι αποφάσεις ελήφθησαν ομόφωνα από την Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ κατόπιν σχετικής εισήγησης του πρύτανη, καθηγητή Νίκου Παπαϊωάννου και στη συνέχεια το αίτημα έκτακτης επιχορήγησης για την κάλυψη των αναγκών των φοιτητών εγκρίθηκε από το επταμελές συμβούλιο διοίκησης του ΕΛΚΕ-ΑΠΘ.

«Σήμερα φοιτούν στο ΑΠΘ περίπου 100 φοιτητές, προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί, προερχόμενοι από την Ουκρανία. Η πρωτοφανής εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προκάλεσε δυσχέρειες στην συνέχιση των σπουδών των συγκεκριμένων φοιτητών. Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων του ΑΠΘ, υπεύθυνη για τις διεθνείς μορφωτικές συνεργασίες του πανεπιστημίου μας, συζήτησε εκτενώς το οξύ αυτό πρόβλημα και αποφάσισε να εισηγηθεί στο πανεπιστήμιο μέτρα για την ανακούφιση τους», αναφέρεται στην εισηγητική πρόταση που έγινε αποδεκτή από το συμβούλιο του ΕΛΚΕ.

Πρύτανης ΑΠΘ για φοιτητές από την Ουκρανία: Δεν μπορούμε να παρακολουθούμε άπραγοι


«Παρακολουθούμε συγκλονισμένοι να εξελίσσεται μία ανθρωπιστική κρίση, ως αποτέλεσμα μίας παράλογης εισβολής και καταπάτησης του Διεθνούς Δικαίου. Δεν μπορούμε όμως να παρακολουθούμε μένοντας άπραγοι, οφείλουμε εμπράκτως να δείξουμε την αλληλεγγύη μας -ο καθένας όπως μπορεί και με όποια μέσα διαθέτει- και να σταθούμε δίπλα στα μέλη της οικογένειας του Αριστοτελείου που υποφέρουν από τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία. Είναι το αυτονόητο, το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε και είμαι βέβαιος πως σύσσωμη η πανεπιστημιακή μας κοινότητα θα υποστηρίξει την πρωτοβουλία, ώστε κάθε ένα από αυτά τα παιδιά να νοιώσει ασφάλεια και τη φροντίδα, τη θαλπωρή μίας μεγάλης οικογένειας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Παπαϊωάννου.

«Ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι θεωρούμε ότι το πανεπιστήμιο μας πρέπει να δείξει έμπρακτα την αλληλεγγύη του στους πληττόμενους φοιτητές μας, βοηθώντας τους να συνεχίσουν απρόσκοπτα τους σπουδές τους, καλύπτοντας μέρος των αναγκών διαβίωσης τους», πρόσθεσε ο πρύτανης του ΑΠΘ εξηγώντας πως «οι φοιτητές αυτοί οι οποίοι αποτελούν ενεργό μέρος της πανεπιστημιακής μας κοινότητας, είναι μελλοντικοί πρεσβευτές στις πατρίδες τους της Ελληνικής παιδείας που στα μάτια τους εκπροσωπείται από το ίδρυμα μας», ενώ «ταυτόχρονα, οι συγκεκριμένοι φοιτητές αποτελούν ζωντανή γέφυρα πολιτισμού του ΑΠΘ με τις χώρες τους, ενισχύοντας τις διεθνείς σχέσεις και την εξωστρέφεια του ΑΠΘ».

Θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδώ!
Το ΑΠΘ «υιοθετεί» τους 100 φοιτητές του από την Ουκρανία
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223