Τι θα ψηφίσουν οι νέοι στις εκλογές;

Τι θα ψηφίσουν οι νέοι στις εκλογές;

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών την 21η Μαΐου πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται, ένα από τα βασικά είναι το τι ακριβώς σκοπεύουν να ψηφίσουν οι νέοι;

Εν όψει των επερχόμενων εκλογών την 21η Μαΐου πολλά είναι τα ερωτήματα που δημιουργούνται σχετικά με την συμμετοχή, την πρόθεση ψήφου και διάφορα άλλα θέματα.

Ένα από τα βασικά -κλισέ θα έλεγε κανείς- είναι το αν και τι θα ψηφίσουν οι νέοι στις εκλογές;

Το Pnyka Votes διεξήγαγε μια έρευνα πρόθεσης ψήφου στο κοινό του Pnyka Press με σκοπό να μετρήσουμε ακριβώς αυτό. Τι ακριβώς σκοπεύουν να ψηφίσουν οι νέοι;

Η έρευνα διεξήχθη μεταξύ 31 Μαρτίου και 7 Απριλίου ηλεκτρονικά μέσω της ιστοσελίδας του Pnyka Press όπου και συνέλεξε συνολικά 1.054 μοναδικές απαντήσεις.

Η συντριπτική πλειοψηφία των απαντήσεων ήταν από νέους 17 έως 24 ετών με ποσοστό 72.1% ενώ ακολουθούν οι ηλικίες 25 έως 34 ετών με 16.5%.

Ναι αλλά που τοποθετούνται πολιτικά;
Σκοπεύουν να ψηφίσουν;
Τι σκοπεύουν να ψηφίσουν;

Στην πρόθεση ψήφου προηγείται η Νέα Δημοκρατία με ποσοστό 36.9%, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. με 27.8%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. με 10.3%, το Κ.Κ.Ε. στο καθιερωμένο 5.2%, το ΜέΡΑ25 με 4.8%, ενώ εντύπωση προκαλεί η 6η θέση την οποία λαμβάνει το κόμμα Έλληνες για την Πατρίδα με αρχηγό τον Ηλία Κασιδιάρη με ποσοστό 3.2%.

Με ποσοστά χαμηλότερα από αυτά που απαιτούνται για την είσοδο τους στη βουλή ακολουθούν η Πατριωτική Ένωση με 2.7%, η Εθνική Δημιουργία με 2.2% και η Ελληνική Λύση με 2.0%.

Τέλος ένα ποσοστό 4.9% δήλωσε “άλλο”.

Ποιο κόμμα πιστεύουν πως θα βγει πρώτο;

Στην παράσταση νίκης η συντριπτική πλειοψηφία βλέπει νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 75,1% να αναφέρει πως θα λάβει τις περισσότερες ψήφους, ακολουθεί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. – Π.Σ. με ποσοστό 20,4%, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. – ΚΙΝ.ΑΛ. με ποσοστό 1,6% ενώ 2,9%* δήλωσε “άλλο”.

*Σημειώνεται πως το 2,9% που ψήφισε άλλο, το 1,1% επέλεξε την επιλογή “άλλο”. Το 0,6% δήλωσε ‘Ελληνες για την Πατρίδα, το 0,6% δήλωσε Πατριωτική Ένωση, το 0,2% δήλωσε ΜέΡΑ25, το 0,2% Εθνική Δημιουργία και άλλο ένα 0,2% Ελληνική Λύση.

Μπορείτε να βρείτε αναλυτικά όλα τα στοιχεία τις δημοσκόπησης με κρυπτογραφημένες τις διευθύνσεις IP καθώς και την αναλυτική αναφορά εδώ.

Το παρόν δεν αποτελεί δημοσκόπηση.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: νέοι εκλογές

Ματθαίος Ντούτσης
Ματθαίος Ντούτσης

Ο Ματθαίος Ντούτσης είναι προπτυχιακός φοιτητής του τμήματος Πολιτικών Επιστημών και Δημόσιας Διοίκησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι ο ιδρυτής του Pnyka Press καθώς και αρχισυντάκτης της πολιτικής στήλης.

Άρθρα: 14