Τι μάθαμε από το debate Κατσαφάδου-Καλαματιανού για το Μεταναστευτικό

Tο debate αυτό, πέραν από το ήθος που δίδαξε (η συζήτηση ήταν ήρεμη και χαρακτηρίστηκε απο σεβασμό και από τις δύο πλευρές), μας έδωσε τις πολυπόθητες απαντήσεις που περιμέναμε να πάρουμε προεκλογικά.
Γράφει ο Ιωάννης Καρανικολός debate

Ο κύβος ερρίφθη λοιπόν και οι εκλογές ορίστηκαν για την 21η Μαΐου. Αυτό σημαίνει ότι και επίσημα έχουμε εισέλθει στην προεκλογική περίοδο. Τα σποτάκια έχουν δειλά-δειλά ξεκινήσει να εμφανίζονται, όμως ως υπεύθυνοι πολίτες, οφείλουμε να έχουμε μια αρκετά πιο σφαιρική εικόνα των πραγμάτων.

Ευτυχώς για εμάς, δεν χρειάζεται να πέσουμε στην ανάγκη των mainstream media για να ακούσουμε τις τοποθετήσεις βουλευτών-κομμάτων για διάφορα θέματα που μας απασχολούν.

Κάπως έτσι, μέσα στη προσπάθεια μου να παρακολουθήσω ένα debate για το μεταναστευτικό, έπεσα πάνω στo The Debate Podcast και πιο συγκεκριμένα στο βίντεο του για το μεταναστευτικό, στο οποίο συμμετείχαν ο Κώστας Κατσαφάδος, Βουλευτής Α’ Πειραιώς και Νήσων με τη Νέα Δημοκρατία και Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, και ο Διονύσιος-Χαράλαμπος Καλαματιανός, Βουλευτής Ηλείας με το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ο οποίος υπηρέτησε ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (2017-2018).

Βρείτε το The Debate Podcast εδώ:

Με αφορμή τη παρακολούθηση του εν λόγω debate λοιπόν, θα ήθελα να σχολιάσω τη στάση και των δύο ομιλητών, καθώς θεωρώ πως τέτοιου τύπου συζητήσεις οφείλουμε να τις αναπαράγουμε.

Ας ξεκινήσουμε με τη στάση που κράτησαν οι δύο ομιλητές. Απο τη μεριά του ο κ. Κατσαφάδος, επέμεινε στα αριθμητικά στοιχεία που αφορούν το ζήτημα καθώς διατήρησε και μία ανυποχώρητη στάση καθ΄όλη τη διάρκεια του debate σε ότι αφορούσε την αδιάκοπη και αυστηρή φύλαξη των συνόρων.

Από την άλλη ο κ. Καλαματιανός, επέμεινε σε μια ανθρωποκεντρική προσέγγιση του όλου ζητήματος, αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “κανείς δεν μπορεί να σταματήσει αυτές τις ροές, όσο δεν αντιμετωπίζονται οι αιτίες του ζητήματος”, αναφερόμενος στον φράχτη στον Έβρο.

Εμβαθύνοντας, ο κ. Κατσαφάδος ανέφερε χαρακτηριστικά πως η προηγούμενη κυβέρνηση, απορρόφησε μόνο το 22% από τα κονδύλια που προσέφεραν τα Ευρωπαϊκά Ταμεία, δημιούργησε μόνο 3 δομές από 26 που είχε δηλώσει καθώς επίσης και άφησε το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου αστελέχωτο με ποσοστά κάλυψης μόνο 40% σε οργανικές και 33% σε διοικητικές θέσεις.

Επίσης αναφέρθηκε στη παραίτηση του τότε Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Μετανάστευσης του κύριου Βουδούρη, ο οποίος είχε κάνει λόγο για “μαύρες τρύπες στη χρηματοδότηση” καθώς και για πελατειακές πρακτικές.

Απέναντι σε αυτά τα επιχειρήματα, οφείλω να πω πως καθαρή απάντηση δεν δώθηκε από τον κύριο Καλαματιανό, ο οποίος στόχευσε τα πυρά του περισσότερο στην Ευρωπαικη Ενωση παρά στη κυβέρνηση, δηλώνοντας πως έχει ατονίσει και στοχεύει περισσότερο στην επιστροφή των προσφύγων στις χώρες τους παρά στην ενσωμάτωση τους.

Συνεχίζοντας, ο κ.Κατσαφάδος αναφέρθηκε στα σκηνικά θλίψης που αντίκρησε η χώρα στη Μόρια και την Ειδωμένη, κάνοντας λόγο για αποθήκες ψύχων και καταλόγισε την ευθύνη αποκλειστικά στη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ.Καλαματιανός από την άλλη αντέκρουσε το επιχείρημα κάνοντας αναφορά στην υπόθεση του Φαρμακονησίου και στο ναυάγιο που συνέβει εκεί το 2014. Παρόλα αυτά συνέχισε να βάλλει κατά της Ε.Ε αναφέροντας χαρακτηριστικά πως “μετατρέπει τις χώρες σε αποθήκες ψυχών”.

Πάμε όμως σε κάτι ακόμα πιο ενδιαφέρον κατά τη γνώμη μου. Την υπόθεση του Ιάσωνα Αποστολόπουλου. Ο κ.Κατσαφάδος απηύθυνε μία ευθεία ερώτηση στον συνομιλητή του ρωτόντας τον εάν συμφωνεί με την στάση του κύριου Αποστολόπουλου καθώς φαίνεται το κόμμα του να τον στηρίζει. Εκεί ο κ.Καλαματιανός απάντησε κάπως διπλωματικά αποφεύγοντας την ευθεία απάντηση, λέγοντας πως όποιος καταγγέλει δεν σημαίνει απαραίτητα ότι βγάζει Fake News αντιθέτως θα πρέπει τα όσα καταγγέλει να ερευνώνται.

Επί τάπητος τέθηκε και το ζήτημα της μικρής Μαρίας στον Έβρο με τον κ.Κατσαφάδο να λέει, πως κανείς δεν έχει ζητήσει ούτε μία συγγνώμη για τα Fake News που διασπείρανε και καταλόγισε και ευθύνη και στην αξιωματική αντιπολίτευση.

Απο τη μεριά του ο κ.Καλαματιανός απάντησε λέγοντας πως η νησίδα ήταν εν μέρει ελλληνική, βασιζόμενος σε “κυβερνητικές διαρροές”. Ο κ.Κατσαφάδος από τη μεριά του στάθηκε στην επίσημη αναφορά του ΓΕΣ, η οποία αναφέρει ξεκάθαρα ότι το έδαφος ήταν τουρκικό.

Κλείνοντας οφείλω να πω, πως το debate αυτό, πέραν από το ήθος που δίδαξε (η συζήτηση ήταν ήρεμη και χαρακτηρίστηκε απο σεβασμό και από τις δύο πλευρές), μας έδωσε τις πολυπόθητες απαντήσεις που περιμέναμε να πάρουμε προεκλογικά.

Οδεύουμε λοιπόν προς τις εκλογές και έχουμε τα αυτιά και τα μάτια μας ανοιχτά, για το επόμενο debate που έρχεται!

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Εκλογές Αυτοδυναμία

Avatar photo
Ιωάννης Καρανικολός

Συντονιστής - Email: karanikolos@pnykapress.gr

Άρθρα: 6