Γράφει η Αθανασία Λάμπρου Ζελένσκι
Πρώτη φορά στα χρονικά, πρόεδρος μιας εμπόλεμης χώρας μιλάει στην Εθνοσυνέλευση και τη Γερουσία της Γαλλίας. Τον τελευταίο μήνα, η Ουκρανία πλήττεται από τις επιθέσεις της Ρωσίας που έχουν συνταράξει όλο τον πλανήτη. Η κατάσταση φαίνεται να βγαίνει εκτός ελέγχου, αφού πλέον όλο και περισσότεροι άμαχοι βιώνουν το έγκλημα του πολέμου και χάνουν την ζωή τους. Αποκορύφωμα της βιαιότητας της Ρωσίας ,ήταν και ο βομβαρδισμός ενός μαιευτηρίου στην Μαριούπολη, προκαλώντας φρίκη και αποτροπιασμό παγκοσμίως.
Στις 23 Μαρτίου, ο πρόεδρος της Ουκρανίας απευθύνθηκε στους Γάλλους βουλευτές λέγοντάς τους, ότι όλοι γνωρίζουν ότι η Ρωσία ευθύνεται για τα σημερινά γεγονότα του πολέμου. Η Ρωσία καταστρατηγεί τα βασικά δικαιώματα των ανθρώπων όπως την εκπαίδευση τους , την υγεία τους, την ελευθερία τους και το κυριότερο από όλα την ζωή τους. Η ομιλία αυτή θύμισε στους Γάλλους τα γεγονότα που συνέβησαν στον Α παγκόσμιο πόλεμο καθώς και εκεί εκατομμύρια άμαχοι έχασαν την ζωή τους. Η ελευθερία , η ισότητα και η ενότητα είναι βασικές θεμελιώδεις έννοιες που πρέπει πάντα να προστατεύονται και να διαιωνίζονται από γενιά σε γενιά. Η ομιλία του
Ζελένσκι ήταν αρκετά ξεκάθαρη , αφού προέτρεψε την Γαλλία να επιβάλει κυρώσεις στην Ρωσία με το πλεονέκτημα της να είναι η προεδρία της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Οι κυρώσεις πρέπει να επιβάλλονται όταν το διακύβευμα είναι η ζωή εκατομμυρίων ανθρώπων. Χώρες που έχουν μεγάλη ισχύ πρέπει να συμβάλλουν σε αυτό το έργο και όχι απλά να κάνουν βαρύγδουπες δηλώσεις και να παραμένουν απαθείς σε πρακτικό επίπεδο. Όπως σωστά είπε ο Ουκρανός πρόεδρος, η Ουκρανία πρέπει να μπει στην Ευρωπαϊκή ένωση και να διασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα. Γαλλικές επιχειρήσεις, πρέπει να σταματήσουν να δραστηριοποιούνται στην Γαλλία ως ένδειξη συμπαράστασης προς την Ουκρανία και τιμωρίας προς την Ρωσία. Οι χώρες πρέπει να ενωθούν και να δημιουργήσουν μία ασπίδα που δεν θα έχει άλλο σκοπό παρά να τονίσει την αναγκαιότητα της ειρήνης και της δικαιοσύνης στις μέρες μας.
Οι γάλλοι βουλευτές ώς φόρο τιμής προς τα θύματα της Ουκρανίας έκαναν ενός λεπτού σιγή κατά την διάρκεια της ομιλίας του Ζελένσκι. Η Ελλάδα φαίνεται να συνάπτει συμφωνία με την Γαλλία ,προκειμένου να στείλει ανθρωπιστική βοήθεια στην Μαριούπολη που όπως είναι γνωστό έχει αρκετούς Έλληνες ομογενείς ,κάποιοι εκ των οποίων έχασαν την ζωή τους. Επίσης, η Ελλάδα στηρίζοντας το κεκτημένο της παιδείας υποδέχεται πολλά παιδιά από την Ουκρανία στα ελληνικά σχολεία. Κινητοποιήσεις γίνονται και σε διάφορα μέρη της Αθήνας ,όπως στον Πειραιά καθώς και έξω από το ρωσικό προξενείο στην Αθήνα κίνηση που δείχνει ότι η Ελλάδα στέκεται στην πλευρά της δικαιοσύνης , της ελευθερίας και της ανθρωπιάς.
Τέλος , η κατάσταση με την Ουκρανία και την Ρωσία ξεφεύγει δημιουργώντας ανασφάλεια και φόβο σε όλο τον κόσμο. Όλες οι χώρες ,οφείλουν να δουν έξω από τον κύκλο των συμφερόντων τους και για ένα τόσο κρίσιμο θέμα να υψώσουν την λίστα των κυρώσεων στην Ρωσία, εάν θέλουν να μην επαναληφθούν τα δεινά του 20ου αιώνα .Το όραμα είναι κοινό , έτσι και οι πράξεις θα είναι. Κανένας πόλεμος δεν μπορεί να είναι ανεκτός σήμερα όσο και αν κάποιοι το επιχειρούν μέσα από τέτοιες επιθέσεις. Η δημοκρατία είναι το υπέρτατο αγαθό και έτσι θα παραμείνει.
Διαβάστε περισσότερα:
Όσα μας προκάλεσαν αηδία τις τελευταίες ημέρες
Οι ευαίσθητοι και ψυχοπονιάρηδες αλληλέγγυοι με το καταγγελτικό ύφος τώρα κρύβονται πίσω από λέξεις που τις έχουν κάνει σημαία της εμετικής τους ουδετερότητας.
Ελλάδα και προεδρική δημοκρατία: ένας ανέφικτος συνδυασμός
Ανέκαθεν οι Έλληνες διακατέχονταν έντονα από την επιθυμία ενασχόλησης με τα κοινά.
Λένε ότι όλοι οι άνθρωποι υποφέρουν το ίδιο σε ένα πόλεμο
‘’ Τώρα όσοι μου επιτίθεντο έχουν μια δικαιολογία για να ασκήσουν πάνω μου το μίσος και τη βία τους.’’