Γράφει η Μαριάννα Ξενικάκη
Το 2022 χαρακτηρίζεται ως μια χρονιά με έντονο πολιτικό και κοινωνικό αποτύπωμα. Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, η δολοφονία του Άλκη στη Θεσσαλονίκη, η ενεργειακή κρίση, η κλιμάκωση των τουρκικών προκλήσεων και απειλών, η ιστορική ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο, η «πρεμιέρα» της ΟΠΠΙ, ο θάνατος της βασίλισσας Ελισάβετ και το τέλος μιας εποχής, η δολοφονία της Μαχσά Αμινί, καθώς και οι κινητοποιήσεις που ακολούθησαν στο Ιράν, η εκλογή Μελόνι στην Ιταλία, το Μουντιάλ, το ζήτημα των υποκλοπών και των παρακολουθήσεων, η υπόθεση της «Κιβωτού του Κόσμου», ο πυροβολισμός και ο θάνατος του 16χρονου Ρομά, από αστυνομικό, η υπόθεση Καϊλή και το Qatar Gate, είναι, ίσως, από τα σημαντικότερα γεγονότα, τα οποία απασχόλησαν την ελληνική, αλλά, και τη διεθνή επικαιρότητα. Σίγουρα δεν είναι τα μόνα, ωστόσο, αυτά «σημάδεψαν», το καθένα με το δικό του τρόπο τη χρονιά που πέρασε.
Ας δούμε, πιο αναλυτικά, τα γεγονότα, που μας απασχόλησαν περισσότερο στη διάρκεια της χρονιάς.
1η Φεβρουαρίου: Ο 19χρονος Άλκης Καμπανός «πέφτει» νεκρός, μετά από ενέδρα οπαδών στη Θεσσαλονίκη. Ο άτυχος Άλκης δέχτηκε μαχαιριά από δρεπάνι, από την οποία, τραυματισμένος στο πόδι, βρήκε τραγικό θάνατο λόγω ακατάσχετης αιμορραγίας. 12 άτομα συνελήφθησαν και η υπόθεση αναμένεται να εκδικαστεί στις 18 Ιανουαρίου 2023.
24η Φεβρουαρίου: Η Ρωσία εισβάλλει στην Ουκρανία, μετά από εντολή του Προέδρου του Βλαντιμίρ Πούτιν. Ο πόλεμος στην Ευρώπη και η κρίση της ενέργειας ξεκινά. Χιλιάδες κόσμου μεταναστεύουν προς τις, όμορες με την Ουκρανία, χώρες. Ο Ρώσος πρόεδρος ισχυρίστηκε πως η εισβολή γίνεται «για την υπεράσπιση των ανθρώπων που επί οχτώ χρόνια δέχονται διωγμούς και γενοκτονία από το καθεστώς του Κιέβου». Η στάση της Ρωσίας καταδικάστηκε από πολλές χώρες της Δύσης.
Μάλιστα, υπεβλήθησαν οικονομικές κυρώσεις στη Μόσχα, οι οποίες επηρέασαν σε σημαντικό βαθμό, τόσο τη Ρωσία, όσο και τον κόσμο, γενικότερα. Η Ρωσία, ως αντίποινα στις κυρώσεις, «πάγωσε» τις εξαγωγές φυσικού αερίου από τους αγωγούς της, προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, με αποτέλεσμα, οι τιμές των υγρών καυσίμων να παρουσιάσουν ιστορικά υψηλές τιμές, αυξάνοντας την τιμή πολλών άλλων βασικών αγαθών και υπηρεσιών.
Η Ευρώπη είναι αντιμέτωπη με μια ενεργειακή κρίση, η οποία έχει αυξήσει τον πληθωρισμό, τις τιμές και τα έξοδα, σε πολλές χώρες της. Οι χώρες της Ευρώπης, με έκτακτα μέτρα προσπαθούν να κρατήσουν τις τιμές σε μια σταθερή πορεία και ψάχνουν τρόπους για να μειωθεί το κόστος της ενέργειας.
17η Μαϊου: Η πρώτη ομιλία Έλληνα πρωθυπουργού στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής. Πιο συγκεκριμένα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ιστορική ομιλία του στα μέλη του Κογκρέσο των ΗΠΑ με τη φράση: «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον εκλεγμένο ηγέτη του λαού που δημιούργησε τη δημοκρατία να απευθύνεται στους αιρετούς του λαού που υπεραμύνθηκαν των δημοκρατικών ιδεωδών από τη στιγμή της δημιουργίας του κράτους τους».
Ο Έλληνας πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα ζητήματα αυτοδιάθεσης, ελευθερίας και δημοκρατίας, στους δεσμούς Ελλάδας-ΗΠΑ από την εποχή της Ελληνικής Επανάστασης μέχρι τις μέρες μας, στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, στις δυνατότητες αμερικανικών επενδύσεων στην Ελλάδα και στον εσωτερικό κατακερματισμό των δημοκρατιών.
Ιούλιος και Αύγουστος 2022: Ανακαλύφθηκε η χρήση του παράνομου λογισμικού παρακολούθησης Predator εις βάρος, αρχικά, του Κουκάκη και, αργότερα, του προέδρου του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, προκαλώντας τις παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ Π. Κοντολέοντα και του Γενικού Γραμματέα του Πρωθυπουργού Γ. Δημητριάδη, και πλήθος πολιτικών αντιπαραθέσεων μεταξύ της Κυβέρνησης και των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Αρχές Σεπτεμβρίου: Η πανεπιστημιακή αστυνομία (ΟΠΠΙ) κάνει «πρεμιέρα» στα πανεπιστήμια, προκαλώντας πολλές αντιδράσεις στις τάξεις των φοιτητικών συλλόγων της χώρας, η οποία, τελικά, φαίνεται να εποπτεύει από.. απόσταση.
8η Σεπτεμβρίου: Πέθανε σε ηλικία 96 ετών, η μακροβιότερη μονάρχης στην ιστορία του Ηνωμένου Βασιλείου, η Βασίλισσα Ελισάβετ Β’, από φυσικά αίτια, σηματοδοτώντας το τέλος μιας ολόκληρης εποχής. Ο πρωτότοκος γιός της, Πρίγκιπας Κάρολος Γ’, Δούκας της Κορνουάλης, στέφθηκε Βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου στα 74 έτη ζωής του.
16η Σεπτεμβρίου: Η 22χρονη Ιρανή Μαχσά Αμίνι, πέθανε στην Τεχεράνη του Ιράν, ενώ βρισκόταν υπό κράτηση, καθώς, νωρίτερα, είχε συλληφθεί από την αστυνομία ηθών, η οποία επιβλέπει τη συμμόρφωση των Ιρανών με τον ενδυματολογικό κώδικα του Ισλάμ. Η 22χρονη συνελήφθη γιατί παραβίαζε τους κανόνες της ισλαμικής θρησκείας όσον αφορά τη σεμνότητα.
Πολλοί άνθρωποι, σε όλο τον κόσμο, αντέδρασαν για το θάνατο της Μαχσά Αμίνι, καταφεύγοντας σε διαδηλώσεις και κινητοποιήσεις. Η θάνατος της απετέλεσε σύμβολο της βίας κατά των γυναικών στο Ιράν. Μάλιστα, πολλές γυναίκες έκοψαν τα μαλλιά τους ως ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συνθήκες ζωής των γυναικών στο Ιράν.
25η Σεπτεμβρίου: Η Τζόρτζια Μελόνι και τα «Αδέλφια της Ιταλίας» επικράτησαν στις βουλευτικές εκλογές της γειτονικής χώρας, αλλάζοντας τον πολιτικό χάρτη της Ευρώπης. Η Ακροδεξιά προελαύνει στην Ιταλία και πολλοί έχουν σπεύσει να κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου.
Νοέμβριος 2022: Τον Νοέμβριο του 2022 ήρθαν στο φως οι καταγγελίες παιδιών για παρενοχλήσεις, ακραίες τιμωρίες, ξυλοδαρμούς και άσχημες συμπεριφορές εργαζομένων αλλά και σημαντικών προσώπων της ΜΚΟ «Κιβωτός του Κόσμου», προκαλώντας σοκ στην ελληνική κοινωνία. Η δικαιοσύνη και η πολιτεία έχουν αναλάβει να ξεκαθαρίσουν την υπόθεση, προχωρώντας σε ενδελεχή έλεγχο των οικονομικών στοιχείων και λογαριασμών όλων των εμπλεκομένων, και στην προσωρινή αλλαγή διοίκησης, στη δομή.
Αίσθηση έχουν προκαλέσει στην κοινή γνώμη και άλλες υποθέσεις βιασμών και κακοποιήσεων παιδιών, οι οποίες ήρθαν στο προσκήνιο τη χρονιά που μας πέρασε, όπως, η υπόθεση των βιασμών και της μαστροπείας της 12χρονης κοπέλας στον Κολωνό, η κακοποίηση των παιδιών στα Πετράλωνα από τον πατέρα τους, αλλά και η υπόθεση του βιασμού και της βιντεοσκόπησης, επί ένα μήνα, του 15χρονου, από συμμαθητές του, στα Δυτικά προάστια της Αττικής.
20η Νοεμβρίου: Το Μουντιάλ στο Κατάρ κάνει πρεμιέρα στις 20 Νοεμβρίου. Η μεγάλη γιορτή του ποδοσφαίρου ξεκίνησε. Ωστόσο, το φετινό παγκόσμιο κύπελλο έχει χαρακτηριστεί από πολλούς «αιματοβαμμένο», λόγω των χιλιάδων θανάτων μεταναστών εργατών, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των εργασιών για την κατασκευή των υπερσύγχρονων γηπέδων, που θα φιλοξενούσαν τους αγώνες. Το ζήτημα των εργασιακών συνθηκών στην αραβική χώρα έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις, καθώς, γενικά, οι αραβικές χώρες δε φημίζονται για την ποιότητα ζωής των εργατών τους. Για την ιστορία, παγκόσμια πρωταθλήτρια ‘’στέφθηκε’’ η εθνική ομάδα της Αργεντινής, έπειτα από 36 χρόνια.
5η Δεκεμβρίου: Ο 16χρονος Κώστας Φραγκούλης πυροβολείται στο κεφάλι από όπλο αστυνομικού, μετά από καταδίωξη. Ο ανήλικος Ρομά, έπειτα από νοσηλεία στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, τελικά, κατέληξε στις 13 Δεκεμβρίου. Πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους για να διαμαρτυρηθεί για τις συνθήκες θανάτου του 16χρονου και εκτενή επεισόδια σημειώθηκαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.
Δεκέμβριος 2022: Το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς στην ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, έφεραν στο φως οι Βελγικές Αρχές, με την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Εύα Καϊλή και τον σύντροφο της, να «φαίνονται» δύο από τους δράστες.
Το Qatar- Gate, ύψους τουλάχιστον 1.500.000€ και ένα πιθανό ξέπλυμα μαύρου χρήματος, προκαλεί πονοκέφαλο στις Βρυξέλλες. Το μόνο σίγουρο είναι πως, οι πρώτες αποκαλύψεις δείχνουν ότι, είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Η Εύα Καϊλή, πάντως, κρίθηκε προφυλακιστέα στις 22 Δεκεμβρίου 2022, από το βελγικό δικαστήριο, όπως, και ο σύντροφος της.
Αυτό, βέβαια, που κυριάρχησε όλο το χρόνο, και φαίνεται πως θα έχει ακόμα πολύ μέλλον, είναι η τουρκική προκλητικότητα. Ο Πρόεδρος της Τουρκίας δείχνει να μην αστειεύεται όταν μιλάει για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του στη Μεσόγειο. Φροντίζει να το δείχνει συχνά, άλλωστε, καθώς δε χάνει την ευκαιρία να εξαπολύει απειλές προς την Ελλάδα.
Το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, τη χρονιά που πέρασε, επεδίωξε να αναθερμάνει τις σχέσεις της χώρας μας με τις συμμαχικές της χώρες. Μάλιστα, το ελληνο-αιγυπτιακό σύμφωνο για ΑΟΖ, το οποίο υπογράφηκε το Νοέμβριο, ακύρωσε το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο και θέτει τα θεμέλια μιας ομαλής γειτνίασης με την Αίγυπτο.
Το 2022 ήταν, σίγουρα, μια «πλούσια» χρονιά ως προς τα γεγονότα που μας απασχόλησαν. Βέβαια, κάποια από αυτά θα μας συντροφεύσουν και την επόμενη, καθώς πολλές υποθέσεις φαίνεται να έχουν ακόμα πολύ μέλλον και θα γίνονται αντικείμενο συζήτησης με την πρώτη ευκαιρία. Άλλωστε, το 2023 είναι χρονιά εκλογών και κάποια από τα γεγονότα αυτά θα χρησιμοποιηθούν ως «όπλα» της προεκλογικής περιόδου.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: 2022 χρονιά 2022 χρονιά
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. 2022
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος