Γράφει ο Δημήτρης Μποφίλιος στέψη Σομαλία
«Η Γέφυρα του Λονδίνου έπεσε…», αυτή ήταν η κωδική φράση με την οποία η Πρωθυπουργός της Αγγλίας, Λιζ Τρας, ενημερώθηκε ώρα 16:30 της 8ης Σεπτεμβρίου 2022, από τον Υπουργό Σάιμον Κέις για το θάνατο της Βασίλισσας Ελισάβετ Β’. Από την άλλη, «Τραγωδία δίχως τέλος στη Σομαλία: Εξαντλημένα από την πείνα, τα παιδιά δεν έχουν δύναμη ούτε να κλάψουν», ήταν ένας από τους τίτλους που κυκλοφόρησε σε ενημερωτικές ιστοσελίδες, συμπτωματικά ακριβώς μία μέρα μετά από τη μεγαλοπρεπή τελετή της κηδείας της Βασίλισσας, προσπαθώντας να αποδώσει το τραγικό της κατάστασης που βιώνει η χώρα της Ανατολικής Αφρικής.
Η φράση που παρουσιάστηκε παραπάνω φέρει το χαρακτηρισμό κωδική για το λόγο ότι μετέφερε μυστικά την είδηση του χαμού της Αυτού Μεγαλειότης στους αρμόδιους, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος να διαρρεύσει προ της επίσημης δημόσιας ανακοίνωσης από πλευράς της Βασιλικής Οικογένειας. Η εν λόγω φράση δεν χρησιμοποιήθηκε μόνο για την αναγγελία του θανάτου της Βασίλισσας, αλλά και για την άμεση εφαρμογή του σχεδίου «Γέφυρα του Λονδίνου», το οποίο περιλάμβανε με άκρα μυστικότητα και εξονυχιστική λεπτομέρεια τον τρόπο διαχείρισης του θανάτου της Ελισάβετ Β’, καθώς και την οργάνωση της κηδείας της.
Συν τοις άλλοις, παρείχε οδηγίες για την περίοδο πένθους, τη διαχείριση των κυβερνητικών και βασιλικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και συγκεκριμένες διαδικασίες στους κόλπους της πολιτικής. Φυσικά, δεν έλλειπαν οι εντολές σε αστυνομία και ένοπλες δυνάμεις, αλλά και οδηγίες σε τηλεοπτικούς σταθμούς σχετικά με το πως οι παρουσιαστές θα ενημέρωναν τους τηλεθεατές για τη δυσάρεστη είδηση, με αυτονόητη τη μαύρη ένδυσή τους.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι το κόστος για την κάλυψη όλων των προαναφερθέντων εκτοξεύτηκε σε υψηλά επίπεδα και ειδικότερα στα 10.280.000 ευρώ, δηλαδή ένα από τα υψηλότερα ημερήσια έξοδα στην ιστορία της Μεγάλης Βρετανίας. Φυσικά, αν κανείς προσθέσει τα έξοδα για τα νέα χαρτονομίσματα, τα γραμματόσημα, τις σημαίες, καθώς και τα έξοδα για τη στέψη του νέου Βασιλιά θα διαπιστώσει ότι πλησιάζουν τα 7 δις ευρώ.
Ειδικότερα, μόνο για τη στέψη του νέου μονάρχη υπολογίζεται κατ’ εκτίμηση ότι ο βρετανικός λαός έχει χρεωθεί με το ποσό των 1000.000.000 λιρών, καθ’ ην στιγμήν δυσκολεύεται να επιβιώσει εξαιτίας της μακρόχρονης οικονομικής κρίσης. Το εν λόγω αστρονομικό ποσό δημιουργεί τεράστια εντύπωση και πολλές αντιδράσεις ειδικά αν συγκριθεί με το κατά πολύ μικρότερο ποσό που είχε ξοδευτεί για τη στέψη της Βασίλισσας Ελισάβετ ΄Β το 1953.
Μάλιστα, όσοι πίστεψαν ότι είχαν το δικαίωμα να αντιδράσουν εντός μίας δημοκρατικής χώρας κατέληξαν να περνούν την ημέρα τους σε κρατητήρια, με την οργάνωση Human Rights Watch να κάνει μία πολύ εύστοχη δήλωση λέγοντας ότι: «οι συλλήψεις ήταν κάτι που θα περίμενε κανείς να δει στη Μόσχα, όχι στο Λονδίνο». Κάτι ακόμα που θα ταίριαζε σε ολοκληρωτικά καθεστώτα κι όχι στο Λονδίνο ήταν η φράση: «καθώς μεταβαίνουμε από την Ελισαβετιανή στην Καρολαϊκή εποχή», την οποία χρησιμοποίησε ο Kevin Clancy, διευθυντής του The Royal Mint Museum, προκειμένου να κάνει αναφορά στην αλλαγή των νομισμάτων.
Από την άλλη, ο λιμός καλά κρατεί για τα παιδιά της Σομαλίας. Μάλιστα, περισσότερο από μισό εκατομμύριο παιδιά, ηλικίας έξι μηνών έως πέντε ετών, υποφέρουν από οξύ υποσιτισμό στη χωρά της Ανατολικής Αφρικής. Χαρακτηριστικά, 730 παιδιά πέθαναν σε κέντρα διατροφής το διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου – Ιουλίου 2022 και συγχρόνως ο αριθμός των παιδιών που χαίρουν άμεσης φροντίδας τριπλασιάστηκε το διάστημα μεταξύ Μαΐου – Σεπτεμβρίου. Τα παιδιά που καταφέρνουν να φτάσουν στα κέντρα διατροφής χαρακτηρίζονται ακόμη κι ως τυχερά, σε αντίθεση με άλλα, που η κατάσταση της υγείας τους είναι τόσο τραγική, με αποτέλεσμα να καταλήγουν χωρίς να έχουν προλάβει να δεχτούν την ανάλογη φροντίδα – θεραπεία.
Μαρτυρίες που παρατίθενται προκειμένου να παρουσιάσουν την κόλαση που βιώνουν οι μητέρες, βλέποντας τα παιδιά τους να αργοπεθαίνουν, χωρίς να είναι σε θέση να τους προσφέρουν το τίποτα, αναφέρουν ταυτόχρονα ότι τα παιδιά είναι τόσο αδύναμα που δεν μπορούν ούτε να κλάψουν. Άλλες μαρτυρίες αποτυπώνουν εικόνες παιδιών με γεμάτο μύγες το πρόσωπό τους αφού δεν έχουν τη δύναμη να τις διώξουν. Σε συνέχεια των παραπάνω, περιγράφεται και η εικόνα ενός δίχρονου κοριτσιού το οποίο ζυγίζει 5,8 κιλά, τη στιγμή που έπρεπε να ζυγίζει το λιγότερο 14 κιλά, σύμφωνα με ιατρικές μελέτες για τη συγκεκριμένη ηλικία.
Ανάλογα δημοσιεύματα είχαν κυκλοφορήσει και το 2019, προειδοποιώντας για ένα τεράστιο υποσιτισμό στη χώρα της Σομαλίας, αν δε ληφθούν άμεσα μέτρα. Μάλιστα, έκαναν λόγο για 1.000.000 υποσιτισμένα παιδιά σε λίγα χρόνια, με 500.000 να είναι τα υποσιτισμένα παιδιά μόλις μετά από 3 χρόνια.
Ο κοινός νους δεν μπορεί να δεχτεί λοιπόν ότι γνωστές μη κυβερνητικές – κερδοσκοπικές οργανώσεις χρειάζονται μόνο 82 λεπτά του ευρώ την ημέρα από ένα ποσοστό ανθρώπων για να προσφέρουν με τεράστια δυσκολία τα απαραίτητα στα παιδιά του τρίτου κόσμου, τη στιγμή που τα 7 δις ευρώ, τα οποία ξοδεύτηκαν στη Μεγάλη Βρετανία, θα έσωζαν τα παιδιά του τρίτου κόσμου και εν προκειμένω της Σομαλίας για πολλά χρόνια. Αν κανείς αναλογιστεί και την αξία των 400 πολύτιμων πετραδιών που στόλιζαν το μασίφ χρυσό στέμμα του μονάρχη, θα καταλήξει στο συμπέρασμα ότι έστω κι ένα από αυτά τα πετράδια θα μπορούσαν να καλύψουν πολλές από τις βασικές ανάγκες για την επιβίωση των παιδιών της Σομαλίας.
Αν θεωρηθεί αποδεκτό το γεγονός ότι δεν θα μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό για το πιο σημαίνον πρόσωπο στην ιστορία της ανθρωπότητας, την ίδια στιγμή πρέπει να θεωρηθεί αποδεκτό το γεγονός ότι το μόνο που θα μπορούσε να έχει συμβεί διαφορετικά, είναι λιγότερη επίδειξη δύναμης, προκειμένου να μην εμφανίζεται ως ανώτερο ανθρώπινο ον από τα υπόλοιπα ανθρώπινα όντα, σε έναν αιώνα όπου οι διάλογοι για ισότητα μεταξύ των πάντων είναι πολλοστοί και καθημερινοί και όσον αφορά στο αν υπάρχει κοινό της μεγαλοπρεπής τελετής στέψης του Βασιλιά Καρόλου ΄Γ και των παιδιών της Σομαλίας, δυστυχώς η απάντηση έχει αρνητικό πρόσημο.