Τι έκανε τελικά “θόρυβο” το 2022;

Γράφει η Μαίρη Τούμπα

Qatar Gate

Πολύ πριν ακόμη ξεκινήσει το Mundial του 2022, στο Κατάρ, η διοργάνωση είχε ήδη στιγματιστεί
με καταγγελίες για δωροδοκία, διαφθορά, σημαντικό αρνητικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα,
καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων και 6.500 νεκρούς εργάτες.

Το παγκόσμιο ποδοσφαιρικό γεγονός σηκώνει αυλαία και λίγες μέρες αργότερα συλλαμβάνεται η ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου Εύα Καϊλή. Βαρύνεται με κατηγορίες ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση, διαφθοράς, και δωροδοκίας από το Αραβικό κράτος ώστε να προβάλλει θετικά στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο τις μεθόδους διεξαγωγής του προϊόντος της FIFA ενώ παράλληλα να υποβαθμίσει τις προαναφερθείσες καταγγελίες.

Συλλαμβάνεται επίσης ο πατέρας της, ο οποίος δεν προφυλακίζεται, αλλά και ο σύντροφος της Φραντσέσκο Τζιόρτζι. Σύντομα βασική πρωταγωνιστική θέση στο «κύκλωμα» καταλαμβάνει και ο
πρώην ευρωβουλευτής Πιερ Αντόνιο Παντσέρι, ενώ μπαίνει στο παιχνίδι και ο ύποπτος ρόλος του
Μαρόκου και της Μαυριτανίας. Καθημερινά όλο και περισσότερα ονόματα εμπλέκονται με τον ένα
ή με τον άλλο τρόπο στην υπόθεση και, απ’ ότι φαίνεται, ίσως να εμπλακούν ακόμη περισσότερα
στο μέλλον. Τσάντες με ποσά εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, οικόπεδο μεγάλης αξίας, πολυτελή
διαμερίσματα, επιθυμία για yacht και ένα όνειρο για ζωή μεγιστάνα. Ένα ευρωπαϊκό, και όχι μόνο,
σκάνδαλο δίχως τέλος.

Παρακολουθήσεις – Υποκλοπές

Θύελλα προκαλεί το 2022 η υπόθεση παρακολουθήσεων δημοσιογράφων, πολιτικών, στρατιωτικών και επιχειρηματιών, η οποία ταράζει τα πολιτικά νερά στην Ελλάδα. Τον Αύγουστο του 2019, μετά την εκλογή του, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης διορίζει το νέο διοικητή της ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Ένα χρόνο αργότερα ο δημοσιογράφος Θανάσης Κουκάκης απευθυνόμενος στην Αρχή Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών καταγγέλλει πως το κινητό του τηλέφωνο παρακολουθείται και αρκετούς μήνες μετά διατάσσεται διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης.

Την άνοιξη του 2022 η Google σε ανάρτησή της αποκαλύπτει το λογισμικό παρακολούθησης Predator, το οποίο αναφέρει πως πωλείται σε κρατικούς φορείς, μεταξύ άλλων και στην Ελλάδα. Λίγους μήνες αργότερα, το καλοκαίρι του ίδιου έτους ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ καταθέτει μηνυτήρια αναφορά στην εισαγγελία Αρείου Πάγου ισχυριζόμενος πως «φυτεύτηκε» στο smartphone του το λογισμικό Predator. Η κυβέρνηση αρνείται πως προμηθεύτηκε το παράνομο λογισμικό και επιμένει στη «διαλεύκανση» της υπόθεσης.

Ντόμινο εξελίξεων σε Ελλάδα και εξωτερικό προκάλεσε από μόνο του γεγονός, καθώς και η παραίτηση του επικεφαλής της ΕΥΠ και του γενικού γραμματέα του Πρωθυπουργού, Γρηγόρη Δημητριάδη.

Πόλεμος Ρωσία – Ουκρανία

Το πρωί της 24ης Φεβρουαρίου η Ρωσία κηρύσσει τον πόλεμο στην Ουκρανία και εισβάλλει στην χώρα συνθλίβοντας τις υποδομές της και στρατιωτικά κέντρα μεγάλων πόλεων ανάμεσά τους το Κίεβο, η Μαριούπολη και η Οδησσός.

Αποτελεί την κορύφωση της συνεχιζόμενης, εδώ και 8 χρόνια, Ρωσο-Ουκρανικής διαμάχης, αλλά και τη «λύτρωση», σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, των ρωσικών μειονοτήτων του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ από τις «κτηνωδίες των νεοναζί του Κιέβου». Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι κηρύσσει στρατιωτικού νόμο και ζητά να στρατολογηθούν όλοι οι άντρες ηλικίας 18 – 60 και να μην εγκαταλείπουν τη χώρα.

Πολλές από τις χώρες της Ευρώπης, οι ΗΠΑ, ο Οργανισμός Ηνωμένων εθνών και το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ενώ καταδικάζουν και ζητούν από τη Ρωσία να αποχωρήσει από τα ουκρανικά εδάφη αποτυγχάνουν. Παράλληλα ανακοινώνουν ανθρωπιστική και στρατιωτική βοήθεια προς τη βαλλόμενη χώρα, αλλά και οικονομικές κυρώσεις προς τη Ρωσία, οι οποίες επηρεάζουν όχι μόνο την τελευταία αλλά και τον υπόλοιπο κόσμο. Τα αποτελέσματα τόσο του ίδιου ο πόλεμος όσο και των κυρώσεων απέναντι στη Ρωσία φέρνουν την Ευρώπη αντιμέτωπη με την επισιτιστική και ενεργειακή κρίση.

Ιράν Μαχσά Αμινί – Γυναικοκτονίες Ελλάδα

Τον Σεπτέμβριο το 2022 συλλαμβάνεται στην Τεχεράνη στο Ιράν η 22χρονη Μαχσά Αμινί από την αστυνομία ηθών, επειδή φέρεται να παραβίασε τους κανόνες της ισλαμικής θρησκείας ως προς τη
σεμνότητα. Ενώ κρατείται χάνει τις αισθήσεις της, μεταφέρεται στο νοσοκομείο και δύο μέρες αργότερα χάνει και τη ζωή της.

Το γεγονός παίρνει μεγάλες διατάσεις προκαλεί τη λαϊκή οργή και όπως είναι αναμενόμενο και χιλιάδες Ιρανοί και Ιρανές ξεχύνονται στους δρόμους να διαμαρτυρηθούν ενάντια στο θεοκρατικό καθεστώς κόβοντας τα μαλλιά τους και καίγοντας τις μαντίλες τους δημόσια.

Άνθρωποι από όλο τον κόσμο αντιδρούν και σπεύδουν να δείξουν τη συμπαράστασή τους με συμβολικές κινήσεις στους διαδηλωτές του Ιράν. Η Μαχσά Αμινί γίνεται σύμβολο κατά της βίας των γυναικών, η οποία ταλανίζει και τον δυτικό κόσμο. Μόνο στην Ελλάδα 23 υποθέσεις «γυναικοκτονιών» βγήκαν στο φως της δημοσιότητας, προστιθέμενες στα χιλιάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας για τα οποία έχουν σχηματιστεί δικογραφίες.

Τουλάχιστον 23 γυναίκες θυσιάστηκαν στο βωμό της ζήλιας, της εξουσίας της υποτιθέμενης αγάπης. Πολλά παιδιά δεν θα ξανά αποκαλέσουν κάποια «μαμά» και πολλοί γονείς δεν θα ξανά αγκαλιάσουν την κόρη τους. «Ούτε μία λιγότερη!»

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: 2022 2022 2022 2022

Τι έκανε τελικά “θόρυβο” το 2022;

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. 2022

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Μαίρη Τούμπα

Λέγομαι Μαίρη Τούμπα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στον Πειραιά. Είμαι τελειόφοιτη του τμήματος Επικοινωνίας, Μέσων και Πολιτισμού του Παντείου Πανεπιστημίου. Έχω επιλέξει την κατεύθυνση της δημοσιογραφίας, με την οποία και ασχολούμαι.

Άρθρα: 1