Τι είναι η «φτώχεια περιόδου»;

Γράφει η Γεωργία Φάσσαρη

Η φτώχεια της περιόδου (στα αγγλικά «period poverty») είναι η έλλειψη πρόσβασης σε προϊόντα εμμήνου ρύσεως, σε εγκαταστάσεις υγιεινής, σε θέματα διαχείριση απορριμμάτων, σχετικής εκπαίδευσης/ενημέρωσης περί θεμάτων υγιεινής και φυσιολογίας, ή συνδυασμός αυτών. Επηρεάζει περίπου 500 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως, σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσε το BMC Women’s HealthTrusted Source το 2021.

Τα προϊόντα περιόδου είναι ήδη πολύ ακριβά κοστολογημένα δεδομένης της αναγκαίας φύσης τους και αποτελούν μεγάλο έξοδο για τις φτωχές οικογένειες. Η κακή υγιεινή της περιόδου μπορεί να προκαλέσει κινδύνους για τη σωματική υγεία και έχει συνδεθεί με λοιμώξεις του αναπαραγωγικού συστήματος και του ουροποιητικού συστήματος, σύμφωνα με τη UNICEF. Επίσης, εμποδίζει τις γυναίκες να αξιοποιήσουν πλήρως τις δυνατότητές τους όταν χάνουν ευκαιρίες καθοριστικές για την ανάπτυξή τους.

Τα νεαρά κορίτσια που δεν λαμβάνουν εκπαίδευση είναι πιο πιθανό να συνάψουν γάμους παιδιών και να βιώσουν πρόωρη εγκυμοσύνη, υποσιτισμό, ενδοοικογενειακή βία και επιπλοκές εγκυμοσύνης ως αποτέλεσμα. Συν τοις άλλοις, τα ταμπού της περιόδου που εξακολουθούν να υπάρχουν, (και μάλιστα εν έτει 2022!) έχουν αρνητικές ψυχικές επιπτώσεις, κάνοντας τις γυναίκες να αισθάνονται άβολα, για μια φυσιολογική βιολογική διαδικασία.

Ακτιβιστές και υποστηρικτές απαιτούν από τις κυβερνήσεις να δώσουν προτεραιότητα στην πολιτική ισότητας της περιόδου, αλλά ιστορικά το ζήτημα έχει παρουσιάσει μια πρόκληση. Μερικές χώρες της Ευρώπης, έχουν προχωρήσει κάποια βήματα μπροστά, δίνοντας το παράδειγμα
και σε τρίτες κυβερνήσεις, να ακολουθήσουν πολιτικές κατά του «period poverty» και υπέρ των γυναικείων δικαιωμάτων.

Μερικές χώρες και πολιτείες παρέχουν δωρεάν εμμηνορροϊκά προϊόντα και πολλές έχουν καταργήσει ή μειώσει τους φόρους επί των πωλήσεων για προϊόντα περιόδου, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμη πολλά για να επιτευχθεί καθολική πρόσβαση σε αυτά τα προϊόντα για κάθε άτομο που τα χρειάζεται. Δυστυχώς, η Ελλάδα εξακολουθεί να φορολογεί όλα τα προϊόντα της έμμηνου ρύσεως με φόρο 24% (δίπλα στη λίστα με το αλκοόλ, τα καλλυντικά και προϊόντα που δεν είναι πρώτης ανάγκης), χαρακτηρίζοντάς τα ως είδη πολυτελείας.

Η Σκωτία αποτελεί ξεχωριστό παράδειγμα στο θέμα της προστασίας των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς είναι η πρώτη χώρα που προσφέρει προϊόντα περιόδου δωρεάν σε εθνική κλίμακα. Η απόφαση της κυβέρνησής της αποτελεί διεθνή καινοτομία, αλλά και ένα μεγάλο βήμα προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια, όπως επισήμανε και η Υπουργός Κοινωνικής Δικαιοσύνης της χώρας.

Ο νόμος, που τέθηκε σε ισχύ από την Δευτέρα 15 Αυγούστου, είχε ψηφιστεί ομόφωνα τον Νοέμβριο του 2020, και αντιπροσωπεύει μια “νίκη” για το παγκόσμιο κίνημα κατά της λεγόμενης «φτώχειας περιόδου», ως ο πρώτος σχετικός νόμος παγκοσμίως. Το νομοσχέδιο πήρε μορφή με πρωτοβουλία της βουλευτή των Εργατικών της Σκωτίας Μόνικα Λένον, η οποία το παρουσίασε για πρώτη φορά τον Απρίλιο του 2019. «Περήφανοι για όσα πετύχαμε στη Σκωτία. Είμαστε οι πρώτοι, αλλά δεν θα είμαστε οι τελευταίοι», δήλωσε η βουλευτής της Σκωτίας Μόνικα Λένον.

Με αφορμή τις μεταρρυθμίσεις στη Σκωτία, πολλές χώρες αρχίζουν να υιοθετούν αντίστοιχες πολιτικές που ευνοούν το γυναικείο φύλο. Για παράδειγμα, τον Ιανουάριο του 2021, το Ηνωμένο Βασίλειο κατάργησε τον συντελεστή του 5% ΦΠΑ στα προϊόντα της περιόδου, ενώ το 2019 η Αγγλία ξεκίνησε μια πρωτοβουλία για την παροχή δωρεάν προϊόντων υγιεινής στα σχολεία. Άλλοι, συμπεριλαμβανομένης της Νέας Ζηλανδίας και της Κένυας, διανέμουν προϊόντα δωρεάν στα δημόσια σχολεία. Μηδενικό ΦΠΑ σε σερβιέτες και ταμπόν έχουν επίσης ο Καναδάς, η Ινδία, η Αυστραλία, η Κένυα και αρκετές πολιτείες των ΗΠΑ. Πέρσι, η Γερμανία ψήφισε υπέρ της μείωσης του φορολογικού συντελεστή στα προϊόντα γυναικείας υγιεινής, καθότι αποτελούν καθημερινή ανάγκη και όχι πολυτέλεια. φτώχεια φτώχεια φτώχεια φτώχεια φτώχεια

Στο πλαίσιο της κοινωνικής πρόνοιας, η Ισπανία θα προβλέπει τη δυνατότητα χορήγησης άδειας από την εργασία τους έως και τρεις ημέρες κάθε μήνα, για τις γυναίκες που υποφέρουν από έντονο πόνο περιόδου, σύμφωνα με το σχέδιο μεταρρύθμισης που πρόκειται να εγκριθεί από την κυβέρνηση. Επί του παρόντος, μόνο ορισμένες ασιατικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, της Νότιας Κορέας και της Ινδονησίας, καθώς και η Ζάμπια, χορηγούν άδεια έμμηνου ρύσεως.

Οι άνθρωποι μπορούν να συμβάλλουν στον τερματισμό της φτώχειας περιόδου μέσω της εθνικής υπεράσπισης, των φιλανθρωπικών προγραμμάτων, των νομοθετικών αλλαγών, της βελτιωμένης εκπαίδευσης και πρόσβασης και περαιτέρω έρευνας. Είναι αναγκαίο, οι κυβερνήσεις να ευαισθητοποιηθούν από την πραγματικότητα και να παραδειγματιστούν από καλές πρακτικές.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: αρχαιοκαπηλία

Νομιμότητα ή μήπως αρχαιοκαπηλία…;

Πριν λίγους μήνες ψηφίστηκε από την Βουλή ο επαναπατρισμός 161 αρχαιοτήτων κυκλαδικής προέλευσης.

Οι «ξεχασμένοι» ιοί

Δεν υπάρχει πλέον καμία αμφιβολία για τις δυσμενείς αλλαγές που έχει προκαλέσει η κλιματική αλλαγή στην ανθρωπότητα και την πλανητική υγεία. 


Ποτέ δεν φταίει μόνο ένας

‘’Η Ελλάδα δεν αποτελεί απειλή για τη χώρα σας. Δεν είμαστε εχθροί σας. Είμαστε γείτονες. Εκτιμούμε τις πολλές φιλίες μεταξύ απλών Ελλήνων και Τούρκων πολιτών’’

Τεκμήριο Αθωότητας

Το Τεκμήριο Αθωότητας και η «παράλληλη δικαιοσύνη»

Το Τεκμήριο Αθωότητας συνιστά μια εκ των σημαντικότερων εγγυήσεων του δικαϊκού μας συστήματος.

Ο κίνδυνος που τείνει να γίνει κανονικότητα

Παρακολουθώντας μέρα με την μέρα τις εξελίξεις στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη εύκολα καθένας μπορεί να διακρίνει μια επικίνδυνη ροπή προς την δεξιά και ιδιαίτερα προς την άκρα δεξιά.

Θα προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο;

Από τον Φεβρουάριο του 2022, η Ευρώπη αλλά και ο κόσμος βρίσκονται κάτω από τη σκιά της ρωσικής εισβολής στην Ανατολική Ουκρανία.

αρχαιοκαπηλεία

Ψυχική Υγεία: Μια από τις προκλήσεις του 21ου αιώνα

Σίγουρα, υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης όλων αυτών τον παροχών από την Πολιτεία, καθώς και η ίδια η επιστήμη της ψυχολογίας και της ψυχιατρικής έχουν ακόμα και αυτές μεγάλο περιθώριο να εξελιχθούν.

Ουκρανία

Υπό τον ζυγό της ένδειας

Απανωτά χτυπήματα δίχως δυνατότητα αντίστασης δέχονται οι “κοινοί θνητοί ” από τα κλιμάκια της ενεργειακής ακρίβειας, της αισχροκέρδειας, των δολιοφθορών και των ιθυνόντων που κρίνονται ανεπαρκείς στην ανάσχεση της οικονομικής λαίλαπας.

Avatar photo
Γεωργία Φάσσαρη
Άρθρα: 2

Υποβολή απάντησης