Τι ακριβώς συμβάινει με το Power Pass;

Με στόχο να αντισταθμιστεί η άυξηση του κόστους ενέργειας και αν ενισχυθούν τα νοικοκυριά, η κυβέρνηση, δημιούργησε ένα νέο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης μαζί με την αντίστοιχη πλατφόρμα με ονομασία Power pass. 

Πρόκειται για ένα εργαλείο, το οποίο αφορά τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος για τους Έλληνες καταναλωτές, είτε αποτελούν μέρος της φοιτητικής κοινότητας, είτε η οικεία έχει δηλωθεί ως πρώτη, κατά το διάστημα από 01-12-2021 έως και 31-05-2022.  Ανάλογα με το ύψος των λογαριασμών, μπορεί να ανέλθει και να ακουμπήσει το ποσό των 600 ευρώ.

Στον αντίποδα, το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική συμμαχία και ταυτόχρονα η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κίνηση της Νέας Δημοκρατίας, υποστηρίζοντας ότι πρωτεύον μέλημα της είναι να κινηθεί οικονομικά με μια μεσοσταθμική  επιδότηση των 17 ευρώ ανά μήνα. Φυσικά, πρόκειται για μία ψευδή κατηγορία, ενώ πολύ περισσότερο αποτελεί μία καταλυτική πρωτοβουλία για την πιο άμεση και ακριβή επιστροφή χρημάτων στους πολίτες. 

Πιο συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος τύπου της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «από τα 4,2 εκατ. νοικοκυριά, 1,7 εκατ. μένουν τελείως εκτός οποιασδήποτε ενίσχυσης και τα υπόλοιπα, που έχουν πληρώσει ήδη υπέρογκα ποσά σε ρήτρα αναπροσαρμογής, θα πάρουν πίσω 30, 60 και 100 ευρώ».

Βεβαίως, οι δηλώσεις αυτές δεν ανταποκρίνονται αριθμητικά, αλλά και δεν αντιπροσωπεύουν τις αναλυτικές ανακοινώσεις και αποφάσεις της κυβέρνησης. Πρώτα από όλα, οι αιτήσεις για την λήψη της επιδότησης ανέρχονται μόλις στα 2,5 εκατομμύρια φυσικά πρόσωπα, όπως αυτά καταμετρήθηκαν στην πλατφόρμα, και όχι στα 4,2, όπως αναφέρθηκε η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κα Αχτσιόγλου. Το συνολικό ποσό αύξησης που υπολογιζεται και για τις δύο περιπτώσεις ανέρχεται στα 460 δια ευρώ, από τα οποία τα 260 δις έχουν επιστραφεί και αντιστοιχούν πραγματικά στο 60%. 

Ενώ, την ίδια στιγμή, η επέκταση η οποία πραγματοποιήθηκε το μήνα Ιούνιο προσέθεσε στα υπέρογκα αυτά ποσά αλλά 40 εκατομμύρια ευρώ,καταλήγοντας κατά αυτόν τον τρόπο στα 300 προσφερόμενα εκατομμύρια ευρώ και διαψεύδοντας τις φήμες της αντιπολίτευσης περί  ψευδών υπολογισμών. Παρόλα αυτά, τονίζεται ότι για τον μήνα Ιούλιο, για όλες τις κατοικίες έχει εισήχθη ο νέος μηχανισμός ο οποίος αυξάνει ακόμα περισσότερο το ποσό και αγγίζει τα 700εκατ. ευρώ. 

Τα παραπάνω επιβεβαιώνουν την ορθή διαχείριση ενός φλέγον ζητήματος και προβλήματος της ελληνικης κοινωνίας των πολιτών. Πιστοποιεί τις επιτυχημένες προσπάθειες της κυβέρνησης για την παροχή της υψίστης λύσης για ολους τους Ελληνες, που βάλλονται από την ακραια αύξηση του ηλεκτρικού ρεύματος μέσα σε ένα πολύ σύντομο χρονικό διάστημα. Η ενεργειακή κρίση δεν θα επηρεάσει την ορθή και άμεση δράση της πολιτείας και όπως αναφέρει το Υπουργείο Οοκονομικων: «οι πολίτες θα δουν από αύριο τα χρήματα στον λογαριασμό τους».

Συγχρόνως, βάσει των σχετικών δημοσιοποιημένες επισήμων δελτίων της κυβέρνησης, ο σχετικός νόμος αναφέρει ρητά ότι η επιδότηση θα ανέρχεται σε ποσοστό 60% και έως 600€. Σύμφωνα με το παραπάνω, οι τιμές που θα λάβει η επιδότηση θα αντιστοιχούν στο ποσό αύξησης που είχε ο κάθε αιτών αναλογικά. Παράλληλα, άξιο αναφοράς κρίνεται το γεγονός ότι επιδοτήσεις έχουν ήδη προσφερθεί και αγγίζουν το 1 εκατομμύριο ευρώ, αναφορικά με την πρώτη κυρία  δηλωμένη κατοικία. Το συνολικό ποσό, το οποίο υπολογίζεται από τον Σεπτέμβρη του 2021 έως και τον Ιούλιο του 2022 υπολογίζεται πάνω από 3,5 δις. ευρώ, δηλαδή ένα αρκετά υψηλό ποσό που μπορεί να επιβεβαιώσει την κάλυψη των αυξήσεων του ηλεκτρικού ρεύματος που  δέχθηκαν οι Έλληνες πολίτες.

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης