Γράφει ο Παναγιώτης – Δαυίδ Ντούτσης
Βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας νέας εποχής της οποίας οι επερχόμενες αλλαγές σε κάθε ανθρώπινη δραστηριότητα, είναι συγκρίσιμες με εκείνες που προέκυψαν από την αξιοποίηση της δύναμης του ατμού και του νερού κατά την πρώτη βιομηχανική επανάσταση, της γραμμής συναρμολόγησης κατά τη δεύτερη, και της αυτοματοποίησης της παραγωγής και χρήση Η/Υ κατά την τρίτη βιομηχανική επανάσταση. βιομηχανική επανάσταση
Το 2019, η Ελλάδα, μετά και την πλήρη άρση των πιστωτικών ελέγχων, εξήλθε από μια δεκαετή περιπέτεια που προκάλεσε πληθώρα κοινωνικών αναταράξεων. Το παρασιτικό – αντιπαραγωγικό μοντέλο της διόγκωσης του δημόσιου τομέα και της «ευημερίας με δανεικά» κατέρρευσε έχοντας δριμύτατες συνέπειες για τον λαό, καθώς οδήγησαν στην επιβολή δημοσιονομικών περικοπών και φορολογικών μεταρρυθμίσεων που εξανέμισαν το εισόδημά του και μείωσαν το βιοτικό του επίπεδο.
Κατά τη δεκαετία αυτή, η εμπιστοσύνη των πολιτών στο κράτος κλυδωνίστηκε, με την παρούσα κυβέρνηση να λαμβάνει την εντολή μετουσίωσή του από ένα εμπόδιο σε παράγοντα προώθησης της ανάπτυξης και της καινοτομίας. Διανύουμε τον τέταρτο χρόνο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας και, ομολογουμένως, ο στόχος αυτός επιτεύχθηκε χάρη της σκληρής δουλειάς του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης κι Επικρατείας, Κυριάκου Πιερρακάκη!
Αναλαμβάνοντας καθήκοντα, ο νεαρός υπουργός κατάφερε να δώσει το κράτος στα χέρια των πολιτών, καθώς ψηφιοποίησε το μεγαλύτερο μέρος των διαδικασιών του και τις συγκέντρωσε στο gov.gr. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, κατέστη προσβάσιμο 24/7 καταργώντας έτσι τις ουρές αναμονής και εξοικονομώντας παράλληλα πολύτιμους πόρους (ανθρώπινους και οικονομικούς). Οι αλλαγές αυτές σημαίνουν την ενδυνάμωση της αξιοπρέπειας των πολιτών, ενώ δεν πρέπει να αγνοηθεί η κοινωνική διάστασή τους αφού προωθείται η ισότητα μιας και εξασφαλίζεται ισότιμη πρόσβαση στις υπηρεσίες του κράτους.
Οι επιτυχίες μάλιστα, του προγράμματος εμβολιασμού και η αναβάθμιση των υποδομών για τα δίκτυα πέμπτης γενιάς (5G) με τον αποδοτικότερο τρόπο παγκοσμίως, έστρεψε τα βλέμματα της διεθνούς σκηνής στη χώρα και ανέδειξε τις προοπτικές της.
Αναντίρρητα, παραμένουν αρκετές εκκρεμότητες από το παρελθόν που αναμένεται σε λίγα χρόνια να έχουν κλείσει, κάνοντας έτσι το πρώτο βήμα για τη διαμόρφωση του κατάλληλου περιβάλλοντος ώστε η χώρα να πρωταγωνιστήσει στην νέα αυτή επανάσταση. Προς το παρόν, οποιαδήποτε χώρα με ένα ικανοποιητικό πληροφοριακό υπόβαθρο μπορεί να συμμετάσχει.
Εν συνεχεία, ακολουθώντας το παράδειγμα άλλων χωρών που αναδείχθηκαν κατά την τρίτη βιομηχανική επανάσταση, γίνεται αντιληπτό πως η πολιτεία οφείλει να επενδύσει στην εκπαίδευση του ανθρώπινου δυναμικού της ώστε να κατανοήσει τις νέες τεχνολογίες και να μπορέσει να τις αξιοποιήσει παράγοντας καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, πως πρωταγωνίστριες της επανάστασης της πληροφορικής καταλαμβάνουν κορυφαίες θέσεις όσον αφορά τις επιδόσεις των μαθητών τους σε διεθνείς αξιολογήσεις.
Αφετέρου, είναι απαραίτητη η χάραξη μιας βιομηχανικής πολιτικής που ενισχύει τις επιχειρήσεις οι οποίες καταφέρνουν να εξάγουν. Για τον λόγο αυτόν, απαιτείται μείωση των δαπανών και δημιουργία πλεονασμάτων ώστε να επενδυθούν σε τομείς που απαιτούν μεγάλες δαπάνες για εξοπλισμό και εγκαταστάσεις. βιομηχανική επανάσταση βιομηχανική επανάσταση βιομηχανική επανάσταση
Τέλος, αξίζει να επισημανθεί ότι η καινοτομία συνδέεται άρρηκτα με ζητήματα εθνικής ασφάλειας. Είναι ενδεικτικό πως η Ταϊβάν, της οποίας η ασφάλεια εξαρτάται από την οικονομική της ανάπτυξη και η νότια Κορέα, υπό τις διαρκείς απειλές εισβολής, γνώρισαν τεράστια πρόοδο. Παρότι η ισχύς του εθνικού κράτους μειώνεται διαρκώς ως απόρροια της παγκοσμιοποίησης, η Ελλάδα οφείλει να επενδύσει στην ενίσχυση της εθνικής ταυτότητας. Οι απειλές της Τουρκίας, ενδεχομένως αποτελέσουν κίνητρο για ένα εργατικό δυναμικό με πατριωτικό αίσθημα ώστε να καινοτομήσουν.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: βιομηχανική επανάσταση
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος