Τελικά, υγεία πάνω από όλα;

Κάλλιον το προλαμβάνειν ή το θεραπεύειν έχει πει ο Ιπποκράτης, ο πατέρας της Ιατρικής. Όμως, φαίνεται η πραγματικότητα να διαψεύδει το παραπάνω ρητό.

Γράφει η Φαίη Στεφανή υγεία

Τα πρόσφατα περιστατικά που αφορούν τον θάνατο μίας 19χρονης εγκυμονούσας στη Νέα Μάκρη και τον θάνατο μίας τουρίστριας στο νησί της Θάσου λόγω καθυστέρησης του ασθενοφόρου συγκλόνισαν το πανελλήνιο σχετικά με τις σοβαρές ελλείψεις στο ΕΣΥ σε υλικό επίπεδο και ανθρώπινο δυναμικό. Πάρα την πανδημία, βλέπουμε το ΕΣΥ να έρχεται αντιμέτωπο καθημερινά με τις χρόνια προβλήματά του. Όμως τελικά τι γίνεται από εδώ και πέρα;

Μία αξιοσημείωτη ιστορική υπογράμμιση

Πρώτος ο Παρασκευάς Αυγερινός -ιατρός και πολιτικός(βουλευτής, υπουργός και ευρωβουλευτής με το ΠΑΣΟΚ, αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου)-  ξεκίνησε το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ), το οποίο έκανε πράξη ο διάδοχός του Γιώργος Γεννηματάς. Ο Γ. Γεννηματάς ως Υπουργός Υγείας έδωσε μεγάλες μάχες, ώστε να εξανθρωπιστούν οι συνθήκες περίθαλψης, να δημιουργηθούν κέντρα υγείας και να εκσυγχρονιστούν τα νοσοκομεία σε ολόκληρη τη χώρα. Κατά τη διάρκεια της θητείας του στο Υπουργείο Υγείας επέφερε τομή στη δημόσια υγεία με την καθιέρωση του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ) με τον νόμο 1397/83. Άξιο προσοχής είναι πως πίστευε στο Κράτος Πρόνοιας προς όφελος του λαού και θεωρούσε πως όλοι ανεξαιρέτως έπρεπε να έχουν δικαίωμα πρόσβασης στην υγεία. Για αυτό και θεωρούσε το εσύ ζήτημα ενωτικό.

Θάνατος 19χρονης εγκυμονούσας λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ

Τι έγινε στην πανδημία;

Θάνατος τουρίστριας στη Θάσο λόγω καθυστέρησης του ΕΚΑΒ

Αν και οι εργαζόμενοι του Ε.Σ.Υ αντιμετώπισαν την πανδημίας με υπεράνθρωπες προσπάθειες, κυρίως λόγω των κενών που ίσχυαν λόγω των επιβολών των δανειστών, θα περιμέναμε – λογικά- με αφορμή την πανδημία να πραγματοποιηθούν προσλήψεις για την κάλυψη αυτών των κενών.

Σύμφωνα με όσα κατέγραψαν οι ειδικοί του ΚΕΠΥ (Κέντρο Έρευνας και Εκπαίδευσης στην Πολιτική Υγείας) , τα νοσοκομεία του ΕΣΥ κατά τη διάρκεια της πανδημίας (2019-22) ενισχύθηκαν με μόλις 7.200 εργαζόμενους, το 95,5% των οποίων αφορούσε σε επικουρικό προσωπικό με μονοετείς συμβάσεις εργασίας.

Η μελέτη του ΚΕΠΥ με τίτλο «Η Εξέλιξη του Υγειονομικού Προσωπικού στα Νοσοκομεία του ΕΣΥ Πριν και κατά τη Διάρκεια της Πανδημίας», υπολογίζει ότι το 2022 το προσωπικό των νοσοκομείων του ΕΣΥ ήταν με 8.600 εργαζόμενους λιγότερους σε σχέση με τα προ οικονομικής κρίσης επίπεδα του 2009 και κατά 14.500 εργαζόμενους λιγότερους, βάσει του αναμενόμενου αριθμού τους.

Σύμφωνα με την ίδια μελέτη, τη δεκαετία της οικονομικής κρίσης χάθηκαν από το ΕΣΥ περίπου 19.000 θέσεις εργασίας, ενώ παράλληλα 3.137 εκπαιδευμένοι γιατροί έφυγαν από την Ελλάδα για να δραστηριοποιηθούν επαγγελματικά στο εξωτερικό.

Τι λένε οι εργαζόμενοι στον υγειονομικό τομέα;

Φαίνεται πάντως πως οι εργαζόμενοι του Ε.Σ.Υ επισημαίνουν την έλλειψη προσωπικού και ανάγκη ενίσχυσής του.

Καταγγελίες εργαζομένων του ΕΚΑΒ

Τι υπόσχεται η τωρινή Κυβέρνηση

Δεδομένων των προαναφερθέντων περιστατικών με την έσχατη έκβαση, αλλά και των αναρίθμητων καταγγελιών ανθρώπων που εργάζονται στο Ε.Σ.Υ κι όχι μόνο θεώρησα χρήσιμο να ψάξω και να δω το πρόγραμμα της Κυβέρνησης για την Υγεία για τα επόμενα 4 χρόνια. Μεταξύ των μεταρρυθμίσεων, περιλαμβάνεται η αξιολόγηση διοικήσεων νοσοκομείων και ποιότητας παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασθενείς με χρήση αντικειμενικών δεικτών, ρύθμιση που με την υλοποίησή της μειώνει τις υποβόσκουσες πελατειακές τακτικές. Επιπλέον, σημειώνεται εγγύηση πρόσβασης του ΕΚΑΒ, πρώτες βοήθειες σε 7 με 10 λεπτά από την κλήση, αλλά και η ενίσχυση του προσωπικού του Ε.Σ.Υ.

Κυβερνητικό σχέδιο για την ενίσχυση του ΕΚΑΒ

Βλέπουμε ότι το Ε.Σ.Υ έχει περάσει εδώ και 40 χρόνια από 40 κύματα κι ακόμη δεν έχει το αποτέλεσμα που του αρμόζει. Δεν νοείται οι πολίτες μίας χώρας να πληρώνουν για το Ε.Σ.Υ και να μην λαμβάνουν την περίθαλψη που τους αξίζει ή να βρίσκουν κατά τύχη μία καλή και σωστή εξυπηρέτηση. Με άλλα λόγια, το “δεδομένο” , το “πρέπον” αποτελεί την εξαίρεση. Τα θέματα είναι αρκετά, το κυβερνητικό πρόγραμμα υπόσχεται επίσης αρκετά και ο χρόνος θα δείξει αν η υγεία θα αποτελεί προτεραιότητα, γιατί μέχρι σήμερα αυτό δεν αποτυπώθηκε πλήρως.

Πηγές: https://www.news247.gr/ygeia/pos-chathikan-19-000-ergazomenoi-apo-to-esy-mesa-se-liga-chronia.10007096.html

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: εκλογές

Avatar photo
Φαίη Στεφανή
Άρθρα: 4