Συνθήκη της Λωζάνης: Συνθήκη σταθερότητας και ειρήνης σε Αιγαίο & ΝΑ Μεσόγειο

Γράφει ο Κωνσταντίνος-Άγγελος Μαμάτσης Συνθήκη της Λωζάνης

Στην χώρα μας, αρκετά συχνά και δικαιολογημένα, επικαλείται η τεράστια σπουδαιότητα της Συνθήκης της Λωζάνης για να τονιστούν οι παράνομες απαιτήσεις της Τουρκίας, οι οποίες ναρκοθετούν την ειρήνη και σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο.

Πιο συγκεκριμένα, η Τουρκία ή η πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία με την υπογραφή της στην Συνθήκη ( 30 Ιανουαρίου 1923) υποχρεώθηκε να εγκαταλείψει για πάντα τις παράλογες εδαφικές ονειρώξεις της. Αντ’ αυτού, έρχεται τώρα μετά από περίπου έναν αιώνα και επιθυμεί να ανατρέψει τα ήδη συμφωνηθέντα από μέρους της. Στην συνέχεια, τολμά να ισχυρίζεται ότι η Μουσουλμανική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης δεν είναι θρησκευτική και ευρωπαϊκή, αλλά εθνική ( δηλαδή Τουρκική) και ότι δήθεν η Ελλάδα απαγορεύει το δικαίωμα των πολιτών της μειονότητας στον αυτοπροσδιορισμό τους.


Η κατάσταση, επίσης , δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο, αφού η Τουρκία αμφισβητεί την νόμιμη Ελληνική κυριαρχία στα νησιά του Βορείου και Ανατολικού Αιγαίου, όπου τα ίδια αυτά τα νησιά έχουν καταληφθεί από τον ελληνικό στόλο κατά την διάρκεια του Α’ Βαλκανικού Πολέμου του 1912. Ακόμη, η Τουρκία παραβίασε το ευνοϊκό καθεστώς, που ετύγχαναν οι Ρωμιοί της Ίμβρου, της Τενέδου και της Πόλης, διαπράττοντας διώξεις και δημεύσεις περιουσιών, μειώνοντας ουσιαστικά τον πληθυσμό τους .Το μόνο σημείο, βέβαια, της Συνθήκης που σέβεται η Τουρκία είναι το διεθνές καθεστώς προστασίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και το κύρος του ίδιου του Πατριάρχη Βαρθολομαίου Α’, που ακτινοβολεί εντός και εκτός της Τουρκίας.

Πέρα, όμως, από τις εμμονικές και ανυπόστατες Τουρκικές αιτιάσεις, που αναλύθηκαν εκτενώς μαζί με τις πολεμικές ιαχές, η αξία της Συνθήκης και ο σταθεροποιητικός ρόλος που διαδραματίζει, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να εκμηδενιστεί. Ουσιαστικά, η Συνθήκη αποτέλεσε τον Εθνικό «αρχιτέκτονα» της Ελλάδος και της Τουρκίας, αφού η μαζική ανταλλαγή τεράστιας μερίδας πληθυσμών και η μετέπειτα ενσωμάτωση τους στις χώρες υποδοχής, όσο επώδυνη και δύσκολη αν υπήρξε, ενδυνάμωσε τους εθνικούς κορμούς των δύο χωρών και εξάλειψε τα μίση του παρελθόντος.

Σημαντικό είναι πως επιτέλους μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως του 1453, «χαράχτηκαν» τα σύνορα της Ελλάδος και της Τουρκίας, τα οποία θεωρούνταν σεβαστά, απαραβίαστα και απολύτως νόμιμα και από τις δύο πλευρές. Έτσι, οι δύο κυβερνήσεις , μαζί φυσικά με το στρατιωτικό πλαίσιο των νησιών του Αιγαίου και των παραλιών της Μικράς Ασίας που προέβλεπε η Συνθήκη (δηλαδή όχι ελληνικές ναυτικές βάσεις στα Αιγιακά νησιά , όχι τουρκική αποβατική δύναμη στα Παράλια), θα μπορούσαν να επικεντρωθούν στην βελτίωση των μεταξύ τους σχέσεων, αλλά και στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο και ευημερία των λαών τους.

Καταληκτικά, αν και η Συνθήκη έλυσε όλα τα προβλήματα μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας και διασφάλισε, αλλά και θα διασφαλίζει την ειρήνη και την σταθερότητα στο Αιγαίο και στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο, άφησε πίσω της μία ναρκοθετημένη βόμβα. Πρόκειται για θέματα που άπτονται στο Δίκαιο της Θάλασσας, και έχουν να κάνουν με τον καθορισμό των θαλάσσιων ζωνών, που μπορούν στο μέλλον να οδηγήσουν, λαμβάνοντας υπόψη και την τουρκική επιθετικότητα, σε ένα πολεμικό κλίμα. Ένα, όμως, αντίβαρο σ’ αυτόν τον φόβο είναι το γεγονός της συμμαχίας των δύο χωρών μέσα από το ΝΑΤΟ, που σαν αμυντικός οργανισμός αποτρέπει την πολεμική σύρραξη μεταξύ Ελληνικής και Τουρκικής Δημοκρατίας.

Διαβάστε Περισσότερα: Συνθήκη της Λωζάνης

Απαγόρευση της άμβλωσης: Θεμελιώδη συνταγματικά δικαιώματα σε κίνδυνο

Κάθε γυναίκα, έχει δικαίωμα να καθορίζει το σώμα της, και να διαμορφώνει τη ζωή της όπως εκείνη το επιθυμεί, είτε αυτό σημαίνει ότι θα διατηρήσει μια εγκυμοσύνη, είτε όχι.

συνθήκη της λωζάνης

Βίαια επεισόδια στο Σουδάν με 8 θύματα σε αντικαθεστωτικές διαδηλώσεις

Τουλάχιστον 8 διαδηλωτές έπεσαν νεκροί από πυρά των καθεστωτικών δυνάμεων, την Πέμπτη στο Σουδάν, σύμφωνα με ιατρικές πηγές

Σουδάν

Υπόθεση Αττικό Πάρκο: Ανθρω(ποιά;)

Αδηφάγα και επηρμένη έμελλε να αποδειχθεί η «ανωτερότητα» του ανθρώπου, που κατακρημνίζει στο διάβα της κάθε αγνή μορφή χλωρίδας και πανίδας

Αττικό Πάρκο

Γιατί η ψήφος σου μετράει – Υπόθεση Κορκονέα

Κοινώς, “είμαι καλό παιδί κυρίες και κύριοι ένορκοι, αφήστε με ελεύθερο” και αυτοί τον άφησαν.

Συνθήκη της Λωζάνης Συνθήκη της Λωζάνης Συνθήκη της Λωζάνης Συνθήκη της Λωζάνης

Συνθήκη της Λωζάνης

Avatar photo
Κωνσταντίνος Μαμάτσης
Άρθρα: 4

Υποβολή απάντησης