Γράφει ο Άντρι Ντίσα Γεωργάς
Θέλω να εγκαινιάσω τη συνεργασία μου με το Pnyka Press, με ένα viral φαινόμενο των ημερών που φτάνει ως τα πανεπιστήμια, με τρόπο που αναλύω παρακάτω. Ο Σταύρος Γεωργάς, ένας άνδρας που φαίνεται να στέλνει σε πολλές γυναίκες κάνοντας “γυπαετική”, μάλλον ψάχνει να βρει ταίρι. “Καλησπέρα. Καταρχάς να σου πω ότι, ούτε ψάχνομαι, ούτε μου λείπει κάτι, δόξα τω Θεώ, μια χαρά παιδί είμαι.”, ξεκινά ένα φωνητικό που το μοναδικό που αλλάζει είναι το όνομα της κοπέλας που το λαμβάνει.
Οξύμωρο, έτσι; Και έτσι γεμίζουν τα inbox πολλών γυναικών που έχουν μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κυρίως το Instagram. Άρα κανείς δε μπορεί να μη ξέρει για τον Γεωργά. Δεν είναι εκεί το πρόβλημα, αυτό το πράγμα, όπως και άλλα, μόδα είναι και θα περάσει. Αλλού είναι το πρόβλημα.
Η αντιπαράθεση των δύο μεγαλύτερων φοιτητικών παρατάξεων
Το πρόβλημα είναι ότι στην άτυπη προεκλογική εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και στα πανεπιστήμια, οι φοιτητικές παρατάξεις του ΚΚΕ και της ΝΔ (ΠΚΣ και ΔΑΠ-ΝΔΦΚ), έχουν πάρει το φαινόμενο, και το μετέτρεψαν σε πολιτικό λόγο.
Φαίνεται ότι το φαινόμενο το ξεκίνησε η περσινή πανελλαδική νικήτρια των φοιτητικών εκλογών, η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας (εικόνα 1). Και δεν υπάρχει όνομα οργάνωσης, άρα είναι μια κεντρική δημιουργία.
Στη συνέχεια, η Δημοκρατική Ανανεωτική Πρωτοπορία (ΔΑΠ-ΝΔΦΚ) στην Ιατρική του ΑΠΘ, ανέβασε μια δικιά της απάντηση στο αντίστοιχο meme της. Πολύ απλά διαβάστε και βγάλτε τα συμπεράσματά σας.
“Άσε τους γύπες της κυβέρνησης στο διαβάστηκε”, η ΠΚΣ, “Στις φετινές φοιτητικές εκλογές, ρίξε τους άκυρο”, η ΔΑΠ.
Λογικά κακές είναι οι παρατάξεις, όταν έρχεται η ώρα του ανοιξιάτικου απολογισμού!
Δε το περιμέναμε.
Το πρόβλημα που παρατηρείται με τις φοιτητικές παρατάξεις, αυτή τη στιγμή, είναι ότι δεν έχουν συγκροτήσει όλες ένα οριστικό πρόγραμμα με το οποίο, μπορούν να κατέβουν στις φοιτητικές εκλογές.
Η ΠΚΣ το έπραξε. Μίλησε για κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας, για ανασύσταση της ΕΦΕΕ, για αύξηση χρηματοδότησης στα πανεπιστήμια και ενίσχυση των υποδομών τους.
Η ΔΑΠ έχει ξεκινήσει μια εκστρατεία με τίτλο “εδώ για κάθε φοιτητή”, με προτάσεις για ευάλωτους φοιτητές, όπως η ενίσχυση των καρτών μετακίνησης, για τα ακαδημαϊκά θέματα, με τη τακτική συντήρηση των πανεπιστημίων, για τους φοιτητές με αναπηρία προτάσεις σαν τη παράλληλη στήριξη αλλά και η Επιτροπή ΑΜΕΑ σε κάθε Πανεπιστήμιο. πανεπιστήμια
Η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ βρίσκεται σε φάση ζυμώσεων και αναμένουμε το πρόγραμμά της για τα πανεπιστήμια. Και από την ΠΑΣΠ περιμένουμε επίσης το φετινό της πρόγραμμα. Όπως και από το Δίκτυο Προοδευτικών Αριστερών Φοιτητών (συνδικαλιστικός φορέας με την υποστήριξη της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ), το οποίο ωστόσο θα προχωρήσει σε πανελλαδική συνδιάσκεψη την επόμενη εβδομάδα (7-8/4) στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.
Ημερομηνία φοιτητικών εκλογών 2023 υπάρχει;
Πότε θα γίνουν όμως εκλογές στις σχολές; Σίγουρα πριν τις βουλευτικές που προγραμματίζονται για τις 21 Μαίου. Οι πληροφορίες που έχω συγκεντρώσει από καλά ενημερωμένες πηγές, πριν την ανακοίνωση της ΠΚΣ για το θέμα, μιλούσαν για κάποια (σχεδόν) οριστική απόφαση, είτε στις 3 είτε στις 10 Μαίου. πΚαιYανεπιστήμια
Η ΔΑΠ ωστόσο δεν μπορεί να καταλάβει ότι οι φοιτητικές εκλογές δεν μπορεί να οριστούν μέσα στην εξεταστική περίοδο (γιατί βάσει ανακοίνωσης ΠΚΣ ακούστηκε και αυτό). Δεν μπορεί για δύο μέρες να διακοπεί η εξεταστική για να εκφραστεί η ετυμηγορία των φοιτητών, γιατί δε θα υπάρχει και διάθεση από όσους (λίγους δυστυχώς) ψηφίζουν.
Παράγοντες για την σημασία των εκλογών
Επίσης, οι φοιτητικές εκλογές, φέτος θα έχουν μεγάλη σημασία. Εκτιμώ ότι θα μπουν στο παιχνίδι τρεις παράγοντες:
- Η πρώτη φορά. Όσοι φοιτητές πάνε να ψηφίσουν, ενδεχομένως να ψηφίζουν για πρώτη φορά σε εκλογική αναμέτρηση που λαμβάνει χαρακτηριστικά επίσημων εκλογών. Δεν έχει καμία σχέση με τις σχολικές εκλογές, εκεί καλούνται να δώσουν ακαδημαϊκή ή αστυνομική ταυτότητα, να πάρουν παραταξιακά ψηφοδέλτια και να επιλέξουν αυτούς που θέλουν με χρονικό περιθώριο τουλάχιστον από τις 07:00 ως τις 19:00. Σαν ένα καλωσόρισμα στον κόσμο των γνώριμων στον λαό εκλογών.
- Η σύμπτωση με τις βουλευτικές εκλογές. Όλες οι mainstream φοιτητικές παρατάξεις ανήκουν ή έχουν σχέση με τα πολιτικά κόμματα. Η ΠΚΣ ανήκει στο ΚΚΕ, η ΔΑΠ ανήκει στη Νέα Δημοκρατία, η ΕΑΑΚ-ΑΡΕΝ υποστηρίζεται από ΝΑΡ και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, η ΠΑΣΠ ανήκει στο ΠΑΣΟΚ, το Δίκτυο Προοδ. Αριστ. Φοιτητών υποστηρίζεται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Οπότε οι ψηφοφόροι φοιτητές αποκτούν πάλι μια επαφή και με τους κομματικούς μηχανισμούς και με την σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση που διεξάγεται αυτόν τον καιρό.
- Η σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη. Είναι το κατ’εξοχήν σημαντικότερο γεγονός που πλέον θα καθορίσει την εκστρατεία των πολιτικών δυνάμεων. Γιατί; Επειδή τα Τέμπη, μετουσιώθηκαν από τους φοιτητές, σε αντικυβερνητικό πολιτικό λόγο. Σύσσωμη η Αριστερά βάλλει κατά της ΔΑΠ για την στάση που υιοθέτησε στα πανεπιστήμια τις ημέρες των κινητοποιήσεων. Άξια αναφοράς ήταν η έκκλησή της στο σύλλογο ΣΔΟΚΕ του ΠΑΔΑ, να μη συμμετέχουν σε κινητοποιήσεις άσχετες με τους φοιτητές. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι για τις παρατάξεις.
Οι εκλογές πλησιάζουν. Και τα διλήμματα των φοιτητικών παρατάξεων αρχίζουν και τίθενται στο προσκήνιο. Με την προκήρυξη των εκλογών, θα επεκταθεί σε όλα τα επίπεδα. Από τις ακαδημαικές υποδομές μέχρι την ελεύθερη έκφραση στα πανεπιστήμια και από την ασφάλεια μέχρι την σύσταση πανελλαδικού σώματος εκπροσώπησης του φοιτητικού κόσμου, οι θέσεις είναι πολλές και οι μεγάλες παρατάξεις ετοιμάζονται για την αντιπαράθεση ιδεών που έρχεται.
Όμως, για να θυμηθώ και τον γύπα Σταύρο, “κάποια μας τσέχασε”. Και αυτή που μας “τσέχασε” είναι η κάλπη. Πρέπει να μάθουμε τι θα κάνει. Θα μπει στα αμφιθέατρα 3 ή 10 Μαίου; Ή αργότερα; Εδώ θα είμαστε.
Υ.Γ.: Τη στιγμή που μπαίνουν οι τελικές πινελιές του κειμένου προς δημοσίευση (γύρω στις 3 το μεσημέρι της Δευτέρας), οι άμεσα εμπλεκόμενοι στα φοιτητικά κοινά, ενημερώθηκαν τις πρώτες μεσημεριανές ώρες. Η ενημέρωση που έλαβαν είναι πως οι φοιτητικές εκλογές θα διεξαχθούν την Τετάρτη 10 Μαίου. Μετά από δύο αποτυχημένες προεκλογικές συνεδριάσεις του άτυπου συμβουλίου (Διαπαραταξιακό Συμβούλιο Φοιτητών), επιτέλους βγήκε άκρη. Τελικά δεν μας “τσέχασε” η κάλπη.