Στα 914 ευρώ ο βασικός μισθός για τους νέους 18 εως 29 ετών

Στα 914 ευρώ ο βασικός μισθός για τους νέους 18 εως 29 ετών

Στον τριπλασιασμό της επιδότησης του προγράμματος «Πρώτο Ένσημο» από 1.200 σε 3.600 ευρώ προχωρά το υπουργείο Εργασίας σε μια προσπάθεια να δώσει ώθηση στις επιδοτούμενες προσλήψεις του προγράμματος, εν όψει και της κορύφωσης της τουριστικής σεζόν.

Υπενθυμίζεται πως το πρόγραμμα επιδοτεί τις προσλήψεις νέων ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία. βασικός μισθός

Όπως αναφέρει το imerisia.gr, τροπολογία που κατέθεσε αργά χθες το βράδυ στο νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, το υπουργείο Εργασίας αυξάνει σημαντικά την επιδότηση που συνοδεύει το πρόγραμμα ώστε αυτή να ανέρχεται πλέον σε 3.600 ευρώ για 6 μήνες από 1.200 ευρώ που ήταν μέχρι σήμερα. βασικός μισθός βασικός μισθός βασικός μισθός βασικός μισθός

Ο μηχανισμός της επιδότησης παραμένει ίδιος και η επιδότηση κατανέμεται ισόποσα μεταξύ εργαζομένου και εργοδότη: βασικός μισθός βασικός μισθός βασικός μισθός

 • Ποσό 1.800 ευρώ καταβάλλεται απευθείας στον νεοπροσλαμβανόμενο νέο, επιμεριζόμενο σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις, επιπλέον του μηνιαίου μισθού του και ανεξαρτήτως του ύψους αυτού.
 • Τα υπόλοιπα 1.800 ευρώ καταβάλλονται απευθείας στον εργοδότη του νεοπροσλαμβανόμενου νέου για την κάλυψη μέρους της μισθολογικής δαπάνης.

Με τη νέα ρύθμιση ισχύουν τα εξής:

 • Κάθε νέος 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία που προσλαμβάνεται με το πρόγραμμα θα παίρνει 300 ευρώ (αντί για 100 ευρώ) καθαρά στην τσέπη από το κράτος επιπλέον του μισθού του. Έτσι όσοι προσληφθούν με τον νέο κατώτατο μισθό των 713 ευρώ μεικτά, θα λαμβάνουν συνολικά 914 ευρώ : 614 καθαρά από τον εργοδότη + 300 ευρώ από το κράτος για 6 μήνες.
 • Κάθε εργοδότης που προσλαμβάνει έναν νέο 18-29 ετών χωρίς προϋπηρεσία θα έχει ελάφρυνση 300 ευρώ το μήνα στο μισθολογικό κόστος: Έτσι η συνολική επιβάρυνση για τον κατώτατο μισθό που σήμερα φτάνει στα 872 ευρώ πέφτει με την επιδότηση στα 572 ευρώ.

Μέσω του ανανεωμένου προγράμματος

 • Ο νεοπροσλαμβανόμενος μισθωτός χωρίς προϋπηρεσία θα παίρνει καθαρά 914 ευρώ
 • Ο εργοδότης θα πληρώνει συνολικά (μεικτό ποσό με τις ασφαλιστικές εισφορές) 572 ευρώ
Μόνο για νέες προσλήψεις

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Η» η νέα ενισχυμένη επιδότηση δεν θα ισχύσει αναδρομικά για τις προσλήψεις που έχουν ήδη γίνει μέσω του προγράμματος, αλλά θα αφορά τις νέες προσλήψεις από την ημέρα της ψήφισης της σχετικής τροπολογίας και στο εξής. Το πρόγραμμα διαρκεί μέχρι την εξάντληση του προϋπολογισμού του και σε κάθε περίπτωση έως τις 31 Δεκεμβρίου του 2022.

Ισχυρότερα κίνητρα

Οι ενισχυμένες επιδοτήσεις δημιουργούν ισχυρότερα κίνητρα για την υπαγωγή στο πρόγραμμα «Πρώτο Ένσημο», το οποίο ξεκίνησε την περασμένη Πρωτοχρονιά αλλά δεν… περπάτησε όπως αναμενόταν, καταγράφοντας χαμηλές πτήσεις, κυρίως σε σύγκριση με άλλα προγράμματα όπως για παράδειγμα το πρόγραμμα των 150.000 νέων θέσεων εργασίας.

Στόχος των αλλαγών είναι το πρόγραμμα να καταστεί πιο ελκυστικό και να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα ως εργαλείο αύξησης της απασχόλησης των νέων, ηλικίας 18-29 ετών, χωρίς προηγούμενη προϋπηρεσία.

Όπως αναφέρεται, άλλωστε, στην σχετική τροπολογία «η υφιστάμενη πρόβλεψη παρουσίασε χαμηλή απορροφητικότητα, με αποτέλεσμα να καταστεί αναγκαία η αύξηση του ύψους της επιδότησης που χορηγείται προς τους εργοδότες και τους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα».

Και για ορισμένου χρόνου προσλήψεις

Λόγω της έναρξης της τουριστικής σεζόν κι ενώ υπάρχει σημαντική έλλειψη εργαζομένων στον τουρισμό και την εστίαση, η αναμόρφωση του προγράμματος έρχεται σε μια κομβική στιγμή για να δώσει κίνητρα σε εργοδότες και εργαζόμενους.

Είναι χαρακτηριστικό πως ενώ η επιδότηση διαρκεί 6 μήνες δεν υπάρχει υποχρέωση του εργοδότη να διατηρήσει τον επιδοτούμενο μισθωτό για 6 μήνες. Μπορεί να τον προσλάβει με σύμβαση ορισμένου χρόνου για μικρότερο χρονικό διάστημα και να εισπράξει αναλογική επιδότηση.

Ειδικότερα:

 • αν η νέα πρόσληψη αφορά σύμβαση μερικής απασχόλησης, η επιδότηση μειώνεται στο ήμισυ
 • αν η σύμβαση είναι ορισμένου χρόνου με διάρκεια μικρότερη των έξι μηνών, η νέα θέση εργασίας επιδοτείται αναλογικά με τον χρόνο απασχόλησης και το είδος της σύμβασης (πλήρους ή μερικής).

Για παράδειγμα: Εστιατόριο προσλαμβάνει εργαζόμενο με το πρόγραμμα με τον κατώτατο μισθό με σύμβαση ορισμένου χρόνου 3 μηνών (μέχρι το τέλος της σεζόν).

Για μισθωτό πλήρους απασχόλησης
 • ο εργοδότης θα πληρώνει μεικτά 572 ευρώ το μήνα (μισθός συν εργοδοτικές εισφορές) για 3 μήνες αντί 872 ευρώ – Συνολικά θα εισπράξει επιδότηση 900 ευρώ το τρίμηνο.
 • την ίδια περίοδο ο μισθωτός θα εισπράττει 914 ευρώ το μήνα (δικαιούται επιδότηση 900 ευρώ το τρίμηνο από το κράτος).
Για μισθωτό μερικής απασχόλησης 4ωρο 5ήμερο
 • ο εργοδότης θα πληρώνει μεικτά 287,6 ευρώ το μήνα (μισθός 356,5 ευρώ συν εργοδοτικές εισφορές 81,1 ευρώ) αντί για 437,6 ευρώ το μήνα και θα εισπράξει επιδότηση 450 ευρώ το τρίμηνο (150 ευρώ το μήνα)
 • την ίδια περίοδο ο μισθωτός θα εισπράττει 455,5 ευρώ το μήνα αντί για 305,5 ευρώ το μήνα (356,5 ευρώ μείον 51 ευρώ εισφορές) 

Δικαιούται επιδότηση 450 ευρώ το τρίμηνο από το κράτος.

Υπενθυμίζεται ότι το «Πρώτο Ένσημο» συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας για το χρονικό διάστημα της επιδότησης και όχι μετά από το τέλος αυτής.

Πηγή: ethnos.gr

Διαβάστε Περισσότερα: βασικός μισθός

βασικός μισθός


Πανεπιστημιακή Αστυνομία: μια αναγκαιότητα για την ελληνική πραγματικότητα

Σε κυρίαρχο ζήτημα της επικαιρότητας, στην ακαδημαϊκή κοινότητα, έχει αναδειχθεί το θέμα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ενόψει της επικείμενης εισόδου της ΟΠΠΙ στα ΑΕΙ.

Έρχεται νέο «Freedom Pass» έως 300 ευρώ για ακτοπλοικά, ξενοδοχεία, εστιατόρια

Δύο νέα προγράμματα επιδότησης διακοπών, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, θα τρέξουν στο άμεσο διάστημα, στα πρότυπα του Freedom Pass.

Μπορεί να έπεσα στις ουσίες, αλλά μόλις έκανα το πρώτο βήμα

“Ένα ταξίδι χιλίων χιλιομέτρων ξεκινά με ένα βήμα” έρχεται να μας θυμίσει ο Λάο Τσέ, ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της κινεζικής φιλοσοφίας.

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223