Γράφει η Μαριάννα Ξενικάκη λωζάνη
Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922) και τα σχεδόν 100 χρόνια από την Συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας (1923), αλλά και την καθημερινή, πλέον, παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των θαλάσσιων συνόρων από τη γείτονα χώρα, είναι εύλογο να αναρωτηθούμε αν υπάρχει κίνδυνος παραβίασης της διεθνούς αυτής συνθήκης, με πρόσχημα, βέβαια, και τον «αλυτρωτικό» πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, για την απελευθέρωση των περιοχών του Ντονμπάς και του Ντονέτσκ.
Ιστορικά, η Συνθήκη ανταλλαγής πληθυσμών μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και των άλλων χωρών που πολέμησαν στον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο και συμμετείχαν στη Μικρασιατική Εκστρατεία, υπογράφηκε στις 24 Ιουλίου του 1923 στην Λωζάνη της Ελβετίας. Συγχρόνως, απέκτησε υποχρεωτική μορφή, σε μια προσπάθεια ομαλής αφομοίωσης των Ελλήνων και Οθωμανών Χριστιανών από την Τουρκία στην Ελλάδα, και των Οθωμανών και Ελλήνων Μουσουλμάνων από την Ελλάδα στην Τουρκία, αντίστοιχα, αλλά και της κατοχύρωσης των οριστικών χερσαίων συνόρων των χωρών.
Στη Συνθήκη συμπεριλήφθηκε και η ΕΣΣΔ, η οποία δεν είχε συμμετάσχει στην προηγούμενη χρονικά Συνθήκη (Συνθήκη των Σεβρών). Η συγκεκριμένη Συνθήκη κατήργησε τη Συνθήκη των Σεβρών, η οποία δεν είχε γίνει δεκτή από τη νέα κυβέρνηση της Τουρκίας. Με τη Συνθήκη αυτή, μετακινήθηκαν από τη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη, συνολικά, 1.650.000 Χριστιανοί προς την Ελλάδα και από την Ελλάδα 670.000 Μουσουλμάνοι. Το βασικότερο κριτήριο για την ανταλλαγή απετέλεσε το θρήσκευμα, και όχι η εθνικότητα ή η καταγωγή.
Η Συνθήκη της Λωζάνης αναγνώρισε επίσημα τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, τη μόνη αναγνωρισμένη μειονότητα της Ελλάδας. Η μειονότητα της Θράκης αποτελείται από Τούρκους, Πομάκους και Ρομά, τυπικά, υπόκειται στην Τουρκία, η οποία χαρακτηρίζεται ως «μητέρα- πατρίδα» τους και καταλαμβάνει το 1% του πληθυσμού της χώρας μας. Μέχρι τώρα τα πράγματα στην Θράκη κυλούν ήσυχα και καμία από τις δύο χώρες δε μιλάει γι’ αυτήν.
Ωστόσο, καθώς οι προκλήσεις στο Αιγαίο κλιμακώνονται και ηγετικά στελέχη της Τουρκίας κάνουν λόγο για «Γαλάζια Πατρίδα», αποστρατικοποίηση και δήθεν «παράνομη» κατοχή του Ανατολικού Αιγαίου από την Ελλάδα, μια πιθανή παραβίαση της Συνθήκης της Λωζάνης, όσον αφορά και τη μειονότητα στη Θράκη, φαντάζει ορατή στο άμεσο ή μακρινό μέλλον. Ο Ερντογάν δείχνει να μην αστειεύεται όταν μιλά για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας του στη Μεσόγειο. Φροντίζει να το δείχνει συχνά, άλλωστε, καθώς δε χάνει την ευκαιρία να εξαπολύει απειλές προς την Ελλάδα.
Οι καθημερινές παραβιάσεις, οι απειλές για casus belli και οι προκλήσεις, είναι σαφέστατα, μια συνεχής ‘’παραβίαση’’ της Συνθήκης της Λωζάνης, χωρίς, βέβαια, να υπάρξει, ακόμα, η σταγόνα που θα ξεχυλίσει το ποτήρι στις ήδη τεταμένες σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών. Μάλιστα, ο πόλεμος που εξελίσσεται στην Ουκρανία, θα έλεγε κανείς, πως μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για μια ενδεχόμενη μελλοντική εισβολή στη Θράκη, με σκοπό να ‘’απελευθερωθούν’’ τα αδέλφια τους εκεί.
Το μόνο σίγουρο είναι πως η μειονότητα της Θράκης δεν επιθυμεί να γίνει Ουκρανία, «φιλοξενώντας» κάποιο πόλεμο στο εσωτερικό της, αλλά ούτε, βέβαια, και Κόσοβο, διεκδικώντας την ανεξαρτησία και την αυτονόμηση της από την Ελλάδα, αλλά και από την Τουρκία, αντίστοιχα, κάτι, όμως, που δεν εξαρτάται άμεσα από αυτή.
Πάντως, μέχρι τώρα έχει φανεί πως, πέρα από τις προκλήσεις από θάλασσα και αέρα, η Τουρκία δε φαίνεται ικανή για τίποτε παραπάνω, τουλάχιστον όσο στη μέση θα βρίσκεται το ΝΑΤΟ και η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Φυσικά, μια εισβολή στη Θράκη όλοι την απευχόμαστε, όχι μόνο γιατί θα έχει να κάνει με μια ένοπλη σύγκρουση στο έδαφος της χώρας μας, αλλά, επίσης, λόγω και του ότι, ακόμα στην Ευρώπη, υπάρχουν άλυτα μειονοτικά προβλήματα (Βασκία, Καταλονία κ.λπ.), τα οποία, ενδεχομένως, ανοίξουν τους ‘’ασκούς΄΄ του Αιόλου για νέες ένοπλες και εχθρικές συρράξεις στο εσωτερικό των κρατών και της Ευρωπαϊκής ηπείρου, με χειρότερα αποτελέσματα από αυτά που διαδραματίστηκαν και είναι ακόμα σε ισχύ στο έδαφος της Ουκρανίας.
Διαβάστε περισσότερα: λωζάνη λωζάνη λωζάνη λωζάνη
Ολοένα και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος στη πολιτική σκηνή της χώρας για τη κατάταξη της χώρας, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Η αρχή έγινε με την δημοσίευση την έρευνα του RSF, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση Παγκοσμίως.
Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό
Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.
Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου που εξερράγη λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά
Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά – Οι τελικοί δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με sms ή e-mail αναφορικά με την έγκριση της αίτησής τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.
Η Ιαπωνία θρηνεί την αναπάντεχη δολοφονία, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη της. Μία δολοφονία που συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στη θύμηση του, τη επίθεση που δέχτηκε ο σοσιαλιστής πολιτικός Ινετζίρο Ασανούμα, τον Οκτώβριο του 1960.
Uber: Παράνομες τακτικές και χειραγώγηση της αγοράς
Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου βρέθηκε η Uber, μετά την έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι «παραβίασε τη νομοθεσία» και χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να επιβληθεί στην αγορά, παρά τις επιφυλάξεις πολιτικών και εταιρειών ταξί.