Σανγκάη: Μετά από την Δέλτα…το Χάος!

Γράφει ο Αβραάμ Θεοφανίδης

Καθημερινά γινόμαστε θεατές των καταστροφικών συνεπειών της πανδημικής κρίσης που μας ταλανίζει τα τελευταία 2 χρόνια.Από την αρχή της εξάπλωσης, όλες οι κυβερνήσεις ακολούθησαν τις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σε συνδυασμό με τις πολιτικές της εκάστοτε κυβέρνησης και του πλάνου που είχαν σχεδιασμένο. Σανγκάη

Πολλές ήταν οι πολιτικές που ακολουθήθηκαν,λόγου χάρη στις σκανδιναβικές χώρες εφαρμόστηκαν πιο επιεική μοντέλα περιορισμού της νόσου, σε αντιδιαστολή με τα αυστηρότερα που τηρήθηκαν σε δυτικοευρωπαϊκές χώρες συμπεριλαμβανομένης και της χώρας μας και τα ακόμα πιο αυστηρά στην Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Η Κίνα από την αρχή της εξάπλωσης του ιού, συνηθισμένη βέβαια σε επιδημιολογικές εξάρσεις, άμεσα έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου, τώρα όμως σε περίοδο ύφεσης σε παγκόσμιο επίπεδο, η ασιατική δύναμη και ειδικότερα, η Σαγκάη, φαίνεται να πλήττεται.

Η κινεζική μεγαλούπολη αντιμετωπίζει το χειρότερο ξέσπασμα της Covid-19 από την έναρξη της πανδημίας. Γιατί όμως; Ανατρέχοντας στην κατάσταση που επικρατεί στην Κίνα και αναλύοντας τις κινήσεις που έχει κάνει για την αντιμετώπιση των μεταλλάξεων, παρατηρούμε, ότι ακολουθεί την στρατηγική των μηδενικών κρουσμάτων, ή αλλιώς Zero-Covid Strategy. Μία πολιτική δημόσιας υγείας που περιλαμβάνει ανίχνευση επαφών, μαζικών ελέγχων και εξαντλητικών απομονώσεων. Μία στρατηγική, που ελάχιστες χώρες την υιοθέτησαν, και σε καμία δεν καρποφόρησε. Στην Κίνα, όμως, βλέπουμε να συνεχίζουν με αυτό το μοντέλο, βασική αιτία των απάνθρωπων lockdown και συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες της Σανγκάης, που αγγίζουν τους 25 εκατομμύρια.

Ως προς την εμβολιαστική κάλυψη, άξιο αναφοράς είναι , ότι η Κινεζική Δημοκρατία δεν έχει χορηγήσει εμβόλια mRNA, καθώς δεν παράγουν οι ίδιοι αλλά και ίσως η εμπιστοσύνη, στις υπόλοιπες χώρες-παραγωγούς εμβολίων mRNA, να είναι περιορισμένη. Επομένως, ένα αποδεδειγμένο όπλο δεν παρέχεται. Η πολιτική του Πεκίνου δημιουργεί εικόνες εξαθλίωσης και χάους.Το καθολικό lockdown στην πόλη της Σανγκάης ξεκίνησε στις αρχές Απριλίου, αν και πολλοί κάτοικοι έχουν περιοριστεί στα σπίτια τους για πολύ περισσότερο. Αλλά παρόλο που έχουν βρεθεί σε καθεστώς περιορισμού για περισσότερο από 30 ημέρες, ορισμένα συγκροτήματα κατοικιών καταγράφουν νέα κρούσματα, εγείροντας αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα της προσέγγισης της Κίνας.

Ειδικότερα, μια περιοχή μπαίνει σε αυστηρό lockdown στην Κίνα, όταν καταγραφούν πέντε κρούσματα κορωνοϊού. Σε κάθε πόλη που μπαίνει σε lockdown, απαγορεύεται η κυκλοφορία των πολιτών στους δρόμους. Ο Δήμος με εθελοντές μεταφέρει τρόφιμα σε κάθε πολυκατοικία, για κάθε διαμέρισμα, ή εναλλακτικά οι ένοικοι των πολυκατοικιών συγκεντρώνονται και κάνουν ομάδες συνομιλίας μέσω κινητών και παραγγέλνουν όλοι μαζί από κάποιο προμηθευτή, ο οποίος παίρνει ειδική άδεια για να τα πάει. Μόνο ένα πρόσωπο ανά νοικοκυριό επιτρέπεται να βγαίνει μία φορά κάθε δύο ημέρες. Όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κλείνουν και οι μαθητές κάνουν τηλεκπαίδευση μέχρι νεωτέρας.

Δυστυχώς, αυτό το τεράστιο οικονομικό κέντρο, η Σανγκάη, δεν πρόκειται να αντέξει για πολύ αυτή την αυστηρή πολιτική μηδενικών κρουσμάτων. Οι λεηλασίες καταστημάτων με τρόφιμα, η ανεπάρκεια φαρμάκων, η απώλεια εισοδήματος και η γενική αναταραχή, που διέπει το μεγαλύτερο οικονομικό κέντρο της Ασίας, ίσως να αποτελούν οιωνό και για εξάπλωση – όχι μόνο υγειονομικής κρίσης- αλλά και οικονομικής.

Η βιομηχανική δραστηριότητα έχει σταματήσει, ενώ ύστερα από αρκετό διάστημα συγκεκριμένοι κολοσσοί πρόκειται να επαναλειτουργήσουν. Φυσικά, για το Κινεζικό κράτος όλα τα παραπάνω μοιάζουν ιδανικά. Όπως ιδανική τους φαίνεται και η λογοκρισία που υφίστανται οι πολίτες της κινεζικής μεγαλούπολης στην προσπάθειά τους να μεταδώσουν το κλίμα που υπάρχει στην Σαγκάη και στις τριγύρω περιοχές.

Λογικά η εξουσία ζει σε ουτοπία. Βέβαια, η λογοκρισία για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας αποτελεί σωτήρια μέθοδο. Όσο αντιφατικό και αν ακούγεται, ναι, για τους … υπέρμαχους της Δημοκρατίας, για το Κομμουνιστικό Κόμμα της Κίνας που βρίσκεται στην εξουσία επί σειρά ετών, η λογοκρισία και ο έλεγχος των πληροφοριών που μεταδίδονται είναι όπλο για την καταστολή της παραπληροφόρησης… ή και για την απόκρυψη της αλήθειας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που εντελώς ξαφνικά σβήνονται δεκάδες βίντεο που παρουσιάζουν την φρικαλέα κατάσταση που ζουν οι άνθρωποι εκεί.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν πραγματικά γεγονότα που βιώνουν οι πολίτες της Σανγκάης κατά την επέλαση της μετάλλαξης όμικρον. Η αποτυχία του Κομμουνιστικού Κόμματος στη διαχείριση του νέου κύματος είναι ευδιάκριτη. Παρωχημένες πολιτικές και περιορισμοί που μονάχα εξαθλιώνουν καθημερινά τους ανθρώπους. Η κυβέρνηση της Κίνας, το Κομμουνιστικό Κόμμα, οφείλει να ευθυγραμμιστεί με τα παγκόσμια δεδομένα και να παρατήσει στρατηγικές που όπως φαίνεται είναι αποδεδειγμένα αποτυχημένες και επιβεβαιώνουν την αδυναμία τους να διαχειριστούν τις κρίσεις και κατ επέκταση να κυβερνήσουν.

Εκτός αν στις προθέσεις της Κίνας, είναι η έξαρση και μίας οικονομικής κρίσης…Αναμείνατε στο ακουστικό σας!

Διαβάστε περισσότερα: Σανγκάη Σανγκάη Σανγκάη Σανγκάη

Σανγκάη: Μετά από την Δέλτα...το Χάος!

O Έλον Μάσκ αγόρασε το Twitter για 44 δισ. δολαρίων

Ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο έχει δηλώσει ότι σκοπεύει να αποσύρει την εταιρεία από τη Wall Street, όπου εισήχθη το 2013

Το ΔΝΤ προβλέπει ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας 3,5%  παρά τον πόλεμο στην Ουκρανία

Τι πραγματικά συμβαίνει στη Σανγκάη

Παρακολουθώ έντρομη όλα όσα συμβαίνουν στη Σανγκάη τις τελευταίες ημέρες και ένιωσα μία έντονη ανάγκη να αναφερθώ στο χάος που έχει προκαλέσει η πολιτική του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας. 

Πολλάκις…τα λάθη του ΣΥΡΙΖΑ

Ο Παύλος Πολάκης αποτελεί ένα ιδιαίτερα ενδιαφέρον φαινόμενο πολιτικού, κατά τη γνώμη μου με αρνητικό πρόσημο.

Avatar photo
Αβραάμ Θεοφανίδης
Άρθρα: 2

Υποβολή απάντησης