Ρωσικό Εμπάργκο: Κίνδυνος ενεργειακού μπλακ – άουτ σε όλη την Ευρώπη

Ρωσικό Εμπάργκο: Κίνδυνος ενεργειακού μπλακ – άουτ σε όλη την Ευρώπη

Γράφει η Χριστίνα Μάναλη

Τι σημαίνει το ενεργειακό εμπάργκο που επιβάλλεται στη Ρωσία; Πόσο θα πλήξουν τη Μόσχα οι κυρώσεις της ΕΕ; Ποιος είναι ο πιθανός αντίκτυπος στη Ευρώπη; 

Η πικρή γεύση του πολέμου εντείνει τις πιέσεις για εμπάργκο στις εισαγωγές ενέργειας από τη Ρωσία. Το έκτο πακέτο κυρώσεων της ΕΕ στη Μόσχα θα απαγορεύσει στις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να αγοράζουν ρωσικό πετρέλαιο και προβλέπει σταδιακό τερματισμό της κατανάλωσής του από τις χώρες μέλη. 

Αν σκεφτεί κανείς θα δει ότι η Ευρώπη αγοράζοντας ρωσικό αέριο και πετρέλαιο, πληρώνει τα 2/3 των στρατιωτικών εξόδων της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα είχε βαρύ κόστος. Φυσικά, το εμπάργκο είναι στα χέρια της Ρωσίας, αν και υπάρχουν αρκετές πιθανότητες ότι δεν θα το χρησιμοποιήσει, διότι ένα δίκτυο εξαγωγών που βασίζεται σε αγωγούς δεν το μετακινείς τόσο εύκολα, ούτε το σφραγίζεις όταν η οικονομία της χώρας σου ήδη υποφέρει από κυρώσεις και πόσο μάλλον όταν διεξάγεις πολεμικές επιχειρήσεις που κοστίζουν 1 δις € την ημέρα.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι η Ρωσία στους δύο μήνες πολέμου έχει εισπράξει  63 δις € από τις εξαγωγές ορυκτών καυσίμων. Τα 44 δις € προήλθαν από την ΕΕ, η οποία εισήγαγε το 71% των ρωσικών εξαγωγών μετά την εισβολή στην Ουκρανία. Αρκετοί είναι αυτοί που επιθυμούν να τεθεί εμπάργκο στη Ρωσία, αλλά οι συνέπειες θα είναι πολλές. Είναι πιθανό ότι το μπλοκ θα επιτρέψει στα μέλη του να τερματίσουν τις συμβάσεις με ρωσικές εταιρείες πετρελαίου.

Η θέση της Γερμανίας ήταν κρίσιμη για την οριστικοποίηση αυτού του νέου μέτρου. Η χώρα είναι η ισχυρότερη οικονομία του μπλοκ και εισήγαγε το ένα τρίτο του πετρελαίου της από τη Ρωσία. Παρόλο αυτά, ο Γερμανός Υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ανέφερε ότι η Γερμανία κατάφερε να το μειώσει σε μόλις 12% τις προηγούμενες εβδομάδες, καθιστώντας ένα πλήρες εμπάργκο « διαχειρίσιμο».

Η Γερμανία με αυτό τον τρόπο έχει αρχίσει να ανεξαρτητοποιείται με γρήγορους ρυθμούς από τις εισαγωγές του ρωσικού πετρελαίου. Όμως, το ενεργειακό κόστος σε όλο τον κόσμο αυξήθηκε ραγδαία. Μια ιδέα για τη μείωση σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, όπου η εισαγωγή αργού πετρελαίου από τη Ρωσία είναι μέτρια, ήταν να επιβληθούν δασμοί ή ανώτατο όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο αντί για εμπάργκο. Αλλά η ιδέα αυτή δεν φάνηκε ελκυστική στους Ευρωπαίους. Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν το πετρέλαιο με εισαγωγές από  τη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. 

Εκτός λειτουργίας τέθηκε πριν λίγες μέρες, ο βασικός κόμβος μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας, καθώς ο αρμόδιος διαχειριστής επικαλέστηκε λόγους ανωτέρας βίας. Η Ουκρανία είχε προειδοποιήσει τη Ρωσία ότι οι ενέργειες των στρατευμάτων στην περιοχή του Λουχάνσκ θα μπορούσαν να οδηγήσουν στη διατάραξη της εφοδιαστικής αλυσίδας. Η Gazprom από την πλευρά  της ανέφερε ότι δεν είναι τεχνολογικά δυνατό να γίνει η παροχή φυσικού αερίου από άλλο σταθμό.

Ωστόσο, θα γίνουν προσπάθειες να αναπληρωθεί το έλλειμμα μέσα από άλλες πηγές, όπως χώρες του Περσικού Κόλπου, Νιγηρία, Καζακστάν και Αζερμπαϊτζάν. Ο αγωγός μεταφέρει 32,6 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα. Η ποσότητα είναι ίση με το ένα τρίτο του ρωσικού φυσικού αερίου που μεταφέρεται στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας. Οι έκτακτες συνθήκες αναγκάζουν την ΕΕ να εγκρίνει σχέδιο εξοικονόμησης ενέργειας στα μέσα Μαΐου για την αντιμετώπιση πιθανής απότομης διακοπής της παροχής φυσικού αερίου. Οι Βρυξέλλες προειδοποιούν ότι σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης τα μέτρα θα επηρεάσουν σχεδόν όλους τους εταίρους της ΕΕ με απότομη άνοδο στην ενέργεια, αλλά και την ίδια τη Ρωσία.

Η Ευρώπη είναι ο μεγαλύτερος πελάτης για το αργό πετρέλαιο του Κρεμλίνου, αγοράζοντας περίπου τα ο ήμισυ των εξαγωγών της Ρωσίας. Το ίδιο και η Κίνα και πρόσφατα η Ινδία αποτελούν  τους μεγαλύτερους  μεμονωμένους πελάτες της Ρωσίας. Αυτό σημαίνει ότι η Ρωσία βρίσκει εναλλακτικούς αγοραστές. Γι’ αυτό, για να χτυπήσει τα έσοδα της Ρωσίας από το πετρέλαιο, η Ευρώπη θα πρέπει να απαγορεύσει όχι μόνο την αγορά του αλλά και τη μεταφορά και εμπορία του.  

Αυτό που προσπαθεί να κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι να δώσει στο φως ένα σχέδιο για σταδιακή απεξάρτηση της ΕΕ από το ρωσικό φυσικό αέριο. Κύριος στόχος είναι η μείωση της εξάρτησης κατά τα δύο τρίτα φέτος και η πλήρης απεξάρτηση από τις ρωσικές προμήθειες καυσίμου πολύ πριν από το 2030.  

Διαβάστε περισσότερα: Εμπάργκο Εμπάργκο

Εμπάργκο

Τι γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού; 5+1 απαντήσεις

Αξίζει, να επισημάνουμε τις σημαίνουσες προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απαντώντας στα «fake news» που κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη

Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.

Δολοφονία Τοπαλούδη: Ομόφωνα ένοχοι και στο Εφετείο οι δύο κατηγορούμενοι

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Avatar photo
Χριστίνα Μάναλη

Είμαι φοιτήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων. Γνωρίζω άπταιστα αγγλικά και καλά Γερμανικά. Το ταξίδι στον κόσμο της αρθρογραφίας ξεκινά μέσα από εδώ!

Άρθρα: 3