Ρωσία και Κίνα «γιορτάζουν» τη συμμαχία τους

Η επίσκεψη του Πούτιν στο Πεκίνο σκοπεύει κυρίως να ενδυναμώσει τη συμμαχία Κίνας – Ρωσίας απέναντι στην κρίση με την Ουκρανία. Το άνοιγμα των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αποτελεί περισσότερο μία πρόφαση.

Μιλώντας στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ (Xi Jinping), ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν τόνισε την ποιότητα των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών. «Όσον αφορά τις δικές μας σχέσεις, αναπτύσσονται στο πνεύμα της φιλίας και της στρατηγικής σχέσης» και «έχουν πάρει έναν πραγματικά πρωτόγνωρο χαρακτήρα», δήλωσε ο Πούτιν κατά την άφιξή του στο Πεκίνο.

Ρωσία: «Πολλές κοινές απόψεις για τα παγκόσμια προβλήματα».
Ο κρατικός τηλεοπτικός σταθμός CCTV της Kίνας είχε προβάλει ότι ο Πούτιν γνώριζε τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ για πολύ καιρό. «Ως καλοί φίλοι και πολιτικοί που μοιράζονται κοινές απόψεις για την επίλυση παγκόσμιων προβλημάτων, διατηρούσαμε πάντα στενή επικοινωνία». Το κινεζικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua δημοσίευσε επίσης ένα φιλοξενούμενο άρθρο του Pώσου Προέδρου, στο οποίο περιέγραφε τους κοινούς στόχους εξωτερικής πολιτικής Κίνας και Ρωσίας.

Kίνα: «Λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη τις ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια».
Η Κίνα είχε πρόσφατα ταχθεί ξεκάθαρα στο πλευρό της Μόσχας, στη διαμάχη της Pωσίας με τις χώρες του ΝΑΤΟ για την Ουκρανία. Την περασμένη εβδομάδα, η Κίνα χαρακτήρισε «νόμιμες» τις ανησυχίες της Pωσίας για την ασφάλεια. Θα πρέπει «να ληφθούν σοβαρά υπόψη και να αντιμετωπιστούν». Μεταξύ άλλων, ο Πούτιν απαιτεί διακοπή στην περαιτέρω επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά, πρόταση που η στρατιωτική συμμαχία απορρίπτει.

Πριν από τη συνάντηση μεταξύ Πούτιν και Σι, οι υπουργοί Εξωτερικών της Pωσίας και της Kίνας είχαν ήδη επιδείξει ενότητα. Και οι δύο πλευρές έχουν συντονίσει τις θέσεις τους για την κρίση στην Ουκρανία, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Κορέα και άλλα διεθνή και περιφερειακά ζητήματα, δήλωσαν οι Σεργκέι Λαβρόφ και Γουάνγκ Γι, επίσης στο Πεκίνο, μετά τις συνομιλίες τους. «Η Κίνα είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Ρωσία για να εμβαθύνει τη μακροχρόνια φιλία και τον στρατηγικό συντονισμό μεταξύ των δύο χωρών», δήλωσε ο Γουάνγκ Γι.

ΕΕ: «Ισχυρό πακέτο χρηματοπιστωτικών και οικονομικών κυρώσεων».
Εν τω μεταξύ, η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απείλησε τη Ρωσία με εκτεταμένες κυρώσεις εάν κλιμακωθεί η σύγκρουση στην Ουκρανία. «Έχουμε ετοιμάσει ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο χρηματοοικονομικών και οικονομικών κυρώσεων», δήλωσε η Φον ντερ Λάιεν σε συνέντευξή της στην Handelsblatt. Το πακέτο περιλαμβάνει διακοπή πρόσβασης σε ξένα κεφάλαια και ελέγχους εξαγωγών, ειδικά για τεχνικά αγαθά. Ωστόσο ολοένα περισσότεροι Ουκρανοί νιώθουν ανασφάλεια και αβεβαιότητα για την ένταση στα ρωσοουκρανικά σύνορα.

θες να γίνεις μέλος της ομάδας μας; Συμπλήρωσε την αίτηση σου εδω!
ρωσία κίνα
Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223