Ρωσία-ΗΠΑ: Ένα νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Αδιαμφισβήτητα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής είναι χώρες που απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα και λόγω της δύναμής τους και της εμπλοκής τους σε διεθνείς υποθέσεις.

Γράφει η Κατερίνα Παπαδοπούλου

Αδιαμφισβήτητα η Ρωσία και οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής (ΗΠΑ) είναι χώρες που απασχολούν καθημερινά την επικαιρότητα και λόγω της δύναμής τους και της εμπλοκής τους σε διεθνείς υποθέσεις. Μάλιστα σε μια εποχή με έντονες συγκρούσεις είναι σημαντικό να δώσουμε σημασία στους δρώντες της διεθνούς σκηνής και σε ποιά κατάσταση βρίσκονται οι σχέσεις μεταξύ τους ώστε να κατανοήσουμε πολλά από αυτά που λαμβάνουν χώρα σήμερα και για το αν πρόκειται για έναν νεό Ψυχρό Πόλεμο .

Ρωσία-ΗΠΑ: Νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου , ο κόσμος ήλπιζε σε μια ειρηνική συνήπαρξη Ρωσίας και HΠΑ. Κι ενώ αυτή η συνεργασία έπαιρνε τον δρόμο της , πρόσφατα ήρθε στο προσκήνιο η ρητορική του Ψυχρού πολέμου. Το ΝΑΤΟ διευρύνθηκε όμως η Ρωσία εκδήλωσε έντονη διαφωνία. Μην ξεχνάμε πως στις Ηνωμένες Πολιτείες είχαν συλληφθεί κατάσκοποι ακόμα και μετά τον Ψυχρό Πόλεμο. Σημαντικό συμβάν που συνέβαλε στο να αναπτυχθεί έμμεσα μια εκ νέου κόντρα , ήταν το γεγονός ότι η Αμερική αρχικά αποχώρησε από τη συμφωνία για τους αντιβαλλιστικούς πυραύλους το 2001 κι έτσι η Ρωσία ανησύχησε για μια νέα κούρσα εξοπλισμών.

Συνέχισαν τα επόμενα χρόνια και άλλες συγκρούσεις όπως του 2003 πριν τον πόλεμο του Ιράκ όπου η Ρωσία διαφώνησε με τις HΠΑ για την έγκριση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Επιπλέον το 2008 πολέμησε με έναν σύμμαχο της Αμερικής, τη Γεωργία. Το 2014 , προσήρτησε τη Κριμαία και η Αμερική εκείνη την εποχή επέβαλε κυρώσεις. Ένα πρόσφατο μαχαίρι στη μεταξύ τους σχέση ήταν η κατηγορία της Ρωσίας για εμπλοκή στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές του 2016 και συνεχίστηκε μέχρι και το 2020.

Είναι γεγονός λοιπόν ότι αυτές οι δύο δυνάμεις ακολουθούν δύο διαφορετικές πολιτικές και διαφωνούν σημαντικά σε βασικούς τομείς. Παράδειγμα αποτελεί η επέκταση του ΝΑΤΟ

Είναι γεγονός λοιπόν ότι αυτές οι δύο δυνάμεις ακολουθούν δύο διαφορετικές πολιτικές και διαφωνούν σημαντικά σε βασικούς τομείς. Παράδειγμα αποτελεί η επέκταση του ΝΑΤΟ. Η Ρωσία πολλές φορές έχει κατηγορηθεί για παράνομες πρακτικές που ακολουθούν πολιτικοί και για εγκλήματα που διαπράττονται στον χώρο αυτό. Ακόμα και πρόσφατα μίλησαν οι Αμερικάνοι για επίθεση ρώσων χάκερ σε αμερικανικές κρατικές υπηρεσίες και εταιρείες. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για μια ολοκληρωμένη δημοκρατία. Ακόμα και από διπλωματική οπτική γωνία , φαίνεται πως προσεγγίζει εχθρούς των ΗΠΑ και πολεμά συμμάχους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Russian Prime Minister Vladimir Putin shakes hands with U.S. Vice President Joe Biden during their meeting in Moscow March 10, 2011. (photo:Alexander Natruskin)

Τέλος, διαπερνάμε μια εποχή ενεργειακής κρίσης όπου η Ρωσία διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο αγωγών εξαγωγής φυσικού αερίου τόσο μέσω διαμετακομιστικών διαδρομών μέσω Λευκορωσίας και Ουκρανίας όσο και μέσω αγωγών που στέλνουν φυσικού αερίου απευθείας στην Ευρώπη. Επιπροσθέτως, διατηρεί το μεγαλύτερο απόθεμα πυρηνικών όπλων. Όσον αφορά τον πόλεμο στην Ουκρανία που βιώνουμε σήμερα, πέρα από τα σύνορα του ΝΑΤΟ είναι πιο πιθανό να υπάρξει μια άμεση αντιπαράθεση των δύο υπερδυνάμεων.

Τελικά κατα πόσο έχουν επιτύχει οι προσπάθειες των διεθνών σχέσεων; Η Ρωσία δεν μπορεί να ξεφύγει απο την εμπλοκή της σε βασικούς διεθνείς οργανισμούς (ΔΝΤ) και οι ιδεολογικές καταβολές του τότε Ψυχρού Πολέμου έχουν εξαλειφθεί. Η Ευρώπη παρουσιάζεται ένας διατητής που προσπαθεί να κατευνάσει τις εντάσεις καθώς έχει συμφέροντα και με τις δύο πλευρές και το να γίνει με αυτά τα κριτήρια ένας πόλεμος μοιάζει απίθανο.

Αξιοσημείωτο όμως σημείο είναι και η άνοδος της Κίνας ως στρατιωτική και οικονομική δύναμη , μια νέα δύναμη στη θέση των ΗΠΑ, μια μετάβαση ισχύος σε συνδυασμό με την συνεργασία Κίνας – Ρωσίας . Η συνεχώς αύξουσα πρόοδος της τεχνολογίας και η εξέλιξη της τεχνικής νοημοσύνης είναι πλέον επικίνδυνες. Μήπως τελικά πρέπει να μιλάμε για έναν πόλεμο που έχει ήδη ξεκινήσει με πολλές μορφές και αναμένεται να επιδεινωθεί; Βιώνουμε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο;

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Ρωσία-ΗΠΑ: Ένα νέος Ψυχρός Πόλεμος;
Ρωσία-ΗΠΑ: Νέος Ψυχρός Πόλεμος;

Διαβάστε περισσότερα: Ρωσία

Avatar photo
Κατερίνα Παπαδοπούλου - Τσιρογιαννίδη
Άρθρα: 1