Γράφει ο Βασίλης Πανούλας Πυρηνική σύντηξη
Την στιγμή που ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας έχει δημιουργήσει ενεργειακό πονοκέφαλο στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών, αναγκάζοντας πολλές κυβερνήσεις κρατών-μελών σε σημαντικές παρεμβάσεις, ώστε να αντιμετωπίσουν όσο το δυνατόν πιο αναίμακτα τον σκληρό χειμώνα που έπεται, το υπουργείο ενέργειας της Αμερικής προέβη σε μια ανακοίνωση σταθμό για τα επιστημονικά και πιο συγκεκριμένα, ενεργειακά δεδομένα.
Όπως αναφέρεται στην συνέντευξη τύπου που παραχωρήθηκε το πρωί της 13ης Δεκεμβρίου, επιστήμονες του Lawrence Livermore National Laboratory πέτυχαν το «ακατόρθωτο», ή τουλάχιστον έτσι φάνταζε μερικές δεκαετίες πριν, δηλαδή πυρηνική σύντηξη με θετικό πρόσημο. Με απλά λόγια, οι ερευνητές δημιούργησαν τις κατάλληλες συνθήκες και πέτυχαν αντίδραση, η οποία προσέφερε μεγαλύτερη ενέργεια από αυτή που δαπανήθηκε για να λάβει χώρα η όλη διαδικασία, πράγμα που αυτομάτως την καθιστά ως αυτοσυντηρούμενη.
Ειδικότερα, η ημέρα σταθμός για αυτό το σπουδαίο γεγονός ήταν η 5η Δεκεμβρίου. Το πρωινό αυτό και υπό την επίβλεψη μεγάλης ερευνητικής ομάδας, 192 lasers «χτύπησαν» έναν κύλινδρο υδρογόνου μικρού μεγέθους, ο οποίος αγκαλιαζόταν από διαμάντι, παράγοντας έτσι ακτίνες-Χ. Οι ακτίνες αυτές με την σειρά τους προσέκρουσαν στο δευτέριο και τρίτιο, το απαραίτητο καύσιμο δηλαδή, 2,05 mega Joules ενέργειας. Το αποτέλεσμα που κατέγραψαν τα όργανα ήταν πέρα για πέρα εντυπωσιακό, καθώς η αντίδραση παρήγαγε ενέργεια 2,5 mega Joules, δηλαδή 120% περισσότερο από την αρχική.
Αξίζει να σημειωθεί εδώ πως παρόμοιες προσπάθειες με εντυπωσιακά αποτελέσματα έχουν σημειωθεί και κατά το παρελθόν. Σημείο αναφοράς αποτελεί το πείραμα που διεξήχθη στις 8 Αυγούστου του 2021, στις ίδιες εγκαταστάσεις και είχε παραχθεί ενέργεια μόλις 1,9 mega Joules μικρότερη από την αρχική των lasers. Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική σύντηξη Πυρηνική σύντηξη
Όσον αφορά την διαδικασία σύντηξης αυτή καθ’ αυτή, μιλάμε για ένα αμάλγαμα πολλών και περίπλοκων διαδικασιών. Όπως προαναφέρθηκε, η κάψουλα υδρογόνου που στοχεύεται από τα lasers, αποτελείται από δευτέριο και τρίτιο, τα βαρύτερα ισότοπα του υδρογόνου. Κατά την ανάφλεξη, οι θερμοκρασίες αγγίζουν δυσθεώρητα νούμερα που προσεγγίζουν πυρήνες πλανητών, ακόμα και άστρων, δηλαδή 100 εκατομμύρια βαθμούς Κελσίου. Οι θερμοκρασίες αυτές σε συνδυασμό με την κατάλληλη πίεση μετατρέπουν την κάψουλα σε πλάσμα. Η διαδικασία αυτή λαμβάνει χώρα για δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου και στοχεύει στην όσο το δυνατόν πιο υψηλή παραγωγή ενέργειας.
Αν και ο χρόνος διεξαγωγής αυτών των πειραμάτων διαρκεί τόσο λίγο, οι δαπάνες είναι αντιστρόφως ανάλογες. Ωστόσο, τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα και οι βλέψεις για εκμετάλλευση έχουν κάνει εταιρίες ιδιωτικών συμφερόντων να στρέφονται όλο και πιο συχνά στην χρηματοδότηση τέτοιων projects, με το κόστος των επενδύσεων έως και σήμερα να ανέρχεται στα 10 δις.
Η υπουργός ενέργειας της Αμερικής Jennifer M. Granholm αν και χαρακτήρισε το επιτυχημένο πείραμα ως «επίτευγμα ορόσημο», πολλοί ειδικοί εκτιμούν πως η εμπορική εκμετάλλευση της διαδικασίας απέχει χρόνια. Ωστόσο, το γεγονός πως ένα μικρό φλιτζάνι από καύσιμο υδρογόνου μπορεί θεωρητικά να τροφοδοτήσει ένα σπίτι για εκατοντάδες χρόνια, όπως αναφέρουν, μόνο ενθουσιασμό προκαλεί για τα επιτεύγματα του αύριο που ξημερώνει. Ένα ενεργειακά βιώσιμο για τον πλανήτη και τον άνθρωπο αύριο.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: Πυρηνική σύντηξη
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος