Γράφει ο Μανώλης Γιανναράκης πυρηνικά
Σήμερα κλείνουμε έναν ολόκληρο μήνα πολέμου. Μην σας ξενίζει το α’ πληθυντικό πρόσωπο. Αυτός ο πόλεμος είναι και δικός μας. Απλά δεν έχει φτάσει στην αυλή μας (ακόμα). Δυστυχώς, η κατάσταση πηγαίνει από το κακό στο χειρότερο. Εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, καμιά πλευρά δεν μπορεί να κάνει πίσω. Ο ηρωισμός με τον οποίο αμύνονται οι Ουκρανοί δεν αφήνει κανένα περιθώριο παράδοσης στον Ζελένσκι, ενώ η οποιαδήποτε υπαναχώρηση από πλευράς της Ρωσίας, θα είχε ως αποτέλεσμα να κλονιστεί σοβαρά η εικόνα του δικτάτορα Βλαντιμίρ Πούτιν και της «άτρωτης ρωσικής αρκούδας».
Ήδη από πολύ νωρίς, όταν φάνηκαν τα πρώτα σημάδια της αποτυχίας του περίφημου «blitzkrieg» που προσπάθησε να εφαρμόσει η Ρωσία, ο Πούτιν επανέφερε στον δημόσιο λόγο του τα πυρηνικά, θέτοντας μάλιστα το πυρηνικό του οπλοστάσιο σε αυξημένη ετοιμότητα. Πρόκειται για «μπλόφα»; Τα πέντε σημεία που ίσως να προοικονομούν την χρήση πυρηνικών όπλων:
1. Το αδιέξοδο.
Ο Πούτιν παγιδεύτηκε σε έναν πόλεμο που δεν μπορεί να κερδίσει. Οι Ουκρανοί γνωρίζοντας ότι στο ανοιχτό πεδίο δεν θα είχαν καμία τύχη, αποφάσισαν να παρασύρουν τον ρωσικό στρατό σε έναν πόλεμο πόλεων. Η Ρωσία δεν μπορεί να πάρει μια «καθαρή νίκη» στο πεδίο, ενώ οι Ουκρανοί από την άλλη, δεν μπορούν να διώξουν τα ξένα στρατεύματα από το έδαφος τους. Ο μόνος τρόπος για να «πέσουν» οι πόλεις, είναι η συθέμελη ισοπέδωση τους.
2. Το ρωσικό δόγμα για τα πυρηνικά.
Σε αντίθεση με τις υπόλοιπες πυρηνικές δυνάμεις που ακολουθούν το δόγμα του «Δεύτερου πλήγματος»: Τα πυρηνικά όπλα χρησιμοποιούνται ως αντίποινα, μόνο αν πρώτα τα χρησιμοποιήσουν οι αντίπαλοι, η Ρωσία έχει δηλώσει επανειλημμένως ότι μπορεί να τα χρησιμοποιήσει πρώτη αν υπάρξει για αυτήν «υπαρξιακή απειλή». Εύλογα κάποιος θα αναρωτηθεί για το ποια ορίζεται ως τέτοια. Σαφής απάντηση δεν μπορεί να υπάρξει. Το βασικό πάντως είναι ότι σύμφωνα με τα λόγια του Πούτιν στο διάγγελμα που προηγήθηκε της εισβολής: «Οι διαδοχικές διευρύνσεις του ΝΑΤΟ και η πιθανή ένταξη της Ουκρανίας σε αυτό αποτελούν για την Ρωσία υπαρξιακή απειλή»
3. Το δόγμα των υπολοίπων πυρηνικών δυνάμεων.
Παραμένει το «δεύτερο πλήγμα». Η Ουκρανία δεν είναι ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρήση λοιπόν, πυρηνικών όπλων επί του εδάφους της, δεν θα ενεργοποιούσε, θεωρητικά πάντα, το «δεύτερο πλήγμα» από κάποια άλλη πυρηνική δύναμη. Αλλά ακόμα και στο ΝΑΤΟ να ήταν, η Γαλλία για παράδειγμα, θα σκεφτόταν δύο φορές να απαντήσει με πυρηνικά για λογαριασμό τρίτου. Αυτό ο Πούτιν το ξέρει καλά. Μπορεί να ακολουθεί την τακτική του «mad man», αλλά συνεχίζει να βασίζεται στην λογική των υπολοίπων.
4. Η εξέλιξη της τεχνολογίας.
Η Ρωσία έχει την δυνατότητα και την τεχνολογία για να προχωρήσει σε «περιορισμένης έκτασης πυρηνικά χτυπήματα», τα λεγόμενα «τακτικά πυρηνικά όπλα» Αυτή η δυνατότητα καλώς ή κακώς (αλήθεια δεν ξέρω) σπάει το ταμπού των πυρηνικών. Αυτός που έχει τους κωδικούς ξέρει ότι το χτύπημα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα τον επηρεάσει, ακόμα και αν χτυπήσει κάπου σχετικά κοντά στα σύνορα του. Όταν λοιπόν η πυρηνική βόμβα σταματάει να είναι τόσο «ολέθρια», αυτόματα γίνεται και πιο «δελεαστική».
5. Η ενδεχόμενη οικονομική κατάρευση της Ρωσίας.
Για να είμαστε ακριβείς, δεν έχει έρθει ακόμα. Καθημερινά η Ρωσία εισπράττει πολλά δισεκατομμύρια σκληρού νομίσματος. Όμως, δεν μπορεί να βασιστεί σε αυτό για πολύ ακόμα. Οι οικονομικές κυρώσεις που της έχουν επιβληθεί, αν ισχύσουν, θα την στείλουν πίσω στον 19ο αιώνα. Ειδικά αν παγιδευτεί σε έναν μακροχρόνιο πόλεμο τύπου «Αφγανιστάν» στην Ουκρανία. Η οικονομία της δεν θα άντεχε κάτι τέτοιο ακόμα και αν δεν υπήρχε καμία απολύτως κύρωση εις βάρος της. Πρέπει να κλείσει το μέτωπο του πολέμου, χτες! Και μάλιστα με μια νίκη επί του πεδίου ώστε να ανακτήσει το κύρος του στρατού της, που αν μη τι άλλο, έχει κλονιστεί σοβαρά σε αυτή την εισβολή και να ρίξει όλο το βάρος της στο μέτωπο της οικονομίας.
Αυτή η εισβολή ήταν πραγματικά και συνεχίζει να είναι μια σκέτη τρέλα. Η Ρωσία με την ενεργειακή κρίση και τις ιδεοληψίες της ΕΕ για τις ΑΠΕ, θα μπορούσε να εισπράττει δισεκατομμύρια δολάρια για χρόνια. Αντιθέτως, επέλεξε την αυτοκτονία. Δεν υπήρχε καμία απειλή ασφαλείας. Ήταν όλα στο μυαλό του Πούτιν ( Αν ποτέ το πίστευε πραγματικά). Η Ρωσία ποτέ στην ιστορία της δεν απειλήθηκε λιγότερο απ’ όσο την στιγμή εκείνη ακριβώς πριν την εισβολή! Και ποτέ στην ιστορία της δεν απειλήθηκε περισσότερο απ’ όσο την στιγμή εκείνη που ακολούθησε της εισβολής!
Διαβάστε περισσότερα: Πυρηνικά Πυρηνικά
Συνελήφθη ο Βασίλης Δημάκης στον Πειραιά
Εμφανίστηκε o Βασίλης Δημάκης: Δεν υπέγραψα κανένα χαρτί «παρθενίας»