Γράφει o Γιώργος Μηλιάς
Το σενάριο να υπάρξουν δεύτερες εκλογές δεν είναι και ιδιαίτερα απίθανο αν σκεφτεί κανείς ότι στις δεύτερες εκλογές θα υπάρξει ένα νέο εκλογικό σύστημα με μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, γεγονός που συμφέρει τα δύο κόμματα που διεκδικούν την εξουσία –ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ– και ιδιαίτερα την ΝΔ καθώς όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις θα είναι πρώτο κόμμα.
Οι εκλογές της 21ης Μαΐου φέρνουν τα κόμματα αντιμέτωπα με το σύστημα της απλής αναλογικής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι «προσφερόμενες» έδρες στα κόμματα να είναι 300 και όχι 250 όπως ήταν μέχρι πρότινος. Αυτό σημαίνει ότι στις πολυεδρικές περιφέρειες δεν είναι απαραίτητο να τις πάρει το 1ο ή το 2ο κόμμα μόνο αλλά να τις μοιραστούν και με τα παρακάτω κόμματα.
Η εφαρμογή της απλής αναλογικής από την άποψη της εκλογικής διαδικασίας είναι το πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα καθώς τα κόμματα παίρνουν σε ποσοστά και έδρες όσα οι ψηφοφόροι τους δίνουν χωρίς κάποια εύνοια ή μπόνους εδρών. Βέβαια, αυτό το σύστημα θα μπορούσε να έχει πλήρη εφαρμογή σε χώρες και κομματικά συστήματα τα οποία είναι ανεκτά στην συνεργασία μεταξύ των κομμάτων στη διακυβέρνηση χωρίς εντάσεις και κόντρες
Σήμερα στην Ελλάδα η περίπτωση της αυτοδυναμίας με το σύστημα της απλής αναλογικής είναι ένα σενάριο που αγγίζει την σφαίρα του φανταστικού καθώς η πλειοψηφία του λαού δεν είναι κομματικά φανατισμένη και δεν ψηφίζει απαραίτητα το ίδιο κόμμα σε κάθε εκλογική αναμέτρηση. Έτσι το σενάριο της συνεργασίας είναι μονόδρομος με αυτό το σύστημα, αλλά σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα των στελεχών και των αρχηγών των κομμάτων, ένα τέτοιο σενάριο δεν μπορεί να γίνει εφικτό.
Το σενάριο της συνεργασίας κομμάτων, αν δούμε την πολιτική ιστορία της Ελλάδος δεν έχει και τις καλύτερες εφαρμογές καθώς οι περιπτώσεις συνεργασίας από την περίοδο της μεταπολίτευσης και έπειτα είναι ελάχιστες διότι πρώτον υπήρχαν περίοδοι απόλυτης κομματικής ταύτισης με αποτέλεσμα την εκλογική κυριαρχία για μεγάλα χρονικά διαστήματα μεταξύ ΠΑΣΟΚ, ΝΔ και τον σχηματισμό αυτοδύναμης κυβέρνησης χωρίς τον φόβο διάλυσης της και δεύτερον αυτά τα ελάχιστα παραδείγματα κομματικής συνεργασίας πάντα κατέληγαν στην πολιτική αστάθεια, την αμφιβολία και τον πολιτικό κατακερματισμό των μικρότερων εκλογικά κομμάτων.
Για αυτό το λόγο υπάρχει το ερώτημα προς τα κόμματα, κυβέρνηση με τις πρώτες ή τις δεύτερες εκλογές. Σίγουρα τα κόμματα τα οποία δεν μπορούν εύκολα να βρουν ένα κόμμα να συνεργαστούν, προτιμούν τις δεύτερες εκλογές με ένα μικτό εκλογικό σύστημα με το μπόνους εδρών στο 1ο κόμμα, όμως για τα μικρότερα κόμματα είναι μια ευκαιρία με την απλή αναλογική να δημιουργήσουν έναν συνασπισμό και να μπορέσουν να σχηματίσουν κυβέρνηση, χωρίζοντας τα χαρτοφυλάκια και τις υποχρεώσεις ανάλογα την εκλογική δύναμη και ατζέντα τους.
Από την άλλη, για τα κόμματα εξουσίας, ύστερα και τις τελευταίες δημοσκοπήσεις οι οποίες δείχνουν μια μικρότερη διαφορά ανάμεσα στο 1ο και στο 2ο κόμμα, το σενάριο των δεύτερων εκλογών μοιάζει ιδιαίτερα ελκυστικό καθώς με το μπόνους εδρών ανάλογα με το ποσοστό του 1ου κόμματος, δημιουργεί ίσως ευνοϊκές προϋποθέσεις σχηματισμού αυτοδύναμης κυβέρνησης κάτι που θα κάνει ευκολότερο το έργο του κόμματος και της υλοποίησης της προγραμματικής του ατζέντας.
Βέβαια, αυτό προϋποθέτει να μην υπάρξει μια κυβέρνηση συνεργασίας μετά το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου, σενάριο το οποίο στις μέχρι στιγμής δηλώσεις των κομμάτων δεν είναι εφικτό καθώς κανένα από τα πρώτα κόμματα δεν είναι διατεθειμένο να συνεργαστεί εκτός από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, για το οποίο ο πρόεδρός του, Νίκος Ανδρουλάκης δεν αποκλείει το ενδεχόμενο συνεργασίας με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά με ένα πρόσωπο στη θέση του πρωθυπουργού που θα είναι κοινής αποδοχής και θα μπορέσει να υλοποιήσει τα προγράμματα και των δύο κομμάτων. Όμως αυτός ο Άγνωστος Χ είναι δύσκολο να βρεθεί και ακόμα πιο δύσκολο να έχει την αποδοχή όχι μόνο των συνεργαζόμενων κομμάτων αλλά και την εμπιστοσύνη του λαού.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: εκλογές
εκλογές