stratos

Προστάτες του Έθνους: Χρήμα ή Πατρίς;

Γράφει η Μαρία Ρόγκα

Ήταν το ένδοξο παρελθόν όταν ο Έλληνας είχε φιλότιμο και πίστη στην πατρίδα. Ήταν η ιστορία που ποτισμένη και σφραγισμένη με αίμα πολεμιστών ανέτρεφε πολίτες με ψυχή ελληνική. Παρελθόν… Εκεί έμεινε για πολλούς η αξία του προστάτη του έθνους, στο παρελθόν, η έννοια της φιλοπατρίας, το δέος και ο έρωτας για την Ελλάδα και ο σεβασμός στον προστάτη της χώρας.

Πως θα ένιωθαν άραγε οι ημών πρόγονοι οι οποίοι θυσίασαν με ψυχή και παλικαριά τη σάρκα τους στη πυρά του πολεμικού αντίπαλου αντικρίζοντας τη σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα; Μια πραγματικότητα οδυνηρή και απειλητική θα έλεγα για το αμφίβολο μέλλον της Ελλάδας.

Αμφίβολο το μέλλον της Ελλάδας… Παράτολμη τοποθέτηση θαρρώ. Όμως, φαντάζει ορισμένες φορές… Καταδικασμένο, όμως, ποτέ. Ποτέ, χάριν των σύγχρονων -ως επί το πλείστων αφανών- ηρώων. Των ηρώων τους οποίους η πλειοψηφία των σύγχρονων Ελλήνων δε τιμά, ούτε ίσως γνωρίζει. Ο λόγος για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Αναφερόμενοι στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι γεγονός πως εμφωλεύει στη συνείδηση πολλών η αντίληψη για το εύκολο χρήμα και την απόλαυση ποικίλων παροχών. Γεννάται, λοιπόν, εύλογα το ερώτημα εάν ο Στρατός Ξηράς, η Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό (που συγκροτούν τις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις) είναι ο σύγχρονος προστάτης της χώρας ή απλώς ένα καλά εξασφαλισμένο επάγγελμα.

Για την πλειονότητα των σύγχρονων πολιτών, η απάντηση φαντάζει απλοϊκή.

Πιο συγκεκριμένα, υιοθετείται η θέση σύμφωνα με την οποία η υπηρέτηση στις εν λόγω Δυνάμεις συνιστά απλά μία καλή επαγγελματική επιλογή. Μια ευκαιρία αιώνιων υψηλών απολαβών, παροχής εξειδικευμένης και ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης και απόλαυση πολλών ακόμα προνομίων. Και φυσικά σοβαρός κίνδυνος υφίσταται μόνο σε περίπτωση στρατιωτικής αναμέτρησης.

Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα εάν όντως είναι αυτή η πραγματικότητα. Εάν, με άλλα λόγια, συνιστά η υπηρέτηση στις Δυνάμεις ένα καλά διαρθρωμένο επάγγελμα ή είναι κάτι παραπάνω. Προτού αποκριθούμε στο φλέγον ζήτημα, είναι απαραίτητο να αντιληφθούμε τη σπουδαιότητα του έργου που διατελούν οι υπηρετούντες σε αυτές.

Η προσφορά των Ενόπλων Δυνάμεων είναι διττή και διαφέρει ανάλογα την περίοδο που διανύει το ελληνικό κράτος. Έτσι, διαφορετικό έργο διατελούν εν καιρώ ειρήνης και εν καιρώ πολέμου. Ενώ, λοιπόν, οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι αναμφίβολα επιφορτισμένες με τη προστασία των εθνικών μας συνόρων, η συνδρομή τους δεν εξαντλείται μονάχα στο πεδίο αυτό. Βάσει των ανωτέρω, το παρόν άρθρο διαρθρώνεται ως εξής.

ΣΤΡΑΤΟΣ ΞΗΡΑΣ Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους

Ειρήνη Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους

Τον μεγαλύτερο από τους τρεις κλάδους αποτελεί ο Στρατός Ξηράς. Αναλυτικότερα, αυτός
συνίσταται στον Ενεργό Στρατό, την Εθνοφυλακή, τους Εφέδρους Υψηλής Ετοιμότητας Στρατού
(ΕΦΥΕΣ) και την Εφεδρεία. Μεταξύ άλλων η εν λόγω ΕΔ σε καιρό ειρήνης είναι επιφορτισμένη
με τη συνδρομή στην αντιμετώπιση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων εφόσον κριθεί
απαραίτητο. Βασική, όμως, αποστολή του ΣΞ είναι η εκπαίδευση του προσωπικού του, η άρτια
συντήρηση του υλικού του, καθώς και η διεκπεραίωση ασκήσεων ικανών στη διατήρηση της
μαχητικής δεινότητας σε υψηλό επίπεδο.

Πόλεμος Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους

Κατά οριακά επιτρεπτή απλούστευση, σε περίοδο πολέμου, μάχεται δια πυρός -ακόμα και εκ
του συστάδην- κατά της αντίπαλης πολεμικής δύναμης ανεξαρτήτως καιρικών ή άλλων συνθηκών αγνοώντας τυχόν αντιξοότητες. Εν είδει ενδιάμεσου συμπεράσματος ο κίνδυνος ζωής σε καιρό πολέμου είναι άμεσος, ενώ το καθημερινό έργο είναι επαχθές και έχει ιδιαίτερη βαρύτητα.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ – ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Πόλεμος Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους

Όσον αφορά την Πολεμική Αεροπορία και το Πολεμικό Ναυτικό, κρίνεται απαραίτητο να
αναφέρουμε πως κατά τη διάρκεια πολέμου ο ρόλος τους είναι εξίσου αναμενόμενος με τον
ρόλο του Στρατού Ξηράς. Ο κίνδυνος, όμως, παραμένει σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ακόμα και
σε περίοδο ειρηνική. Εμβαθύνοντας, υπάρχουν θα λέγαμε διαβαθμίσεις επικινδυνότητας με
αποκορύφωμα τις καθημερινές αναχαιτίσεις εχθρικών παραβιάσεων τόσο από μέρος της ΠΑ
όσο και από μέρους του ΠΝ.

ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑ

Ειρήνη Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους Προστάτες του Έθνους

Η Πολεμική Αεροπορία επιδίδεται ουκ ολίγες φορές σε αποστολές απεγκλωβισμού, μεταφοράς υλικών, τροφίμων κ.ά. σε περιπτώσεις φυσικών και άλλου είδους καταστροφών, σε αποστολές αεροδιακομιδών ασθενών και μοσχευμάτων επ’ ωφελεία του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ενώ μετέχει και στην πολιτική σχεδίαση με σκοπό την αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών. Περεταίρω, συνδράμει απο αέρος στο έργο του Πυροσβεστικού Σώματος μέσω αποστολών αεροπυρόσβεσης και αναλαμβάνει την περάτωση αποστολών έρευνας και διάσωσης σε συνεργασία με το Λιμενικό Σώμα και την Ελληνική Ακτοφυλακή ανεξαρτήτως καιρικών ή άλλων συνθηκών.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ

Ειρήνη

Το Πολεμικό Ναυτικό είναι ο δεύτερος σε αρχαιότητα Κλάδος των Ενόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας. Εν καιρώ ειρήνης είναι επιφορτισμένος με την εκτέλεση ποικίλων επιχειρήσεων στην θάλασσα με απώτερο σκοπό τη διατήρηση ελεύθερων των ελληνικών χωρικών υδάτων.

Εκτός αυτού, προσφέρει εξίσου σημαντικό κοινωνικό έργο με τις λοιπές Ένοπλες Δυνάμεις το οποίο κινείται στο ίδιο μήκος κύματος. Ενδεικτικά αναφερόμενο το κοινωνικό έργο σε συνεργασία με τους αρμόδιους πολιτειακούς φορείς, όπως επί παραδείγματι η αρωγή στην υγειονομική υποστήριξη κατοίκων που διαβιούν σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές, η εν πλω έρευνα, διάσωση καθώς και περισυλλογή ναυαγών, τραυματιών, αλλά και προσφύγων -οι οποίοι καταφθάνουν αθρόα -συνδράμοντας στην αντιμετώπιση του προσφυγικού και όχι μόνο.

Κατά ταύτα, όπως θα επιχειρηθεί να καταδειχθεί βασικότερη αποστολή των Ενόπλων Δυνάμεων είναι η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Η αποστολή αυτή φέρει και τον βαρύτερο, καθημερινό κίνδυνο ο οποίος καθιστά τους υπηρετούντες στις δυνάμεις αυτές προστάτες της Ελλάδας. Ας εξετάσουμε την αποστολή αυτή στο εναέριο και το θαλάσσιο πεδίο.

ΒΑΣΙΚΗ ΑΠΟΣΤΟΛΗ Π.Α. – Π.Ν.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή…

Κύρια αποστολή του Πολεμικού Ναυτικού και της Πολεμικής Αεροπορίας είναι η προάσπιση των εθνικών μας συμφερόντων. Αυτή πραγματοποιείται εν μέρει μέσω της προστασίας των συνόρων του κράτους.

Η τελευταία ενόψει των καθημερινών παραβιάσεων, οι οποίες από το 1974 έως σήμερα βαίνουν διαρκώς αυξανόμενες, λαμβάνει ευρείες διαστάσεις.

Αποτελεί αναντίρρητη αλήθεια πως από την τουρκική εισβολή στην Κύπρο, η γείτονος χώρα εξαπολύει ολοένα και περισσότερα “πυρά” κατά του ελληνικού κράτους. Στο ίδιο πλαίσιο δε διστάζει να αμφισβητεί αναφανδόν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Η αμφισβήτηση αυτή μάλιστα βαίνει ολοένα και αυξανόμενη τόσο σε ένταση και συχνότητα όσο και σοβαρότητα και εκδηλώνεται με τη μορφή προκλητικών παραβιάσεων των εθνικών μας συνόρων δια αέρος και ύδατος.

Διαχωρίζοντας τις εναέριες από τις θαλάσσιες προκλήσεις μπορούμε να αντιληφθούμε τη σοβαρότητα και την έκταση αυτών με μεγαλύτερη ενάργεια. Ειδικότερα, οι παραβιάσεις στον εναέριο χώρο στοχεύουν στην αμφισβήτηση είτε του εύρους του Εθνικού Εναέριου Χώρου (ΕΕΧ) (ο αέρας πάνω από το έδαφος και την αιγιαλίτιδα ζώνη, χωρικά ύδατα, ενός κράτους, στην οποία αυτό ασκεί απόλυτη κυριαρχία) από την Τουρκική Πολεμική Αεροπορία είτε των αρμοδιοτήτων της Ελλάδας εντός του FIR Αθηνών (Περιοχή Πληροφόρησης Πτήσεων). κατανομή του συνόλου του εναερίου χώρου της υφηλίου σε ζώνες επίγειας ευθύνης, που ονομάστηκαν Περιοχές Πληροφόρησης Πτήσεων (FIR) και διαμορφώθηκαν με το εξής σκεπτικό:

Κάθε κράτος αναλαμβάνει τον έλεγχο και τον συντονισμό του αέρα πάνω από το έδαφός του, ενώ στην περίπτωση που το κράτος είναι παράκτιο μπορεί να αναλάβει και τμήμα του διεθνούς εναερίου χώρου που γειτνιάζει με τον εθνικό του εναέριο χώρο. Στην περίπτωση αυτή το κράτος δεν ασκεί εθνική κυριαρχία επί του διεθνούς εναερίου χώρου, αλλά έχει μόνο την αρμοδιότητα που του απονέμεται από τον ICAO για τον έλεγχο της εναέριας κυκλοφορίας.

Ας υποθέσουμε τώρα πως οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις δεν σπεύδουν σε αναχαίτιση των παραβιάσεων και ως εκ τούτου χαίρουν προνομίων δίχως να προσφέρουν σημαντικό έργο.

Οι καθημερινές παραβιάσεις των εθνικών μας συνόρων τόσο στον εναέριο όσο και στον θαλάσσιο χώρο σε βάθος χρόνου, μπορούν να νοηθούν ως σταθερά επαναλαμβανόμενη πρακτική η οποία φυσικά τελείται υπό την πεποίθηση δικαίου -από μέρους της γείτονος-, δηλαδή πεποίθηση πως η πρακτική αυτή ανταποκρίνεται σε νομική υποχρέωση ή δικαίωμα. Συντρέχουν με αλλά λόγια οι δυο προϋποθέσεις δημιουργίας ενός διεθνούς εθίμου, το πραγματικό (σταθερά επαναλαμβανόμενη πρακτική) και το ψυχολογικό (με πεποίθηση δικαίου).

Κατά συνέπεια, η μη εμφάνιση ενός επίμονου αντιρρησία (εν προκειμένω της Ελλάδας) σηματοδοτεί την ανεμπόδιστη καθιέρωση εθιμικού κανόνα δικαίου σύμφωνα με τον οποίο τα τμήματα της ελληνικής επικράτειας τα οποία υφίστανται τις παραβιάσεις υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις να τίθενται πλέον βάσει διεθνούς (εθιμικού) δικαίου υπό την κυριαρχία του τουρκικού κράτους. Υπό το φως των προηγούμενων επισημάνσεων, είναι αναμφίλεκτο ότι το διεθνές δίκαιο μεταβάλλεται ευκόλως, αφού ένας απλός ένας εθιμικός κανόνας μπορεί να τροποποιήσει ολόκληρες συνθήκες.

Πώς η Ελλάδα αντιστέκεται σε μια τέτοια καταστροφική εξέλιξη;

Αν και θεωρητικά απλό, αφού εκφράζει επίμονη αντίρρηση, πρακτικά πρόκειται για ιδιαίτερα σοβαρό και δύσκολο έργο. Η αντιμετώπιση των προκλήσεων δια αέρος είναι απόρροια μίας οργανωμένη λήψης σειράς μέτρων και εκτέλεσης αυτών -ενεργητικά ή παθητικά- η οποία καλείται αεράμυνα.

Αναλυτικότερα, η ελληνική αεράμυνα στοχεύει στην αναχαίτιση ή σε εξαιρετικές περιπτώσεις
στην καταστροφή τυχόν εχθρικής αεροπορικής δραστηριότητας και συνιστά το κλειδί της
αεροπορικής κυριαρχίας ενός κράτους εντός της επικράτειας του. Ωστόσο, είναι γεγονός πως
για να τελεσφορήσει απαιτεί τη συνδρομή μίας εξαιρετικά σημαντικής παραμέτρου, η οποία στη
στρατιωτική ορολογία καλείται «έγκαιρη προειδοποίηση».

Η τελευταία συνίσταται στην ενεργοποίηση των συστημάτων ασφαλείας βαθμηδόν, κατά τρόπο
ανάλογο της εκάστοτε κλιμακούμενης απειλής. Η σπουδαιότητα της δε έγκειται αφενός στην
αποφυγή του αιφνιδιασμού από τον αντίπαλο και αφετέρου στην ορθή δραστηριοποίηση των
δυνάμεων αναχαίτισης προς αποφυγήν άσκοπης καταπονήσεως.

Σε πρώτο στάδιο, λοιπόν, επιδιώκεται η «αποτροπή» εχθρικών ενεργειών εντός της ελληνικής επικράτειας, ενώ σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό διεξάγονται υψηλής έντασης και διευρυμένης έκτασης αεροπορικές επιχειρήσεις μέσω των οποίων αποκτάται και διατηρείται ο αεροπορικός έλεγχος. Έτσι, η Πολεμική Αεροπορία, ανταπαντά καθημερινά σε δεκάδες υπερπτήσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών πραγματοποιώντας επικίνδυνους ελιγμούς στον εναέριο χώρο και εν τέλει εκ διώχνοντας τον παραβάτη.

Αντίστοιχες παραβιάσεις λαμβάνουν χώρα καθημερινά στην περιοχή των ελληνικών ΕΧΥ (Εθνικά Χωρικά Ύδατα) με την ετοιμότητα, τον σχεδιασμό και τις ικανότητες ων υπηρετούντων στο Πολεμικό Ναυτικό να ανακόπτουν κάθε επιχείρηση παραβίασης αγνοώντας τυχόν αντιξοότητες.

Στα ΕΧΥ (άλλως χωρικά ύδατα ή αιγιαλίτιδα ζώνη) το παράκτιο κράτος, εν προκειμένω η Ελλάδα, ασκεί πλήρη κυριαρχία, περιοριζόμενη μόνο στην κυριαρχία της από το δικαίωμα αβλαβούς διελεύσεως αλλοδαπών πλοίων κατά το Διεθνές Δίκαιο. Κάθε προσπάθεια, λοιπόν, ανατροπής των νομικών και πραγματικών δεδομένων αναφορικά με τα χωρικά μας ύδατα οδηγείται στο κενό.

Επίλογος…

Καταληκτικά, η απάντηση στο αρχικά τιθέν ερώτημα συνοψίζεται στα ακόλουθα. Η σπουδαιότητα καθώς και η βαρύτητα του έργου του σύγχρονου προστάτη της Ελλάδας, των Ενόπλων Δυνάμεων είναι αναντίρρητη. Άλλοι στη μάχη πρώτης γραμμής, άλλοι σε πόστα διαφορετικά, εργάζονται αενάως για έναν κοινό σκοπό, την υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και εν γένει των εθνικών μας συμφερόντων. Καιρός πλέον να απαλλαγούμε από την επάρατη νόσο της νωθρότητας, της απαιδευσίας και της απλοϊκότητας που ταλανίζει τη σημερινή κοινωνία.

Προστάτες του Έθνους: χρήμα ή πατρίς; Νομίζω η απάντηση είναι προφανής …

Διαβάστε περισσότερα: Προστάτες του Έθνους

Προστάτες του Έθνους


Εποχικοί.. εμπρηστές

Όποιος είναι αφελής και πιστεύει ότι οι τελευταίες πυρκαγιές σε όλη τη χώρα δεν είναι έργο εμπρηστών, ας γυρίσει πλευρό να συνεχίσει τον ύπνο του. 


Πώς γίνεται το όνομα του Χρυσόστομου να παίζει τόσο κόντρα ρόλο; 

Ας παραδεχτούμε πως με το πέρασμα των χρόνων τείνουμε να ενστερνιζόμαστε απόψεις και φράσεις που κάποτε μας έμοιαζαν ξένες, αν όχι άτοπες.

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας

Η Λιζ Τρας νέα πρωθυπουργός της Βρετανίας – Κατά την ψηφοφορία μεταξύ των μελών του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, εξασφάλισε 81.326 ψήφους

Μιχαήλ Γκορμπατσόφ: Γιατί και πως άλλαξε τον κόσμο

Χαιρετίζουμε την αλλαγή και το άνοιγμα, γιατί πιστεύουμε ότι η ελευθερία και η ασφάλεια πάνε μαζί, ότι η πρόοδος της ανθρώπινης ελευθερίας μπορεί μόνο να ενισχύσει την υπόθεση της παγκόσμιας ειρήνης. 

Source: The Cord by Lena Yang

Η δύναμη του διαδικτυακού ακτιβισμού

Αυτή η εναλλακτική μορφή ενημέρωσης και έκφρασης που προσφέρεται μέσα από το διαδίκτυο συνιστά αναμφίβολα ένα σημαντικό εργαλείο στα χέρια των ανθρώπων.

Εμπρηστές

Χάρκοβο: Οι Ρώσοι βομβάρδισαν, ξανά, το κέντρο της πόλης

Οι Ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις ισχυρίζονται ότι έσπασαν τις Ρωσικές γραμμές μετά από αντεπίθεση στη περιοχή της Χερσώνας. 

Ουκρανία

Έφυγε ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, το τέλος μιας εποχής

Η διεθνής πολιτική σκηνή αποχαιρετά τον Μιχάηλ Γκορμπατσόφ, τον τελευταίο ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 91 ετών

Avatar photo
Μαρία Ρόγκα
Άρθρα: 2

Υποβολή απάντησης