Γράφει ο Νίκος Κατούνας Πρόωρες κάλπες
Παρά το γεγονός πως το Σύνταγμα προβλέπει διενέργεια εθνικών εκλογών ανά τέσσερα χρόνια, οι κυβερνήσεις που εξάντλησαν την τετραετή τους θητεία από τη Μεταπολίτευση (1974) και έπειτα ήταν μόλις τρεις ( ΝΔ 1977-1981, ΠΑΣΟΚ 1985-1989, ΠΑΣΟΚ 2000-2004). Σήμερα, αν και ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κάνει συχνά με τις δηλώσεις του εμφανές πως πρόθεσή του είναι η τωρινή κυβέρνηση να εξαντλήσει την τετραετία, οι φήμες περί πρόωρων εκλογών «οργιάζουν».
Φήμες που ενισχύονται από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος με κάθε δυνατή ευκαιρία που του παρουσιάζεται ζητά προσφυγή στη λαϊκή ετυμηγορία με την άμεση διενέργεια εκλογών. Βέβαια, οι φήμες αυτές ενισχύονται και από το εσωτερικό του κυβερνώντος κόμματος, καθώς τον τελευταίο καιρό έχουν ανοίξει αρκετές συζητήσεις στους κύκλους της ΝΔ σχετικά με τη δομή των γαλάζιων ψηφοδελτίων, γεγονός που αν μη τι άλλο μαρτυρά πως οι πρόωρες εκλογές αποτελούν ρεαλιστικό σενάριο.
Η αλήθεια είναι πως η κατάσταση τη δεδομένη στιγμή φαντάζει κάθε άλλο παρά ιδανική για την κυβέρνηση. Οι ενεργειακές ανατιμήσεις έχουν προκαλέσει τεράστιο αναβρασμό στην κοινωνία, καθώς οι τιμές ακόμα και σε βασικά αγαθά έχουν ανέβει κατακόρυφα. Το γεγονός πως η ενεργειακή κρίση αποτελεί διεθνές πρόβλημα και επομένως έχει «εισαχθεί» στη χώρα μας, δεν είναι κάτι που ενδιαφέρει τους πολίτες και αυτό είναι απολύτως λογικό. Ο ελληνικός λαός περιμένει από την κυβέρνηση άμεσες, εύστοχες και ρεαλιστικές λύσεις για τα προβλήματά του.
Σε διαφορετική περίπτωση, είναι πολύ πιθανό ο κόσμος να γυρίσει την πλάτη του στη Νέα Δημοκρατία στις επόμενες εκλογές. Ήδη από τις τελευταίες δημοσκοπήσεις φαίνεται πως το κυβερνών κόμμα έχει χάσει σημαντικό έδαφος σε σχέση με τα ποσοστά που κατέγραψε το καλοκαίρι του 2019. Η κυβερνητική αυτή φθορά ευθύνεται κατά κύριο λόγο στην (κατά σημαντικού ποσοστού της κοινωνίας) λανθασμένη διαχείριση καταστάσεων που έχουμε περάσει τα τελευταία δύο χρόνια. Καταστάσεις ωστόσο που μπορούν να χαρακτηριστούν τουλάχιστον πρωτοφανείς για τα ελληνικά δεδομένα ελέω πανδημίας, φυσικών καταστροφών, αλλά και του πολέμου με ό,τι αυτός συνεπάγεται.
Υπό άλλες συνθήκες, η ήττα του κυβερνώντος κόμματος στις επερχόμενες εκλογές θα έπρεπε να θεωρείτο δεδομένη. Ρίχνοντας ωστόσο μια ματιά στις δημοσκοπήσεις, εύκολα παρατηρεί κάποιος πως εκτός από τη φθορά της ΝΔ, σημαντική φθορά έχει υποστεί και το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν κατάφερε να πείσει και να εμπνεύσει τον κόσμο το 2019 ως κυβέρνηση ώστε να λάβει εκ νέου την λαϊκή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας και απ’ότι φαίνεται δεν μπορεί να πείσει και ως αξιωματική αντιπολίτευση. Η λαϊκιστική του ρητορική και ο περιορισμός σε χρήση συνθηματολογιών αντί δομημένου αντιπολιτευτικού λόγου δεν έχει καταφέρει να αναδείξει εκ βαθέων ουσιαστικά λάθη της κυβέρνησης και να πιάσει τον παλμό του ελληνικού λαού.
(Πηγή: alcopoll.gr)
Η φθορά των δύο πρώτων κομμάτων ωστόσο δεν οφείλεται μόνο στις διακυβερνητικές αστοχίες του πρώτου και στην κακή αντιπολίτευση του δεύτερου. Σημαντικότατος παράγοντας για την πτώση της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στις δημοσκοπήσεις είναι και η ραγδαία άνοδος του ΚΙΝΑΛ. Το ΚΙΝΑΛ (σύντομα και πάλι ΠΑΣΟΚ) επανήλθε στο προσκήνιο μετά το «θόρυβο» που έκαναν οι εσωκομματικές εκλογές του και ύστερα από την ανάδειξη του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη ως νέου αρχηγού του. Το ΚΙΝΑΛ υπό το Νίκο Ανδρουλάκη φαίνεται ικανό να αλλάξει τους συσχετισμούς στο χώρο της κεντροαριστεράς, επιβεβαιώνοντας τον άτυπο κανόνα της δημοσκοπικής ενίσχυσης όσων κομμάτων αλλάζουν ηγεσία. Μένει να δούμε αν αυτή η άνοδος του ΚΙΝΑΛ στις δημοσκοπήσεις θα είναι βραχύβια ή αν θα συνεχιστεί και στις επόμενες εκλογές.
Στο δια ταύτα λοιπόν, η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται μπροστά σε ένα κρίσιμο δίλημμα. Από τη μια, η προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο (πιο νωρίς φαντάζει σχεδόν απίθανο) ενδεχομένως να έβαζε ένα φρένο στην κυβερνητική φθορά η οποία είναι πολύ πιθανό να πάρει την ανιούσα τον ερχόμενο χειμώνα, όπου οι επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης και του πληθωρισμού θα γίνουν κάτι παραπάνω από εμφανείς. Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες
Από την άλλη, λαμβάνοντας υπόψη τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται τώρα, η κυβέρνηση μπορεί να επιθυμεί να εξαντλήσει τα περιθώρια για εφαρμογή του προγράμματος της, προσπαθώντας με αυτόν τον τρόπο να κερδίσει πάλι την εμπιστοσύνη των πολιτών και να λάβει εκ νέου τη λαϊκή εντολή για διακυβέρνηση της χώρας. Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες
Ωστόσο, ακόμα και αν η κυβέρνηση καταφέρει να επαναφέρει τη δημοτικότητά της σε υψηλά επίπεδα, μόνο δεδομένη δεν μπορεί να θεωρείται η αυτοδυναμία της στις επόμενες εκλογές. Αυτό φυσικά ευθύνεται στο γεγονός ότι στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση θα ισχύει το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή το πρώτο κόμμα δεν θα πάρει το «bonus» των 50 εδρών που θα έπαιρνε εάν ίσχυε το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής όπως στις εκλογές του 2019.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν πως ο σχηματισμός αυτοδύναμης κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές θα είναι εξαιρετικά δύσκολος. Θα υπάρξουν αρκετές συζητήσεις σχετικά με ενδεχόμενα συνεργασίας, με το ΚΙΝΑΛ να παίζει το σημαντικότερο ρόλο σε αυτές. Προσωπική μου άποψη πάντως είναι πως δεν θα προκύψει κυβέρνηση από την πρώτη εκλογική διαδικασία και η χώρα θα οδηγηθεί σε επαναληπτικές εκλογές, οι οποίες και θα πραγματοποιηθούν με το σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής. Το μόνο σίγουρο είναι πάντως πως οι επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, αναμένονται εξαιρετικά ενδιαφέρουσες. Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες Πρόωρες κάλπες
Διαβάστε Περισσότερα: Πρόωρες κάλπες
Ρωσικοί βομβαρδισμοί στον σταθμό στο Κραματόρσκ με δεκάδες νεκρούς
Ο συγκεκριμένος σταθμός στο Κραματόρσκ χρησιμοποιείται για την απομάκρυνση αμάχων από περιοχές που βομβαρδίζονται από τις ρωσικές δυνάμεις
Νομική ΕΚΠΑ: Καταγγελία για σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή
Ο Σύλλογος Φοιτητών καταγγέλλει σεξουαλική παρενόχληση φοιτητή από καθηγητή – Τα μηνύματα στα social media και το «κόψιμο» στα μαθήματα.
Ουκρανία: Οι ευθύνες μοιρασμένες, το βάρος για όλους
Δεν υπάρχει αμφιβολία, επίσης, πως οι δυτικές δυνάμεις δεν έχουν σκοπό να τερματίσουν τον πόλεμο και αυτό γιατί δεν τους ενδιαφέρει η Ειρήνη αλλά το όνομα τους και η ισχύς τους.