Γράφει η Παυλίνα Μπελούλη
Κρίσιμη κρίνεται η κατάσταση στο Σουδάν, μετά την έναρξη του απροσδόκητου εμφυλίου πολέμου το πρωί της 15ης Απριλίου στην πρωτεύουσα της χώρας, στο Χαρτούμ, καθώς επίσης και στην Ομντουρμάν. Ο αριθμός των νεκρών αυξάνεται συνεχώς, ενώ παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι μέλη της ελληνικής κοινότητας βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη Μητρόπολη στο Χαρτούμ, τρομοκρατημένοι χωρίς νερό και ρεύμα με την ζωή τους να κινδυνεύει.
Η μάχη διεξάγεται μεταξύ δύο ισχυρών στρατιωτικών ηγετών: ο επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων και πρόεδρος της χώρας, ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ-Μπουρχάν και ο αναπληρωτής του και αρχηγός των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF), ο στρατηγός Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκάλο, γνωστός ως Χεμέντι. Αν και στο παρελθόν οι δύο αυτοί ηγέτες έχουν συνεργαστεί και πιο συγκεκριμένα οι δύο ηγέτες ήταν επικεφαλής του κινήματος που ανέτρεψε την τότε πολιτική ηγεσία της χώρας και πρόεδρο Ομάρ Αλ-Μπασίρ, το 2019.
Στη συνέχεια ακολούθησε ένα πραξικόπημα τον Οκτώβριο του 2021, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί μια κοινή στρατιωτικοπολιτική διακυβέρνηση, η οποία όμως δεν διήρκησε καθώς ανατράπηκε από ένα άλλο πραξικόπημα που συνέβη τον ίδιο χρόνο.
Από τότε η αντιπαλότητα μεταξύ των δύο στρατηγών, όντας διψασμένοι για τον έλεγχο της εξουσίας έχει οξυνθεί με αποκορύφωμα την προγραμματισμένη ενσωμάτωση των Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (RSF) στον τακτικό στρατό σε μια περίοδο 10 ετών. Ωστόσο, ο Μπουρχάν πρότεινε τα 2 έτη με στόχο να θέσει τον Χεμέντι υπό έλεγχο και υποταγή του στρατού πιο σύντομα.
Ποια είναι όμως η μυστική σχέση της Ρωσίας με τους δύο στρατηγούς;
Σύμφωνα με τον διεθνή τύπο, ο Βλαντιμίρ Πούτιν έχει στενές σχέσεις με τους δύο ηγέτες και κυρίως με τον αρχηγό των RSF, Χεμέντι, ο οποίος έχει στην κατοχή του το ορυχείο χρυσού στον Νταρφούρ από το 2017, ενώ συγχρόνως ελέγχει αλλά τρία ορυχεία χρυσού και διατηρεί στενές επαφές με πολλές εταιρίες εξόρυξης χρυσού. Επιπλέον, ο αδελφός του Χεμέντι όπως και οι γιοί του είναι ιδιοκτήτες της Al Gunade (εταιρεία εξόρυξης χρυσού), ενώ υποδιοικητής των RSF είναι γενικός διευθυντής.
Όλα αυτά τον καθιστούν αναμφίβολα έναν από τους πλουσιότερους και πανίσχυρους άνδρες του Σουδάν και σίγουρα στον Πούτιν δεν πέρασε απαρατήρητη αυτή η δύναμη, ειδικά αυτή την στιγμή που όλη η Ευρώπη του έχει γυρίσει την πλάτη.
Πηγές αναφέρουν ότι ο Χεμέντι χρηματοδοτεί τον πόλεμο της Ρωσίας με την Ουκρανία και προσπαθεί να την βοηθήσει να ανταπεξέλθει στις κυρώσεις τις Δύσης. Από την άλλη, η Ρωσία και συγκεκριμένα η ρωσική οργάνωση μισθοφόρων Wagner, παρείχε ως αντάλλαγμα υποστήριξη στους δύο ηγέτες με σκοπό να αναχαιτίσουν το κίνημα υπέρ της δημοκρατίας στο Σουδάν, την περίοδο που οι δύο στρατηγοί ήταν ακόμη σύμμαχοι.
Όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, τον Φεβρουάριο, ο Χεμέντι επισκέφθηκε την Μόσχα και συναντήθηκε με τον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας και τον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας. Αυτή η συνάντηση σχολιάστηκε ως ύποπτη από πολλούς πολιτικούς αναλυτές και διπλωμάτες και αρκετοί υποστηρίζουν ότι την ημέρα εκείνη υπογράφθηκαν συμφωνίες εξόρυξης χρυσού σε συνεργασία με την Ρωσία, τα Εμιράτα και τα συμφέροντά τους.
Εν κατακλείδι, δεν είναι η πρώτη φορά που το Σουδάν πλήττεται από αιματηρές και σφοδρές συγκρούσεις, ειδικά σε μία χώρα που διαθέτει τεράστιο εδαφικό πλούτο με σημαντικά κοιτάσματα πετρελαίου και όντας η τρίτη χώρα της Αφρικής με τις περισσότερες εξορύξεις χρυσού. Ο πόλεμος στο Σουδάν αναμένεται να αναζωπυρωθεί περισσότερο ειδικά με την ανάμειξη άλλων χωρών που θα σπεύσουν να υποστηρίξουν τον στρατηγό της προτίμησής τους με βάση τα συμφέροντά τους.
Από την μία πλευρά η Ρωσία με τον Χεμέντι και τα προσωπικά οφέλη της και από την άλλη οι ΗΠΑ και η Ευρώπη με τον Μπουρχάν με στόχο να περιορίσουν την δράση της Ρωσίας στο Σουδάν, να την αποδυναμώσουν οικονομικά καταστέλλοντας με αυτό τον τρόπο έμμεσα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Ωστόσο, το πραγματικο θύμα αυτής της παράλογης αντιπαράθεση είναι ο απλός άμαχος Σουδανικός λαός, ο οποίος πληρώνει με κόστος την ζωή του.