Εδώ θα βρείτε έναν οδηγός βήμα προς βήμα για τους αρθρογράφους που χρησιμοποιούν το WordPress για να γράφουν και να δημοσιεύουν άρθρα στην σελίδα του Pnyka Press, μαζί με ορισμένες βασικές οδηγίες βελτιστοποίησης για μηχανές αναζήτησης ή αλλιώς Search Engine Optimisation (SEO
Ας δούμε πως δημοσιεύουμε άρθρα στο WordPress
- Συνδεόμαστε στον λογαριασμό σας χρησιμοποιώντας το όνομα χρήστη ή το email και τον κωδικό πρόσβασής μας εδώ.
2. Μόλις συνδεθούμε, πηγαίνουμε αριστερά, στην ενότητα “Άρθρα” του πίνακα ελέγχου του WordPress.
3. Κάντε κλικ στο κουμπί “Προσθήκη νέου” για να δημιουργήσουμε μια νέα ανάρτηση.
- Βρίσκουμε έναν εύκολο και σύντομο τίτλο με μια ή παραπάνω λέξη-κλειδί (Keyword)
5. Αφού βρούμε το keyword πατάμε το κόκκινο κουμπί πάνω δεξιά που έχει σκόρ στα /100 και γράφουμε το ή τα keyword στο πλαίσιο “Focus Keyword)
- Για να επαναφέρουμε την δεξιά στήλη εργαλείων πατάμε το γρανάζι δίπλα στο κουμπί “Δημοσίευση“
- Ξεκινάμε να γράφουμε το κείμενο σας στο πεδίο “Πληκτρολογήστε / για να επιλέξετε ένα μπλοκ“.
8. Χρησιμοποιούμε τη γραμμή εργαλείων πάνω αριστερά για να προσθέσουμε επικεφαλίδες, έντονη και πλάγια γραφή, bullet points, εικόνες και άλλες επιλογές μορφοποίησης.
- Όσο το επιτρέπει το θέμα του άρθρου μας χωρίζουμε το κείμενο μας σε θεματικές ενότητες και χρησιμοποιούμε επικεφαλίδες H5 για να τις ξεχωρίσουμε.
- Προσθέτουμε εικόνες στο άρθρο μας από την γραμμή εργαλείων πάνω αριστερά ώστε να είναι πιο ευχάριστο στην ανάγνωση.
- Χρησιμοποιούμε τις ενότητες “Κατηγορίες” και “Ετικέτες” για να κατηγοριοποιήσουμε και να προσθέσουμε ετικέτες στην ανάρτησή σας. (Στις ετικέτες χρειάζεται να γράψουμε όσες θεωρούμε ότι ταιριάζουν με το περιεχόμενο του κειμένου με σωστή ορθογραφία και τονισμό)
- Χρησιμοποιούμε την ενότητα “Απόσπασμα” στη δεξιά στήλη για να γράψουμε μια σύντομη περίληψη του άρθρου μας που θα εμφανίζεται στην κοινοποίηση και στo Google από 20 έως το πολύ 35 λέξεις.
- Μόλις ολοκληρώσουμε τη σύνταξη και τη μορφοποίηση του άρθρου μας, κάνουμε κλικ στο κουμπί “Δημοσίευση” πάνω δεξιά και έπειτα “Υποβολή για έλεγχο” για να το εξετάσουν οι αρχισυντάκτες της ιστοσελίδας.
Τώρα, ας μιλήσουμε για τη βελτιστοποίηση των κειμένων μας για τις μηχανές αναζήτησης (SEO). Ο κύριος λόγος για τη βελτιστοποίηση των κειμένων μας είναι ώστε να εμφανίζονται πρώτα στην αναζήτηση του Google και άλλων μηχανών αναζήτησης όταν κάποιος ψάχνει κάτι σχετικά με το θέμα που έχουμε γράψει
Ας δούμε μερικές βασικές οδηγίες SEO που μπορείτε να ακολουθήσετε για να κάνετε τις αναρτήσεις σας πιο φιλικές στις μηχανές αναζήτησης:
- Βρίσκουμε μια ή παραπάνω λέξεις-κλειδιά (keyword) σχετικά με το θέμα που θέλουμε να γράψουμρ
- Φροντίζουμε να χρησιμοποιούμε τα keywords όσων το δύνατόν περισσότερο γίνεται στην αρχή του τίτλου, στις επικεφαλίδες που έχουμε για να χωρίσουμε τις “ενότητες” του κειμένου και κυρίως εντός του κειμένου. Χρειάζεται προσοχή να μην “φουσκώσουμε” το άρθρο με τα keywords που επιλέγουμε.
- Χρησιμοποιήστε εσωτερικούς και εξωτερικούς συνδέσμους προς άλλο σχετικό περιεχόμενο στην ιστοσελίδα μας σε άλλες αξιόπιστες ιστοσελίδες. Για τους εσωτερικούς συνδέσμους κοιτάμε για άλλα σχετικά άρθρα στην ιστοσελίδα μας, κατηγορίες και ετικέτες και για τους εξωτερικούς χρησιμοποιούμε τις πηγές που χρησιμοποιήσαμε για το κείμενο και τυχόν φωτογραφίες ή άλλα σχετικά άρθρα.
- Προσπαθούμε να προσθέτουμε όσων το δυνατόν περισσότερες εικόνες υψηλής ανάλυσης στις οποίες φροντίζουμε να δώσουμε σωστό όνομα αρχείου (Πχ. fotografia-keyword.jpg). Οι φωτογραφίες πρέπει να είναι είτε αρχεία jpg, jpeg ή webp.
- Φροντίζουμε να γράψουμε μια περίληψη του άρθρου μας στην δεξιά στήλη στο πεδίο “Απόσπασμα” καθώς αυτή η μικρή περιγραφή θα εμφανίζεται στις σελίδες αποτελεσμάτων των μηχανών αναζήτησης.
- Χρησιμοποιούμε τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να ενθαρρύνετε τους αναγνώστες να μοιραστούν τα άρθρα σας και να έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα και προβολή.
- Χρησιμοποιήστε το Google Trends για να παρακολουθείτε τις τάσεις και τα θέματα για τα οποία ενδιαφέρονται οι χρήστες
Ακολουθώντας αυτές τις οδηγίες, μπορείτε να δημιουργήσετε περιεχόμενο υψηλής ποιότητας που είναι τόσο φιλικό προς τον χρήστη όσο και φιλικό προς τις μηχανές αναζήτησης, βοηθώντας το άρθρο σας να εμφανιστεί σε ένα ευρύτερο κοινό.
Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στην Ομάδα και σου ευχόμαστε καλό γράψιμο!
Επιμέλεια: Ματθαίος Ντούτσης
Οδηγός συγγραφής άρθρων – Pnyka Press – Ο σκοπός του παραπάνω Οδηγού είναι να βοηθήσει τα μέλη της Ομάδας Αρθρογραφίας, της Ομάδας Αρχισυνταξίας, της Ομάδας Συντονισμού καθώς και τυχόν συνεργάτες του Pnyka Press. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος οδηγού συγγραφής με υποχρεωτική αναφορά του pnykapress.gr ως πηγή και χρήση του link.
Pnyka Press – A project by Pnyka Org.