Μια πολιτική σκηνή χωρίς “Καϊλήδες”

Γράφει ο Βασίλης Γιαβής πολιτική

Φτάνοντας στο τέλος άλλης μιας χρονιάς με ιδιαίτερες συνθήκες, αισθάνθηκα την ανάγκη αποτύπωσης δύο “κουβεντών” περί της αναστάτωσης που δημιούργησε η υπόθεση Καϊλή. Όχι τόσο για το ποινικό κομμάτι, όχι τόσο για τους διαξιφισμούς για το που ανήκει η ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ, αλλά για το μήνυμα  που μεταδίδεται κυρίως στη νέα γενιά που ασχολείται με τη πολιτική και τα κοινά.

Αρχικά, η Εύα Καϊλή άνηκε μέχρι και πριν λίγες μέρες, προ της διαγραφής της, στο ΠΑΣΟΚ. Όσο και αν κάποιες γλώσσες της Χαριλάου Τρικούπη προσπαθούν να καπελώσουν το ότι η ευρωβουλευτής του δικού τους κόμματός εμπλέκεται στην υπόθεση Qatargate όπως δείχνουν τα τωρινά στοιχεία που έχουν βγει στο φως, η αλήθεια είναι εξόφθαλμη. Από την όμορφη Θεσσαλονίκη ως δημοτική σύμβουλος, μέχρι στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ως αντιπρόεδρος.

Από τα νέα φωτεινά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, με τις ευλογίες Βούγια που θα εκτόξευαν τη παράταξη, μέχρι το περίφημο δημοψήφισμα των Κανών το 2011 όπου απαρνήθηκε τον ΓΑΠ και έπειτα πάλι στην απέξω η Εύα μιας και στις εκλογές του 2012 ο Βενιζέλος κράτησε την έδρα. Σενάριο από τα λίγα. Και όντας άμεσα εμπλεκόμενη στα δρώμενα του ΠΑΣΟΚ, ο τωρινός πρόεδρος την αποκάλεσε ‘’Δούρειο Ίππο της ΝΔ’’.

Δηλαδή, έπιασε η βελγική δικαιοσύνη την Ελληνίδα ευρωβουλευτή καθώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρώην και νυν μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου έναντι αντιτίμου, προσπάθησαν να επηρεάσουν ευρωπαϊκές αποφάσεις υπέρ του Κατάρ ενόψει του Μουντιάλ 2022, όπως αναφέρεται, αλλά η ΝΔ φταίει για αυτό. Ανδρουλάκης εν τρικυμία. Καλώς ή κακώς, όσο το ΠΑΣΟΚ θεωρούσε ότι γέμιζε τη καρδάρα με το γάλα με τις υποκλοπές και τα Predator, τους άξονες της αντιπολίτευσής του δηλαδή, ήρθε η Εύα και έριξε μια και την έχυσε. Ίσως έτσι εξηγείται αυτή η μανία για ‘’απεταξάμην την Καϊλή εκ του ΠΑΣΟΚ’’. Πάμε παρακάτω.

Η Ελληνίδα ευρωβουλευτής εκμεταλλεύτηκε το προνόμιο της θέσης της ώστε να προβάλλει το πόσο καλό εργασιακό περιβάλλον και συνθήκες προσφέρει η χώρα του Κατάρ -χαρακτηρίζοντάς τη μάλιστα ως πρωτοπόρο- ενώ παράλληλα γινόταν καταμέτρηση νεκρών εργατών που δούλεψαν σε απάνθρωπες συνθήκες για τη προετοιμασία των γηπέδων που θα φιλοξενούσαν το Μουντιάλ. Καμιά κοινωνική ενσυναίσθηση. Ζηλεύω τη βελγική δικαιοσύνη. Ναι τη ζηλεύω, γιατί τύλιξαν σε μια κόλλα χαρτί υψηλούς αξιωματούχους για υπόθεση διαφθοράς και δεν λογάριασε ούτε τριγμούς, ούτε τίποτα. Έτσι θέλουμε την δικαιοσύνη, αμερόληπτη και αποτελεσματική. 

Όσο προχωρούσαν στη σύλληψη του Ιταλού συζύγου της Καϊλή, καθώς όπως αναφέρουν τα ξένα δημοσιογραφικά μέσα εμπλέκεται και αυτός στην υπόθεση, από την άλλη έπιασαν στα πράσα και το πατέρα της Εύας με μία βαλίτσα φουσκωτή-φουσκωτή. Το κάθε μέλος της οικογένειας στο πόστο του, μιλάμε για οργάνωση όχι παίξε-γέλασε. Έτσι έχει η ιστορία προς το παρόν, περιμένοντας για εξελίξεις. 

Και τώρα στο ηθικό κομμάτι της υπόθεσης. Το παραθυράκι της οικονόμας γλυκαίνει, και όσο υπάρχει βάθος σε αυτό το παραθυράκι, τόσο μεγαλύτερη η γλύκα. Και η μεγάλη οικονόμα πιο εύκολα έρχεται από τις Βρυξέλλες και το εξωτερικό, παρά την συμπρωτεύουσα. Απληστία. Και άλλα, και άλλα, και άλλα. Και όταν χρησιμοποιείς την εξουσία, για να το καταφέρεις, αυτό είναι το πιο κακό. Ο ορισμός της διαφθοράς.

Μέσα από αυτή την ιστορία, πιστεύω πως βγαίνει ένα πολύ καλό μάθημα. Ένα καλό μάθημα για τα νέα παιδιά που ασχολούνται με τη πολιτική ώστε να υπηρετήσουν πιο σθεναρά τον σκοπό αυτό. Και αλίμονο, αυτό το μάθημα δεν είναι μόνο για τους νέους, αλλά για όλους αυτούς που κατεβαίνουν στο πολιτικό στίβο. Στους νέους όμως βρίσκεται το στοίχημα, εκεί ελπίζουμε να βγουν σωστά στελέχη που θα ασχοληθούν με τη πολιτική.

Κώδικας ηθικής και συνεισφορά για το καλό της κοινωνίας. Προάσπιση του δικαίου, και όχι προθάλαμος για εξυπηρέτηση προσωπικών συμφερόντων. Πίστη σε ιδεολογίες, και όχι ξεπούλημα αυτών για οικονομικό κέρδος. Φαίνονται δεδομένα αυτά, αλλά μέσα από τέτοιες υποθέσεις όπως του Qatargate δείχνουν ξεθωριασμένες αρχές. Και αν αυτά αφορούν αυτούς  που ασχολούνται ενεργά με τη πολιτική και τα αξιώματα, άλλο τόσο βαραίνουν και αυτούς που τους τιμούν με τις ψήφους τους. “Παλαμοκροτητές” αξιωματούχων με μηδενική προσφορά δεν χρειαζόμαστε, αλλά πολίτες που με την ψήφο τους να υποστηρίζουν ανθρώπους έντιμους και ικανούς. Δεν χρειαζόμαστε μια πολιτική σκηνή που να αναδύονται ‘’Καϊλήδες’’ και να πατούν επάνω στη δύναμη που τους δίνει ο λαός. 

Έπειτα, απορούμε γιατί οι νέοι γυρνούν την πλάτη στη πολιτική. Όταν βλέπουν τους εκπροσώπους τους, γιατί οι πολιτικοί αυτό είναι, οι εκπρόσωποι του λαού, να εκμεταλλεύονται τη θέση τους ώστε να πλουτίσουν, η νέα γενιά αηδιάζει και απομακρύνεται. Τους οφείλεται να υπάρξει μια άλλη διάσταση της έννοιας πολιτικής. Γνωστό πλέον πόσο εύκολα μεταβάλλεται το πολιτικό πεδίο, άρα στο χέρι μας είναι πως εμείς θα το διαμορφώσουμε. Εν κατακλείδι, αξία σε άξιους.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πολιτική

πολιτική σκηνή

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική πολιτική

Avatar photo
Βασίλης Γιαβής
Άρθρα: 7