Γράφει η Αντιγόνη Μάρε τουρισμού
Ο τουρισμός κατά γενική ομολογία αποτελεί «βαριά» βιομηχανία της χώρας. Μέτα από δύο χρόνια πανδημίας σημειώθηκε μια ακόμη χρονιά ρεκόρ αφίξεων που ξεπερνάει κατά 10% σε σχέση με το 2019 που αποτελεί μια χρονιά ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Υπενθυμίζεται πως τον Ιούλιο στα 14 περιφερειακά αεροδρόμια η εισερχόμενη ταξιδιωτική κίνηση διαμορφώθηκε σε 5.127.000 επιβάτες έναντι 4.490.000 τον αντίστοιχο μήνα του 2019.
Βέβαια έχουν προκύψει κάποιες ανησυχίες για το ζήτημα της βιωσιμότητας και του μέλλοντος για τον ελληνικό τουρισμό. Κατά γενική ομολογία η επιτυχημένη τουριστική σεζόν για την Ελλάδα φαίνεται να συνεχίζεται και στο τέταρτο τρίμηνο του 2022.Ο μεγάλος πονοκέφαλος που παρατηρήθηκε από την αύξηση των αφίξεων είναι ότι το μοντέλο της μαζικότητας ελλοχεύει κινδύνους.
Στο φετινό καλοκαίρι παρατηρήθηκε ότι μια μεγάλη πλειοψηφία παραθεριστών από Ελλάδα και ιδίως από εξωτερικό, που αναζητούσαν καταλύματα σε δημοφιλείς προορισμούς, όπως η Σαντορίνη, η Πάρος και η Μύκονος. Οι Κυκλάδες στο σύνολό τους, αλλά κυρίως τα πιο τουριστικά νησιά, που έχουν παγκόσμια φήμη ως προορισμοί ευδαιμονίας, παρουσιάζουν σε πολλές περιπτώσεις σημάδια κορεσμού και εξάντλησης φυσικών πόρων.
Η διατάραξη της φυσικής αρμονίας ανάμεσα στον άνθρωπο και το τοπίο έχει οδηγήσει ήδη σε ανεξέλεγκτη δόμηση, δημιουργώντας ενιαία οικιστικά σύνολα που καμία σχέση δεν έχουν με αυτό που μπορεί να υπηρετήσει την ιδέα και την υπεραξία των Κυκλάδων.
Το ζήτημα που έχει προκύψει αφορά τον κορεσμό από την αλόγιστη υπερδόμηση που έχουν ως απόρροια την δυσχέρεια της καθημερινότητας των μόνιμων κατοίκων αλλά και των επισκεπτών τους, εφόσον προκύπτουν ζητήματα με την αποχέτευση, το αστικό πρόβλημα της στάθμευσης αλλά και της πρόσβασης σε δημόσιες παραλίες, που έχει παρατηρηθεί ότι φλερτάρουν με την ιδιωτικοποίηση και με τη δημιουργία οργανωμένων παραπηγμάτων, όπως τραπεζοκαθίσματα και beach bar, αφήνοντας ελάχιστο χώρο για την ελεύθερη πρόσβαση των λουόμενων στις παραλίες των νησιών.
Ακόμη ένα σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει είναι η έλλειψη εποχικού εξειδικευμένου ή μη προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα. Οι λόγοι ποικίλλουν η υγειονομική κρίση που έπληξε το κλάδο τα τελευταία δύο χρόνια με τους περιορισμούς των ταξιδιών, οδήγησε μεγάλη μερίδα των εργαζομένων σε στροφή επαγγελματικού κλάδου. Η παραβίαση των κλαδικών συμβάσεων από εργοδότες σε συνδυασμό με την έλλειψη καταλυμάτων για στέγαση των εποχικών εργαζομένων σε συνθήκες που έχουν ως αποτέλεσμα την μη αξιοπρεπή διαβίωση τους αποτελούν αντικίνητρα. Συνεπώς, η ύπαρξη ξεκάθαρων εργασιακών σχέσεων, που σέβονται τον εργαζόμενο και τηρούν αυστηρά την ισχύουσα νομοθεσία κρίνεται απαραίτητη για την επίλυση του ζητήματος.
Συμπεράσματα
Ο ελληνικός τουρισμός για να επιτύχει την οικονομική του βιωσιμότητα οφείλει να σεβαστεί, να διατηρήσει αλλά και να προστατεύσει το περιβάλλον. Να επιτύχει την κοινωνική του βιωσιμότητα μέσα από την στήριξη της τοπικής περιφέρειας και των κατοίκων ως συνόλου των τοπικών κοινωνιών. Ακόμη να υπάρξουν κίνητρα για την επιστροφή αλλά και για την εξειδίκευση του ανθρώπινου δυναμικού στο τουριστικό κλάδο με τη δημιουργία νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων στις τουριστικών σπουδές ως σχολές επαγγελματικής κατάρτισης και ενός σταθερού και ασφαλούς εργασιακού περιβάλλοντος.
Η εποχή του μαζικού τουρισμού, που αναδείχθηκε και γιγαντώθηκε τον 20ό αιώνα, φτάνει στο τέλος της. Οι περισσότεροι πλέον καταλαβαίνουν ότι η τουριστική εμπειρία από δω και πέρα πρέπει να είναι πολυθεματική, ιδιαίτερη, με έμφαση στην ποιότητα και ταυτοχρόνως να διαχέεται σε νέους προορισμούς με αυστηρή την επιτήρηση των τουριστικών ροών.
Ακολουθήστε μας στο Instagram
Διαβάστε Περισσότερα: τουρισμού
Ως Έλληνες συνηθίσαμε το μπάχαλο
Μία από τις μεγαλύτερες παθογένειες της ελληνικής κοινωνίας είναι ότι έχουμε εμφυτεύσει στο DNA μας να κάνουμε αποδεκτή κάθε έννοια ανομίας και παραβατικότητας.
Κοινωνικός αποκλεισμός: Ο σύγχρονος εξοστρακισμός
Σε συζητήσεις, συνέδρια , διαδηλώσεις γίνεται συχνά λόγος για την έννοια του κοινωνικού αποκλεισμού, η οποία δείχνει να μετεξελίσσεται και εξαπλώνεται με ταχύτατους ρυθμούς.
Οδεύοντας σε άγνωρες ατραπούς τουρισμού
Ο απολογισμός της πολύμηνης «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» που εξαπέλυσε ο Β. Πούτιν στην Ουκρανία καταδεικνύει δεκάδες χιλιάδες απώλειες και υλικές ζημιές που αγγίζουν δυσθεώρητα ύψη. μπάχαλο
Όλα τα παιδιά στον κόσμο πρέπει να έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ανεξαρτήτου φύλου, εθνικότητας και κοινωνικού στρώματος. τουρισμού
Στον χτύπο των προηγούμενων ημερών και της ομιλίας του πρωθυπουργού, βρίσκονται σχεδόν όλα τα ενημερωτικά δίκτυα της χώρας. τουρισμού
Κύπρος: Η μεγάλη «απειλή» της βασίλισσας Ελισάβετ
Με αφορμή τον θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ Β’ στις 8 Σεπτεμβρίου πολλοί Έλληνες και Κύπριοι θυμήθηκαν τα γεγονότα που έλαβαν μέρος στην Κύπρο το 1952.τουρισμού
τουρισμού