Ο πληθωρισμός στα τροφίμων, τα αίτια και η αντιμετώπιση

Ο πληθωρισμός στα τροφίμων, τα αίτια και η αντιμετώπιση

Γράφει ο Φοίβος Αναγνωστόπουλος πληθωρισμός

Ύστερα από μια πανδημία καθώς και έναν πολύ σημαντικό πόλεμο στην Ευρώπη παρατηρούμε πως οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτοξευτεί. Ακόμα και στα πιο απλά αγαθά παρατηρείται μια εκτίναξη των τιμών κάτι πρωτοφανές για την εποχή μας. Ποια είναι όμως τα αιτία εκτίναξης τιμών των τροφίμων; Υπάρχει τρόπος να αντιμετωπιστεί; Ας δούμε τα αιτία λοιπόν ένα προς ένα.

Ο πρώτος λόγος λοιπόν είναι πανδημία και η καραντίνα. Οι τιμές στα τρόφιμα εν μέσω πανδημίας παρουσίασαν μια άνοδο στην τιμή. Λόγω αυτού η εφοδιαστική αλυσίδα παρέλυσε και έτσι οι τιμές εκτινάχθηκαν. Ένας ακόμα λογος που συντέλεσε στην αύξηση των τιμών στον τομέα τον τροφίμων είναι ότι αυξήθηκαν οι τιμές των παραγωγών. Αυτό συνέβη διότι η ζήτηση για τρόφιμα παρέμεινε υψηλή και κατά δεύτερων η ενεργειακή κρίση δεν επέτρεψε την μεταφορά πόρων. Συνεπώς όλα αυτά συντέλεσαν στο να ανεβεί ο πλυθωρισμός και έτσι οι τιμές των τροφίμων να βρίσκονται παρά πολύ ψηλά.

Ενας ακόμα λόγος είναι οι ανισορροπίες της προσφοράς και ζήτησης. Η θεμελιώδης έννοια της προσφοράς και της ζήτησης έχει βασικό αντίκτυπο στην τιμολόγηση των τροφίμων. Οι αλλαγές στα πρότυπα ζήτησης, η αύξηση του πληθυσμού και οι διατροφικές επιλογές επηρεάζουν τη διαθεσιμότητα διαφόρων τροφίμων. Όταν η ζήτηση υπερβαίνει την προσφορά, η τιμή τέτοιων εμπορευμάτων αυξάνεται για να εξισορροπήσει την αγορά. Τα ακραία καιρικά φαινόμενα, τα παράσιτα και οι ασθένειες μπορεί να εμποδίσουν τη γεωργική παραγωγικότητα, με αποτέλεσμα ελλείψεις και αυξήσεις τιμών.

Ο πληθωρισμός στα τροφίμων, τα αίτια και η αντιμετώπιση

Επιπροσθέτως το κόστος παραγωγής και διανομής τροφίμων περιλαμβάνει μια ποικιλία παραγόντων όπως η εργασία, ο εξοπλισμός, τα λιπάσματα και η ενέργεια. Καθώς αυτά τα έξοδα αυξάνονται, οι παραγωγοί και οι διανομείς τροφίμων μπορεί να τα μεταβιβάσουν στους πελάτες με τη μορφή αυξημένων τιμών. Οι αυξήσεις μισθών, το κόστος μεταφοράς, το κόστος συσκευασίας και οι απαιτήσεις συμμόρφωσης με τους κανονισμούς συμβάλλουν στο συνολικό κόστος παραγωγής και διανομής, επηρεάζοντας την τιμή που πληρώνουν οι πελάτες.

Τέλος ένας ακόμα λόγος είναι το παγκόσμιο εμπόριο και οι διακυμάνσεις νομισμάτων. Επειδή η παγκόσμια αγορά τροφίμων είναι τόσο συνυφασμένη, οι διακυμάνσεις στο διεθνές εμπόριο και τις συναλλαγματικές ισοτιμίες επηρεάζουν τις τιμές των τροφίμων. Οι δασμοί, οι εμπορικές διαμάχες και οι γεωπολιτικές συγκρούσεις μπορεί να παρεμποδίσουν τη διασυνοριακή διαμετακόμιση τροφίμων, προκαλώντας αστάθεια των τιμών. Επιπλέον, η υποτίμηση του νομίσματος μπορεί να αυξήσει το κόστος των εισαγόμενων τροφίμων, το οποίο στη συνέχεια μετακυλίεται στους καταναλωτές.

Μπορεί όμως να βρεθεί μια λύση η οποία θα συντελέσει στην επίλυση του προβλήματος αυτού. Η απάντηση δόθηκε από την παγκόσμια τράπεζα η οποία υποστηρίζει ότι ύστερα από την εκτίναξη των τιμών το έτος 2022 οι τιμές θα αρχίσουν να ελαττώνοντα μέχρι να ξανά σταθεροποιηθούν σε κανονικά επίπεδα.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: πληθωρισμός πληθωρισμός

πληθωρισμός πληθωρισμός πληθωρισμός

Avatar photo
Φοίβος Αναγνωστόπουλος
Άρθρα: 6