Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Οι 400 πρώτοι ΟΠΠΙ έλαβαν φύλλα πορείας

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Οι 400 πρώτοι ΟΠΠΙ έλαβαν φύλλα πορείας

Οι 400 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί παρέλαβαν φύλλα πορείας για την τοποθέτησή τους και έλαβαν τις τελευταίες οδηγίες για τον τρόπο που θα ενεργούν. Πανεπιστημιακή Αστυνομία Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Από τις 10 Ιουνίου, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές, θα αναλάβουν καθήκοντα πέριξ των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, με συνοδεία… ασφαλείας αστυνομικούς των ομάδων ΔΙ.ΑΣ. ή ΔΡΑΣΗ, για περιπτώσεις αποτροπής επιθέσεων σε βάρος τους.

Άλλωστε, όπως διεμήνυσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στο 13ο Συνέδριο της ΟΝΝΕΔ, με αφορμή τα επεισόδια στο ΑΠΘ, «το δίλημμα σήμερα είναι ή με τις βιβλιοθήκες ή με τις βαριοπούλες», και κάλεσε να τοποθετηθούν όλοι ξεκάθαρα.

«Εμείς ξέρουμε σε ποια πλευρά είμαστε, αλλά και η μεγάλη πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας», είπε ο πρωθυπουργός, για να προειδοποιήσει: «Ο νόμος δεν θα σταματάει στις πύλες του Πανεπιστημίου, οι ομάδες φύλαξης πανεπιστημιακών ιδρυμάτων σύντομα θα είναι εκεί».

Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης αναρωτήθηκε: «Πότε η κατασκευή μιας βιβλιοθήκης θεωρείται καταπάτηση του ασύλου, πότε λίγοι κρανιοφόροι βαφτίζονται χιλιάδες φοιτητές και πότε οι πρωταγωνιστές των επεισοδίων αποδεικνύονται επαγγελματίες τραυματίες;», κάνοντας λόγο για τρολ που «συμπληρώνει η κομματική προπαγάνδα». Πανεπιστημιακή Αστυνομία Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Το κλίμα είναι ήδη τεταμένο για τη δημιουργία της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας, με τα επεισόδια να είναι συχνά στο ΑΠΘ, όπου καταγράφηκε και τραυματισμός φοιτητή από τη ρίψη δακρυγόνου, υπήρξε ο εμπρησμός υπηρεσιακού αυτοκινήτου του πρύτανη του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, Ανδρέα Μπουντουβή, και καταδρομικές και εμπρηστικές επιθέσεις.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί αρχικά θα χρησιμοποιηθούν σε πεζές περιπολίες στα campus των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, και θα συνοδεύονται από ειδικούς φρουρούς, που θα επιβαίνουν σε μοτοσυκλέτες. Πανεπιστημιακή Αστυνομία Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Τι αναφέρεται στο Προεδρικό Διάταγμα για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία
Το εφαρμοστικό Προεδρικό Διάταγμα, το οποίο θα περιγράφει τη δράση και τις λειτουργίες των ΟΠΠΙ στους πανεπιστημιακούς χώρους, κατατέθηκε πριν από 15 ημέρες από τον αρμόδιο υπουργό Τάκη Θεοδωρικάκο.

Στο Διάταγμα διευκρινίζονται, μεταξύ άλλων, σημαντικές λεπτομέρειες σχετικά με τις περιπολίες και τον τρόπο που θα κινούνται οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί, ενώ παράλληλα θα καθοριστεί και η δράση τους κατά την καλοκαιρινή περίοδο, όταν δεν θα λειτουργούν τα πανεπιστημιακά ιδρύματα.

Το σχετικό διάταγμα προβλέπει ότι τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο, που τα πανεπιστήμια θα είναι κλειστά, οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα αξιοποιηθούν διαφορετικά, σε περιπολίες και σταθερές φυλάξεις.

Για την κάλυψη των άμεσων  αναγκών και την καθοδήγηση των 400 στελεχών του Σώματος θα δημιουργηθεί ειδικό τμήμα στο Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ., ξεχωριστή Υποδιεύθυνση στη ΓΑΔΑ και ξεχωριστό τμήμα στη Θεσσαλονίκη.

Πού θα διατεθούν οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί
Στις 17 Μαΐου ολοκληρώθηκε η ταχύρρυθμη εκπαίδευση των 400 πανεπιστημιακών αστυνομικών, οι 200 θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Βόρειας Ελλάδας, με τους 100 να τοποθετούνται στο ΑΠΘ, για την «ασφάλεια» των εργασιών και των εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου.

Αρμόδιοι αξιωματικοί αναφέρουν ότι υπάρχει μεγάλο επιχειρησιακό πρόβλημα στο ΑΠΘ, καθώς υπάρχουν πολλές είσοδοι-έξοδοι στο Πανεπιστήμιο που δημιουργούν δύσκολες συνθήκες ελέγχου σε αυτές.

Οι υπόλοιποι 200 πανεπιστημιακοί αστυνομικοί θα διατεθούν σε πανεπιστήμια της Αθήνας.

Παρατηρώντας τα τελευταία επεισόδια στο ΑΠΘ, τις καταστροφές στον χώρο τής υπό κατασκευής βιβλιοθήκης, ο φόβος και η ανησυχία αρμόδιων αξιωματικών της ΕΛ.ΑΣ. εντείνεται από τις εκτιμήσεις ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία θα αποτελέσει κόκκινο πανί για τον αντιεξουσιαστικό χώρο από τον Σεπτέμβριο και το νέο φοιτητικό έτος.

Οι πανεπιστημιακοί αστυνομικοί ρίχνονται στα «βαθιά», την ώρα που «αγκάθι» παραμένει το θέμα της ελεγχόμενης εισόδου, καθώς το νεοσύστατο σώμα θα κάνει «ποδαρικό» χωρίς να έχουν τοποθετηθεί στα πανεπιστήμια τουρνικέ και κάμερες, όπως προβλέπεται και στο σχετικό Διάταγμα, καθώς η βασική αρμοδιότητα των πανεπιστημιακών αστυνομικών είναι ο έλεγχος της πρόσβασης και αποτροπή εισόδου εξω-πανεπιστημιακών σε αυτά.

Να σημειωθεί ότι είναι ελάχιστα τα πανεπιστήμια που έχουν προβεί στις απαραίτητες εργασίες ολοκλήρωσης των προβλεπόμενων υποδομών στα πανεπιστημιακά ιδρύματα (μαγνητικές πύλες-«τουρνικέ», κάμερες, κέντρα επιχειρήσεων, ειδικά σχέδια ασφάλειας).

Χωρίς τουρνικέ και ψηφιακή φοιτητική ταυτότητα, αυτός ο έλεγχος δεν είναι εφικτός. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι ΟΠΠΙ θα ξεκινήσουν σύντομα τις περιπολίες, ακόμα και χωρίς τις προβλεπόμενες υποδομές.

Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών
Οι νέοι πανεπιστημιακοί «αστυνόμοι» εκπαιδεύτηκαν σε εικονικές συνθήκες αντιμετώπισης «καταδρομικής» εισβολής και κατάληψης της πρυτανείας πανεπιστημιακού ιδρύματος, επιθέσεις και προπηλακισμούς καθηγητών ή άλλων μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, «πολεμικές» αντιπαραθέσεις με αστυνομικές δυνάμεις, συμπλοκές ανάμεσα σε φοιτητικές παρατάξεις, καταστροφές τεχνολογικού εξοπλισμού ή παρεμβάσεις… χτισίματος σε πανεπιστημιακούς χώρους, κλοπές ή ακόμη και ληστείες εντός πανεπιστημίων, διακίνηση ναρκωτικών και παρεμπόριο.

Ήταν εικονικά σενάρια, βγαλμένα από παρόμοια πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια μέσα σε πανεπιστημιακούς χώρους, τα οποία περιλαμβάνονταν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα των 400 ατόμων που προσελήφθησαν για να στελεχώσουν τις Ομάδες Προστασίας Πανεπιστημιακών Ιδρυμάτων.

Η εκπαίδευση των πανεπιστημιακών αστυνομικών περιελάβανε… πολεμικές τέχνες, ήπια χρήση γκλομπ, ακινητοποίηση και χειροπέδηση υπόπτων.

Στόχος του προγράμματος ήταν να αναπτύξουν οι εκπαιδευόμενοι τις ψυχικές, πνευματικές και σωματικές ικανότητες ώστε να αποκτήσουν την απαραίτητη επαγγελματική κατάρτιση για να ανταποκρίνονται στην αποστολή τους. Να εκπαιδευτούν στην αυτοάμυνα, αυτοπροστασία και τον χειρισμό του οπλισμού που θα φέρουν.

Οι… 400, η πλειονότητα των οποίων είναι πτυχιούχοι πανεπιστημιακών σχολών, πριν από τη σωματική και φυσική τους ενίσχυση, μελέτησαν τους νόμους, όπως και την κοινωνική και ηθική προσέγγιση των περιστατικών που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν, με στόχο να μη φθάσουν και να αποφύγουν τον κατασταλτικό χειρισμό.

Σημειώνεται ότι το νέο σώμα θα είναι άοπλο και θα φέρει αμυντικό εξοπλισμό, που εμπεριέχει γκλομπ, χειροπέδες, ενώ η στελέχωσή του θα γίνει από κατώτερους αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. και τους ειδικούς φρουρούς που έχουν προσληφθεί ειδικά για αυτόν τον σκοπό. Θα τοποθετηθούν στα πέντε ΑΕΙ με τη μεγαλύτερη ανάγκη (ΟΠΑ, ΕΜΠ, ΕΚΠΑ, ΑΠΘ, Πάτρα), ενώ οι αστυνομικοί θα ανακατανέμονται ανάλογα με τις εκάστοτε απαιτήσεις.

Πηγή: iefimerida.gr

Διαβάστε περισσότερα:

Πανεπιστημιακή Αστυνομία: Οι 400 πρώτοι ΟΠΠΙ έλαβαν φύλλα πορείας

Συνέδριο ΟΝΝΕΔ: Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Πλήρες σχέδιο στεγαστικής πολιτικής για τους νέους, το οποίο θα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος έστειλε ταυτόχρονα νέο μήνυμα αποφασιστικότητας σε ό,τι αφορά στις μεταρρυθμίσεις στα πανεπιστήμια. 

πολιτική ορθότητα

Φοιτητικές Εκλογές: Τελικά ποιος ηττήθηκε;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικής διεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα μια ιερής δημοκρατικής διαδικασίας.

Μία ημέρα μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Νομική Αθηνών: Επίθεση δέχθηκαν 6 κοπέλες, μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – «Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το Πανεπιστήμιο, χτυπάει την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 223