Παλινόρθωση της Ακροδεξιάς (;)

 Γράφει η Εμμανουέλα Χατζηπέτρου Παλινόρθωση

Το 2022 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η χρονιά της εκλογικής επέλασης της ακροδεξιάς στην Ευρώπη και ενώ θα περίμενε κανείς πως ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα επηρέαζε αρνητικά τους δημοσκοπικούς δείκτες των ακροδεξιών παρατάξεων σημειώθηκε αύξηση της προτίμησης  του λαού προς αυτά. 

Τέταρτη θητεία και τον τίτλο του μακροβιότερου προέδρου της ιστορίας της χώρας του, εξασφάλισε τον Απρίλιο ο εθνικιστής Βίκτορ Όρμπαν στην Ουγγαρία μετά από μια σχετικά “εύκολη μάχη” με την ενωμένη αντιπολίτευση της χώρας. Πιο συγκεκριμένα το Fidesz κατέλαβε το 53% των ψήφων και εξασφάλισε την πλειοψηφία των 2/3 του κοινοβουλίου.  

Στη Γαλλία παρόλο που Εμανουέλ Μακρόν κατάφερε να επανεκλεγεί πρόεδρος της χώρας, το ακροδεξιό κόμμα της Μαρί Λεπέν “έκλεψε” την αυτοδυναμία από το πρώτο κόμμα «En Marche» και κατέκτησε ένα ιστορικό ποσοστό για την γαλλική ακροδεξιά που ανήλθε στο 41,45% των ψήφων.  

Παράλληλα, δεν θα μπορούσε να παραλειφθεί και το παράδειγμα της Σουηδίας όπου για πρώτη φορά στην ιστορία της, η χώρα απέκτησε κυβέρνηση μετά τη συμφωνία  Συντηρητικών Χριστιανοδημοκρατών και Φιλελευθέρων για σχηματισμό κυβερνητικού συνασπισμού στηριζόμενου από το ακροδεξιό κόμμα «Σουηδοί Δημοκράτες». Κατά αυτόν τον τρόπο σε μια χώρα διάσημη για το προοδευτικό της ήθος ο συνασπισμός Δεξιάς – Άκρας δεξιάς απέσπασε 176 έδρες του κοινοβουλίου στηριζόμενο κατά πολύ από ένα κόμμα με νέο – φασιστικό παρελθόν το οποίο ιδρύθηκε από εξτρεμιστές και νεοναζί. Παλινόρθωση Παλινόρθωση Παλινόρθωση Παλινόρθωση Παλινόρθωση  

Παρ’όλα αυτά, μετά την Σουηδία η ακροδεξιά σημείωσε τεράστια  νίκη στην γειτονική με εμάς Ιταλία με τον συνασπισμό των ακροδεξιών νεοφασιστικών κομμάτων να καταλαμβάνουν καθαρή πλειοψηφία και την Τ. Μελλόνι να γίνεται όχι μόνο η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της χώρας αλλά και η  επικεφαλής της πιο δεξιάς κυβέρνησης από τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο. 

Ωστόσο, αποκορύφωμα της ακροδεξιάς εμφάνισης στην Ευρώπη αποτέλεσε η απόπειρα πραξικοπήματος και ανατροπής του Δημοκρατικού πολιτεύματος στο Βερολίνο στις αρχές Δεκεμβρίου. Αναλυτικότερα, εκτεταμένη επιχείρηση πραγματοποίησε η Γερμανική αστυνομία στους κόλπους της ακροδεξιάς εξαρθρώνοντας τη μυστική τρομοκρατική οργάνωση «Πολίτες του Ράιχ» , οι οποίοι σχεδίαζαν ένοπλες επιθέσεις σε συνταγματικά όργανα, την κατάλυση της κρατικής δομής, την εισβολή στην ομοσπονδιακή βουλή και τελικώς την εγκαθίδρυση του πρίγκιπα Ρόις (γόνου αριστοκρατικής οικογένειας της Θουριγγίας) στην εξουσία .

Τον τελευταίο χρόνο, συνεπώς, η ακροδεξιά έχει λάβει πρωταγωνιστικούς ρόλους στην Ευρωπαϊκή πολιτική σκηνή, ενώ το 2023 αναμένεται η νίκη σε ακροδεξιούς συντηρητικούς σχηματισμούς τόσο στην Πολωνία με το κόμμα  PiS, όσο και στην Ισπανία με το κόμμα VOX. Σε κάθε περίπτωση έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δει κανείς πώς μπορεί να εξελιχθεί αυτή η ροπή των ψηφοφόρων και πώς μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να διαχειριστεί αυτές τις εξελίξεις.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Παλινόρθωση

Παλινόρθωση

Η νομική πτυχή του πολέμου

Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.

Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες

Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία.

Αντιπολίτευση αλά.. Τσίπρα

Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή.

cancel culture

Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;

Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.

cancel culture

Πως μας επηρεάζουν τα social media;

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.

Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος

Avatar photo
Εμμανουέλα Χατζηπέτρου

Η Εμμανουέλα Χατζηπέτρου είναι προπτυχιακή φοιτήτρια του τμήματος Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Ενδιαφέρεται για θέματα που άπτονται της διεθνούς και εγχώριας πολιτικής, της ιστορίας και των κοινωνικών εξελίξεων.

Άρθρα: 2