Γράφει ο Νικόλας Νικολάου
Ήρθε η προεκλογική περίοδος σαν γνώριμη από παλιά. Αν μια αινιγματική γυναίκα που απολάμβανες παλιά και δεν θες καν να συναντήσεις πλέον. Από την ταλαιπωρία, την αδράνεια και την μη εξέλιξη. Έπεσα πάνω σε φωτογραφίες βουλευτών να περιδιαβαίνουν τα πανηγύρια, τις δοξασίες και ατέρμονες εθιμοτυπικές συναντήσεις με φορείς. Χιλιοειπωμένα θέματα, παράπονα και γκρίνια ακομμάτιστη. Υπερκομματικά τα αιτήματα για πλειάδα θεμάτων. Και σταθερά στεγνά κομματική η απάντηση. Στείρα, εθιμοτυπική, ατέρμονη.
Αναρωτήθηκα πως κατανέμεται ο πολιτικός χρόνος των βουλευτών σε τοπικό επίπεδο. Πώς θα μπορούσαν αυτές οι διαδικτυακές στιλάτες φωτογραφίες να μετατραπούν σε χείμαρρο ουσίας, παρέμβασης και αλλαγής. Χρονίζοντα ζητήματα που άπτονται βαθιάς γνώσης που μια απλή βουλευτική θητεία αδυνατεί μοιραία και λογικά να καλύψει.
Θυμήθηκα την προεκλογική περίοδο στην Σουηδία. Έψαχνα εναγωνίως να δω στα κανάλια διαξιφισμούς και ξεκατίνιασμα, όγκους κενούς, αντρών και γυναικών βουλευτών προς άγραν εντυπώσεων και ψήφων. Εις μάτην. Βουλευτές με συγκεκριμένα ευκρινώς χαρτοφυλάκια, διαχρονική γνώση σε ορισμένους τομείς ευθύνης και ελάχιστη ή μηδενική γνώση σε τομείς εκτός ύλης.
Ξαναγύρισα στην Ελλάδα, στο χαρτοφυλάκιο των τοπικών βουλευτών. Προθέσεις, ας υποθέσουμε υγιείς. Συναντήσεις και πεδία ευθύνης αμέτρητα.
Μα πώς γίνεται τελικά;
Η βασική ανάδειξη του expertise, της αυθεντίας σε κάθε τομέα απαιτεί 10.000 ώρες μελέτης, ενασχόλησης, τριβής. Πως γίνεται να καταλάβω έστω και επιφανειακά ένα τομεακό θέμα όταν, για χάρη της ολιστικής μου εικόνας, καλύπτω άπειρα δύσκολα συχνά τεχνικά ζητήματα;
Η απάντηση αυτονόητη. Δεν γίνεται.
Στην τετραετή θητεία η ελάχιστη απαίτηση ουσίας, το ελάχιστο αίτημα για να ανακτηθεί η πίστη στην πολιτική επιστήμη, είναι η λυσσαλέα και στοχευμένη ενασχόληση.
Πως θα ήταν αν αντί των εθιμοτυπικών και συχνά ανούσιων συμμετοχών σε πάσης λογής επιτροπής αναλάμβανε ο κάθε Βουλευτής του Νόμου ορισμένους σαφείς και σταθερούς τομείς ευθύνης και παρέμβασης; Οι 4 βουλευτές του ενός κόμματος και οι λοιποί των άλλων, που είθισται να φαντάζουν υπερδραστήριοι υπερήρωες και υπερευαίσθητοι, να γίνονταν απλά ουσιαστικοί και γνώστες.
Αγροτικός τομέας, ακαδημαϊκά θέματα, υγεία και ανάπτυξη σαφώς διαμοιρασμένα ονομαστικά σε βουλευτές που εκπροσωπούν τον τόπο και τους φορείς του συγκεντρωμένοι.
Όχι προς άγραν μιας ακόμη ομαδικής φωτογραφίας στο πανηγύρι του Αγίου Ονουφρίου, όχι σ’έναν μαραθώνιο εντυπώσεων για ώρες πτήσης και έκθεσης στο κοινό, μα συντεταγμένα απ την ημέρα της εκλογής βήματα βαθιάς κατανόησης και εμπέδωσης των διαφορετικών κλάδων.
Κι έτσι ο εκάστοτε κλάδος δεν ρουσφετολογεί και δεν συνδέεται επί προσωπικού με κανέναν, μα απευθύνεται στον θεσμικά υπεύθυνο και τον γνωστή των θεμάτων του, θέτοντας αιτήματα και αδιέξοδα προς επίλυση.
Και ο ίδιος ο φορέας άσκησης πολιτικής, ο εκλεγμένος βουλευτής, απεκδύεται τον λαοπρόβλητο τίτλο της δημοσιογραφικής μαριονέτας και εστιάζει σε ρεαλιστική κατανομή μελέτης, εμβάθυνσης και στοχευμένων παρεμβάσεων, αποκλειστικά και μόνο στους τομείς ευθύνης. Ευφυώς και με βάση την πρότερη εκπαίδευση και το επάγγελμα προ της εκλογής.
Και φυσικά σε σύνθετα ζητήματα που απαιτείται πολυφωνία και σύνθεση εκεί να συντρέχουν όλοι από το υστέρημα του χρόνου τους για μια πιο ολιστική προσέγγιση.
Έτσι τελειώνουν οι βουλευτές αλά καρτ, οι βουλευτές φαντομά δες που εμφανίζονται σαν τους καλικάντζαρους τα Χριστούγεννα και ανακτά ο σπουδαίος βουλευτικός τίτλος το εκτόπισμα που του πρέπει σε μια δημοκρατία. Δε θα γίνουμε Σουηδία σε ένα βράδυ ούτε καν σε μια ζωή, αλλά τουλάχιστον ας χρησιμοποιήσουμε την επαγωγική μας σκέψη, σ’έναν κόσμο που βράζει κι ας μιμηθούμε ένα κλασικό και δοκιμασμένο πείραμα της ζωής και της εργασίας που δεν είναι άλλο από την συμπαγή και σαφή κατανομή εργασίας. πανηγύρι πανηγύρι πανηγύρι πανηγύρι πανηγύρι πανηγύρι
Ο πολίτης θα αναγκαστεί να μάθει πως δεν ψηφίζει επί δικαίων και αδίκων στην τύχη ή επί προσώπου, μα ψηφίζει επί της απόδοσης έργου.
Γιατί φυσικά το να μειωθούν τα ρουσφέτια και τα προσωποπαγή βολέματα δεν αρκεί να εκπολιτιστούν μονάχα οι ψηφοφόροι, μα απαιτείται να τους σερβίρεται το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα κρίνουν και θα ετυμηγορήσουν. πανηγύρι πανηγύρι πανηγύρι
Κατ’αναλογία των κεντρικών τομέων ευθύνης που συχνά βλέπουμε μόνο στην κεντρική πολιτική σκηνή, με κυβερνώντες και “σκιώδεις” υπουργούς, κατ’αντιστοιχία η τοπική κοινωνία απαιτεί βουλευτές επί χάρτας οριζόμενης και συγκεντρωμένοι και όχι κομίζοντες γλαύκας εν Αθήναις ιδρωμένους και εξουθενωμένους για μια ακόμη φωτογραφία πολιτευτές.
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: πανηγύρι
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο.
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Θεός
Πριν από λίγες μέρες, έγινε γνωστή η είδηση πως μία νεαρή κοπέλα παρασύρθηκε από έναν 26χρονο οδηγό στην Θεσσαλονίκη, ο οποίος την εγκατέλειψε αιμόφυρτη στην άσφαλτο. social media
Η μεγαλύτερή μας ήττα δεν σημειώθηκε σε γήπεδο
Ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρει η ανακοίνωση της Iran Human Rights. social media
Σαουδική Αραβία και Ιράν αποτελούν τις δύο σημαντικότερες αραβικές χώρες στη Μέση Ανατολή και από το 1979 βρίσκονται σε έναν δικό τους «Ψυχρό Πόλεμο».
Το κοινό περί δικαίου αίσθημα είναι και το ηθικό;
Τι είναι το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η ιδέα της απαλλαγής από ‘’κακούς νόμους’’ και την δημιουργία μιας κοινωνίας καλύτερης και πιο δίκαιης ή αλλού ένα μέσο απελευθέρωσης καταπιεσμένου μίσους;

Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος στην Ουκρανία;
Παρατηρείται συχνά, από το ξέσπασμα της ένοπλης σύρραξης στην Ουκρανία και μετά, να επαναλαμβάνεται μονότονα στον δημόσιο διάλογο η ερώτηση: «Πότε θα τελειώσει ο πόλεμος;». Ιράν Ιράν