Οδηγός SEO

Και τι στο καλό είναι το SEO;

Η βασική αρχή της SEO (Search Engine Optimization) είναι η βελτιστοποίηση του περιεχομένου έτσι ώστε να είναι εύκολα αναγνωρίσιμο από τις μηχανές αναζήτησης, όπως η Google με σκοπό να εμφανίζεται πρώτο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Πάμε να δούμε μερικές βασικές αρχές

Επιλέγουμε κατάλληλες λέξεις-κλειδιά (Keywords)

Πρέπει να επιλέξουμε λέξεις-κλειδιά που σχετίζονται με το θέμα του άρθρου μας και που αναζητούν οι χρήστες στις μηχανές αναζήτησης. Χρησιμοποιούμε εργαλεία όπως το Google Trends για να βρούμε τι ψάχνουν οι χρήστες.

Βελτιστοποιούμε τον τίτλο του άρθρου

Ο τίτλος είναι το πρώτο πράγμα που βλέπουν οι χρήστες και οι μηχανές αναζήτησης. Επομένως, πρέπει να είναι ελκυστικός και να περιλαμβάνει τουλάχιστον ένα από τα λέξεις-κλειδιά σας όσων το δυνατόν πιο κοντά στην αρχή του γίνεται, ιδανικά πρώτο.

Βελτιστοποιούμε την περιγραφή του άρθρου

Η περιγραφή είναι ένα σύντομο κείμενο που περιγράφει το περιεχόμενο του άρθρου μας, το βρίσκουμε στη δεξιά στήλη εκεί που λέει “Απόσπασμα“. Πρέπει να είναι ελκυστική και να περιλαμβάνει τα keywords μας, καθώς εμφανίζεται κάτω από τον τίτλο στα αποτελέσματα αναζήτησης. Είναι πολύ σημαντικό να είναι 20 έως το πολύ 35 λέξεις.

Βελτιστοποιούμε το περιεχόμενο του άρθρου

Πρέπει να προσφέρουμε ποιοτικό περιεχόμενο στους αναγνώστες μας και να περιλαμβάνουμε τα keywords μας με συνέπεια και φυσικό τρόπο. Αποφεύγουμε την υπερβολική επανάληψη των keywords , καθώς αυτό μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την αναζήτηση.

Χρησιμοποιούμε επικεφαλίδες

Οι επικεφαλίδες είναι οι τίτλοι που χρησιμοποιούμαι για τη δομή και την οργάνωση του περιεχομένου μας. Χρησιμοποιούμε μόνο την επικεφαλίδα H5 για να βελτιώσουμε την αναζήτηση και την αναγνωσιμότητα του κειμένου μας.

Χρησιμοποιούμε εσωτερικούς συνδέσμους

Οι εσωτερικοί σύνδεσμοι, είναι όσα links οδηγούν σε άλλες σελίδες του ιστότοπου μας. Τους χρησιμοποιούμε για να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο περιήγησης σε σχετικά θέματα για τον αναγνώστη και να βελτιώσουμε την πλοήγηση του. Εσωτερικούς συνδέσμους μπορούμε να βάλουμε από τις ετικέτες και της κατηγορίες της ιστοσελίδας μας ή άλλα άρθρα που έχουν αναρτηθεί στο Pnyka Press

Χρησιμοποιούμε εικόνες και βίντεο

Οι εικόνες και τα βίντεο μπορούν να βελτιώσουν την εμπειρία του χρήστη και να κάνουν το κείμενο μας πιο ελκυστικό. Βεβαιωνόμαστε ότι οι εικόνες και τα βίντεο σας είναι σχετικά με το θέμα του άρθρου και ότι έχουν κατάλληλα ονόματα αρχείων.

Προωθούμε το περιεχόμενό μας

Κοινοποιούμε τα άρθρα μας στα κοινωνικά δίκτυα και το στέλνουμε στους δικούς μας ανθρώπους. Αυτό βοηθάει στην αύξηση της προβολής της δουλειάς μας και στη βελτίωση του SEO.

Αποφεύγουμε την αντιγραφή περιεχομένου

Πέραν ότι δεν προβαίνουμε σε λογοκλοπή γιατί σημαίνει άμεση διαγραφή από την ομάδα, το να έχουμε πολλά σημεία από copy-paste μέσα στο κείμενο μας βλάπτει το SEO του άρθρου μας. Βεβαιωνόμαστε ότι ο λόγος μας είναι πρωτότυπος και όσα κομμάτια θέλουμε να δανειστούμε από αλλού, είτε χρησιμοποιούμε πηγή για να το κάνουμε αυτολεξεί, είτε τα επαναδιατυπώνουμε με το δικό μας τρόπο.

Χρησιμοποιούμε πηγές μεlinks σας

Όπως οι εσωτερικοί σύνδεσμοι, έτσι και οι εξωτερικοί, βελτιώνουν την εμπειρία του χρήστη κατά τη διάρκεια της ανάγνωσης αλλά αυξάνουν και την εμπιστοσύνη των μηχανών αναζήτησης τόσο στο άρθρο μας, όσο και στην ιστοσελίδα εν γένει.

Χρησιμοποιούμε τα keywords με μέτρο

Αποφεύγουμε την υπερβολική χρήση keywords (keyword stuffing). Αντί αυτού, χρησιμοποιούμε τα keywords στους τίτλους, τις επικεφαλίδες και το περιεχόμενο σας φυσικά, σε σημείο που να είναι ευανάγνωστα και κατανοητά για τον χρήστη.

Σε ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σου στην Ομάδα και σου ευχόμαστε καλό γράψιμο!

Επιμέλεια: Ματθαίος Ντούτσης

Οδηγός συγγραφής άρθρων – Pnyka Press – Ο σκοπός του παραπάνω Οδηγού είναι να βοηθήσει τα μέλη της Ομάδας Αρθρογραφίας, της Ομάδας Αρχισυνταξίας, της Ομάδας Συντονισμού καθώς και τυχόν συνεργάτες του Pnyka Press. Επιτρέπεται η αναδημοσίευση του παρόντος οδηγού συγγραφής με υποχρεωτική αναφορά του pnykapress.gr ως πηγή και χρήση του link.

Pnyka Press – A project by Pnyka Org.