Ο συνδετικός κρίκος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

Γράφει ο Αθανασία Λάμπρου

Ο συνδετικός κρίκος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

 Η συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζό Μπάιντεν στις 17 Μαΐου στον Λευκό Οίκο τονίζει την σημαντική θέση που κατέχει η Ελλάδα γεωπολιτικά στην Ανατολική Μεσόγειο και στα Βαλκάνια. Οι συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν πολύπλευρο ενδιαφέρον, αφού τονίστηκαν κάποια αρκετά καίρια ζητήματα που απασχολούν την ελληνική και όχι μόνο κοινωνία.

Αρχικά ,έγινε μια εκτενής αναφορά όσον αφορά στα γεγονότα της εμπόλεμης κατάστασης μεταξύ της Ρωσίας και της Ουκρανίας . Ο πρόεδρος Μπαίντεν καθώς και ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισαν από κοινού την έμπρακτη στήριξη τους στην Ουκρανία, αναφέροντας ότι η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι κοινές αξίες μεταξύ των 2 χωρών .Πάνω σε αυτήν την αξιακή αναφορά, τέθηκε και το ζήτημα των ελληνοτουρκικών σχέσεων που φυσικά δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τα θέματα συζήτησης αυτής της εμβληματικής συνάντησης.

Η τουρκική προκλητικότητα συνεχίζεται και αυτό γίνεται φανερό και από τις υπερπτήσεις των τουρκικών αεροσκαφών κοντά στα ελληνικά εδάφη. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον ενεργειακό τομέα και τον ρόλο της Ελλάδας, που αποκτά επιπρόσθετη αξία μετά τον πόλεμο στην Ουκρανία και τη σταδιακή απεξάρτηση της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο θέμα το οποίο έχει απασχολήσει όλους τους πολίτες τους τελευταίους μήνες μετά την θεαματική εκτόξευση των τιμών.

Ένα ακόμα σημαντικό θέμα συζήτησης ήταν η αγορά μαχητικών αεροσκαφών F35 . Tο πότε και πως θα τα παραλάβουμε είναι ακόμα αβέβαιο καθώς είναι πιο ακριβά σε κόστος και χρειάζεται συμπαραγωγή με την ελληνική αεροπορική βιομηχανία. Ωστόσο η κατάσταση εξελίσσεται μόνο θετικά και σε σύντομο χρονικό διάστημα το αίτημα μας θα έχει φτάσει στις αμερικανικές αρχές .Αυτή η κίνηση ματ θα εξασφαλίσει την αναβάθμιση του αμυντικού μας εξοπλισμού και κατά συνέπεια την ασφάλεια της χώρας μας από οποιαδήποτε μορφής απειλή . 

 Σε αυτή την συνάντηση όμως δεν έλαβαν μέρος μόνο πολιτικές συζητήσεις αλλά αναπτύχθηκαν και σχέσεις αμοιβαιότητας μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ με τον πρόεδρο Τζο Μπαίντεν να αναφέρει ότι τον συνδέει μία βαθιά προσωπική σχέση με την Ελλάδα. Μετά την ομιλία των 2 πρωθυπουργών ακολούθησε συνάντηση με επίκεντρο τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Η συνάντηση αυτή υπενθυμίζει σε όλους μας την αξιοσημείωτη ιστορία που διέπει τις σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Αξιοσημείωτη είναι λοιπόν μία σύντομη αναφορά στις σχέσεις αυτές.

Οι διμερείς σχέσεις Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών εδράζονται σε μακρά περίοδο συνεργασίας και ανατρέχουν στο φιλελληνικό κίνημα που επικρατούσε στην Ευρώπη και στην Αμερική στις αρχές του 19ου αιώνα, ως συμπαράσταση προς τον αγώνα ανεξαρτησίας του ελληνικού έθνους.Οι κοινές αξίες των 2 χωρών όπως αναφέρθηκε και πιο πάνω η ελευθερία και η δημοκρατία καθώς και η ένταξη τους στο ΝΑΤΟ φανερώνουν ότι τα θεμέλια της σχέσης αυτής είναι πολύ ισχυρά και δύσκολα θα καταρρεύσουν. Η πολυπληθής και ακμάζουσα ελληνική ομογένεια στις Η.Π.Α., μεγάλα τμήματα της οποίας διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Υόρκης, του Σικάγου, της Βοστώνης, στον Άγιο Φραγκίσκο, στο Λος Άντζελες, στην Πολιτεία της Φλώριδας, καθώς και στην Ατλάντα και το Χιούστον, αποτελεί αναμφίβολα σημαντικό συνδετικό κρίκο που ενώνει τους λαούς των δύο χωρών και συμβάλλει ποικιλοτρόπως στις διμερείς σχέσεις.

Πολλοί είναι οι Έλληνες του εξωτερικού, που με τις δυνατότητες τους διεκδίκησαν θέσεις στην τεχνολογία, την επιστήμη καθώς και στην οικονομία. Ας μην ξεχνάμε ακόμα, ότι η Ελλάδα και η ΗΠΑ έχουν συμβάλλει με την δράση τους σε σημαντικούς πολέμους στην ιστορία της ανθρωπότητας όπως τον  Α και Β ΠΠ και τον Ψυχρό Πόλεμο ως σύμμαχοι. Οι ιστορικές σχέσεις των δύο κρατών χρονολογούνται από το 1768 με την άφιξη των πρώτων Ελλήνων μεταναστών στην χώρα. Στις 7 Νοεμβρίου 1837 οι ΗΠΑ αναγνώρισαν την ανεξαρτησία της Ελλάδας όταν ο Αμερικάνος υπουργός στο Λονδίνο σύναψε μία συνθήκη εμπορίου και ναυσιπλοΐας με τον Έλληνα υπουργό στο Λονδίνο. Αυτή η σύναψη αποτελεί την πρώτη διαπραγμάτευση των ΗΠΑ με την Ελλάδα και αντιπροσωπεύει την επίσημη αναγνώριση της χώρας από τις ΗΠΑ.

Το δόγμα Τρούμαν επίσης είναι άξιο αναφοράς αφού οι Αμερικανοί στήριζαν χώρες που αντιστέκονταν στην κομμουνιστική επέκταση και έτσι η χώρας μας ευνοήθηκε σημαντικά. Τέλος το Σχέδιο Μάρσαλ μία από τις σημαντικότερες κινήσεις των ΗΠΑ για οικονομική βοήθεια που σκοπό είχε να αποτρέψει την επιρροή των σοβιετικών χωρών δίνοντας έτσι στην Ελλάδα από το 1948 έως το 1951 συνολικά 376 εκατομμύρια.

 Έτσι λοιπόν, η ομιλία των δύο προέδρων όχι μόνο τόνισε τις επίκαιρες προβληματικές που αντιμετωπίζουμε σε παγκόσμιο και εθνικό επίπεδο αλλά μας θύμισε τις εμβληματικές περιόδους όπου η Ελλάδα και η ΗΠΑ έδιναν το χέρι από κοινού για να διατηρηθούν σημαντικές αξίες που σήμερα κινδυνεύουν να εξαλειφθούν . Οι σχέσεις μεταξύ των 2 χωρών είναι καλύτερες από ποτέ και όπως όλα δείχνουν έτσι θα παραμείνουν.

Διαβάστε περισσότερα:

Ο συνδετικός κρίκος των ελληνοαμερικανικών σχέσεων

ΑΠΘ: Νέα επεισόδια – Πετροπόλεμος, χημικά και τραυματισμός φοιτητή

Επεισόδια μεταξύ μελών φοιτητικών συλλόγων και αστυνομικών είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα, μπροστά στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ.

απθ

Φοιτητικές Εκλογές: Τελικά ποιος ηττήθηκε;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικής διεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα μια ιερής δημοκρατικής διαδικασίας.

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη

Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.

ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών ελληνοαμερικανικών

Avatar photo
Νάσια Λάμπρου

Συντονίστρια - Email: lamprou@pnykapress.gr

Άρθρα: 13