Χ. Σπίρτζης

Ο Χ. Σπίρτζης κατέθεσε μήνυση στην Εισαγγελία Αρείου Πάγου για τα επεισόδια στη Νέα Σμύρνη

Ο τομεάρχης προστασίας του πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστος Σπίρτζης, με αφορμή τα πρόσφατα γεγονότα στην πλατεία της Νέας Σμύρνης, κατέθεσε σήμερα στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου μηνυτήρια αναφορά.

Με την αναφορά του ο Χ. Σπίρτζης ζητεί από τις εισαγγελικές αρχές να διερευνήσουν εάν έχουν τελεστεί αδικήματα όπως:

> Παράνομη οπλοφορία- οπλοχρησία,
> Κατάχρηση εξουσίας,
> Παράβαση καθήκοντος,
> Απρόκλητη επικίνδυνη σωματική βλάβη και
> Βασανισμού συλληφθέντων.

Όπως αναφέρεται στη μηνυτήρια αναφορά ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Σπίρτζης ζητεί:

«να διερευνηθεί ο ρόλος των αστυνομικών που βρίσκονταν στα γεγονότα της Νέας Σμύρνης, των βαθμοφόρων υπευθύνων των αστυνομικών κλιμακίων που προκάλεσαν τις έκνομες πράξεις, των ευθυνών των βαθμοφόρων του κάθε αστυνομικού κλιμακίου ή ομάδας, των γραπτών ή προφορικών εντολών από το κέντρο επιχειρήσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, των γραπτών ή προφορικών εντολων από τις αρμόδιες αστυνομικές διευθύνσεις που υπάγονται οι εμπλεκόμενοι αστυνομικοί και τα εμπλεκόμενα κλιμάκια.

Των ευθυνών των προϊσταμένων των διευθύνσεων σχετικά με τις εντολές ή οδηγίες που χορήγησαν ή τυχόν παράνομες παραλείψεις κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους, τις προφορικές ή γραπτές εντολές της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη σχετικά με τους ελέγχους έναντι των πολιτών, τους κανόνες εμπλοκής και τη συμπεροφορά των αστυνομικών οργάνων και τη λήψη όλων των νόμιμων και αναγακίωνμέτρων για την άσκηση ποινικών διώξεων και καταδίκη των υπαιτίων, είτε ως αυτουργών είτε ακόμη ως ηθικών αυτουργών».

Ο Χρήστος Σπίρτζης κατά την προσέλευσή του στον Άρειο Πάγο δήλωσε:

«Μετά τα πρωτοφανή γεγονότα στη Νέα Σμύρνη, μετά τις φωνές «Πονάω» ενός νέου ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών : Πονάμε όλοι…
Έχουν περάσει 70 έτη από τότε που η χώρα μας προσχώρησε στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου που απαγορεύει τα βασανιστήρια, την απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.
Με εντολή του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα κατέθεσα μηνυτήρια αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και προσκόμισα υλικό για τους απρόκλητους ξυλοδαρμούς, τα ντροπιαστικά και προκλητικά για τη δημοκρατία μας, γεγονότα, μπροστά στα μάτια μικρών παιδιών. Από το υλικό προκύπτει η τέλεση αδικημάτων όπως :


• της κατάχρησης εξουσίας,
• της παράβασης καθήκοντος,
• της απρόκλητης επικίνδυνης σωματικής βλάβης,
• του βασανισμού συλληφθέντα και
• της παράνομης οπλοφορίας και οπλοχρησίας.


Τα γεγονότα αυτά δεν είναι αποτέλεσμα της παράνομης συμπεριφοράς μεμονωμένων αστυνομικών. Αντιθέτως προκύπτει συγκροτημένη δομή και λειτουργία με σκοπό την κρατική βία και καταστολή. Γι’ αυτό και με τη μηνυτήρια αναφορά που κατέθεσα στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου ζητάμε η διερεύνηση των έκνομων πράξεων, να μην περιοριστεί μόνο στους φυσικούς αυτουργούς, αλλά να υπάρξει ενδελεχής διερεύνηση και για τους ηθικούς αυτουργούς, για όσους δηλαδή έδωσαν γραπτές ή προφορικές εντολές και που υποστήριξαν με οποιονδήποτε τρόπο τις πράξεις βίας κατά των πολιτών.

Η δομή και λειτουργία της Ελληνικής Αστυνομίας και η ομαδική διάπραξη των παραπάνω έκνομων πράξεων οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η βία, ο εκφοβισμός, η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κατά των πολιτών συνιστά πολιτική εντολή και πολιτικό σχέδιο πάταξης του δημοκρατικού φρονήματος και περιστολής των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, πρόσθεσε ο Χ. Σπίρτζης δεν θα επιτρέψουμε τον αντιδημοκρατικό κατήφορο της χώρας και την περιστολή των ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, που σχεδίασε και εφαρμόζ όζει η κυβέρνηση Μητσοτάκη».

Τέλος, ο κ. Σπίρτζης επισκέφθηκε και τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα.

Πηγή: protothema.gr

Σπίρτζης

Διαβάστε ακόμα:
Ποιοι επιστήμονες θα λάβουν την οικονομική ενίσχυση των 400 ευρώ
Χ. Θεοχάρης: Με σύνθημα «All you want is Greece», η Ελλάδα ανοίγει τις τουριστικές πύλες της μέχρι τις 14 Μαΐου
Γεμίζουν οι ΜΕΘ, επιστρατεύουν εφεδρείες

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης