Ο Emmanuel Macron και η Ευρωπαϊκή σταθερότητα

Γράφει ο Νίκος Πάστρας Emmanuel Macron

Τη νύχτα της 24ης Απριλίου, επήλθε ανακούφιση σχεδόν στο σύνολο του δημοκρατικού κόσμου. Η επανεκλογή του Emmanuel Macron και η νίκη της δημοκρατίας έναντι του λαϊκισμού και της ακροδεξιάς ήταν γεγονός, παρά την εντυπωσιακή άνοδο της τελευταίας, με τη Marine Le Pen, αν και ενισχυμένη, να ηττάται σε δεύτερη συνεχόμενη εκλογική αναμέτρηση. Η ταρακουνημένη από τον πόλεμο Ευρώπη <<πήρε μια βαθιά ανάσα >> που της επιτρέπει, όχι μόνο να σχεδιάσει πιο συνετά και οργανωμένα τη στρατηγική της έναντι της ρωσικής αυθαιρεσίας, αλλά και να ανασυνταχθεί, βελτιώνοντας αισθητά την εξωτερική της πολιτική. Emmanuel Macron Emmanuel Macron

Από το 2020 και την έξοδο του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο ρόλος της Γαλλικής Δημοκρατίας στην ενωμένη Ευρώπη είναι σαφέστατα ενισχυμένος. Η δυναμική παρουσία του Γάλλου προέδρου στα ευρωπαϊκά συμβούλια, παράλληλα με τις καλές σχέσεις και τις συμφωνίες, που το γαλλικό κράτος – με πρωτοβουλία του ίδιου του Macron – ανέπτυξε, όπως με τη χώρα μας, δημιουργεί ένα πολιτικό πεδίο, στο οποίο οι Γάλλοι φιλοδοξούν να κυριαρχήσουν.

Πράγματι, μετά την απομάκρυνση της Angela Merkel από την καγκελαρία της Γερμανίας, ο δρόμος που οδηγεί στα άτυπα ηνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ήταν διάπλατα ανοιχτός. Εντούτοις, ο πρόεδρος Macron δεν αδιαφορεί για τις εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της ίδιας της Γαλλίας. Το Σεπτέμβριο του 2021, έλαβε χώρα ίσως η σημαντικότερη διπλωματική κίνηση της Ελλάδας τα τελευταία χρόνια. Η υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας Ελλάδας-Γαλλίας, δεν αποτελεί μόνο ένδειξη της ετοιμότητας της Ελλάδας να απαντήσει σε οποιαδήποτε πρόκληση των γειτόνων της, αλλά ταυτόχρονα θεμελιώνει έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ δύο φιλελεύθερων κρατών που συμμετέχουν ενεργά στις εργασίες της Ένωσης και αποβλέπουν στην ανάπτυξή της σε όλα τα επίπεδα.

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αιφνιδίασε το δημοκρατικό κόσμο. Σύσσωμη η Ευρώπη, οι ΗΠΑ και σχεδόν κάθε δυτικό κράτος καταδίκασε αμέσως την αποτρόπαια και ιμπεριαλιστική πολιτική του <<αιωνόβιου >> προέδρου Putin. Πάρα το γεγονός ότι τα κράτη-μέλη καθυστέρησαν αρκετά να ανταποκριθούν στις ρωσικές προκλήσεις, η αντίδραση της ευρωπαϊκής, αλλά και της διεθνούς κοινότητας υπήρξε δυναμική. Παρατηρούμε δηλαδή, ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση , αν και σχετικά αργοπορημένα εν μέσω πανδημίας, αποδεικνύει ότι αποτελεί μια ένωση αξιών, που τάσσεται υπέρ της δημοκρατίας και της διατήρησης της εδαφικής ακεραιότητας κάθε κράτους.

Οι Ευρωπαϊκές κινήσεις εναντίον του αυταρχισμού της Ρωσίας, μπορεί να αποτελούν αποφάσεις που πάρθηκαν εκ μέρους της Ένωσης, και ειδικότερα της προέδρου της Επιτροπής, όμως έχουν τη σφραγίδα του Γάλλου προέδρου. O Emmanuel Macron, από την πρώτη στιγμή προσπάθησε και προσπαθεί να μεσολαβήσει  μεταξύ των αντιμαχομένων για κατάπαυση του πυρός, στιγματίζοντας την χυδαία επίθεση που δέχεται η δημοκρατία, ενώ παράλληλα πρωτοστατεί και στις αποφάσεις για τις ευρωπαϊκές κυρώσεις.

Το μέλλον στη γηραιά ήπειρο, μπορεί να είναι αρκετά αβέβαιο. Τόσο η πανδημία, όσο και ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθιστούν την Ευρώπη ανήσυχη για ακόμη μια φορά. Ωστόσο, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι πρωτοβουλίες και οι κυρώσεις της Ένωσης εναντίον της Ρωσίας, όχι μόνο δεν έχουν τελειώσει, αλλά είναι βέβαιο ότι θα αυξηθούν το επόμενο διάστημα.

Ο Ρώσος πρόεδρος, παρά τις απειλές περί φυσικού αερίου, δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση ότι έχει απέναντι του μια ενωμένη Ευρώπη, με την οποία, όσες φορές και αν γυρίσει τη στρόφιγγα, δύσκολα μπορεί να τα βάλει. Η ηγετική φυσιογνωμία του προέδρου Macron, έχει οδηγήσει ακόμη και την φαινομενικά διστακτική Γερμανία να συμπορευτεί με την ευρωπαϊκή πολιτική, την οποία, μετά από χρόνια, δε χαράζει μόνη της. Οι Ουκρανοί μάχονται για την πατρίδα τους, με την Ευρώπη να τους συμπαραστέκεται. Όσο και αν το επιθυμεί ο πρόεδρος Putin, η ευρωπαϊκή ισορροπία δύσκολα μπορεί να κλονιστεί. Emmanuel Macron

Διαβάστε Περισσότερα: Emmanuel Macron

Ο Emmanuel Macron και η Ευρωπαϊκή σταθερότητα

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ: Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό

Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό του ΑΠΘ – ο χώρος μέχρι πρότινος βρισκόταν υπο κατάληψη για 34 χρόνια ως «Στέκι στο Βιολογικό».

απθ βιβλιοθήκη

ΑΣΟΕΕ: Επίθεση κουκουλοφόρων σε αστυνομικούς – Κρύφτηκαν στο πανεπιστήμιο

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που πέρασε έξω από το Πανεπιστήμιο όχημα της ΟΠΚΕ. Περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο με πέτρες και μάρμαρα.

Avatar photo
Νίκος Πάστρας

Ο Νίκος Πάστρας είναι φοιτητής του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών. Τα ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από την πολιτική επικαιρότητα, τόσο την ελληνική όσο και τη διεθνή, τη μελέτη των κομματικών ιδεολογιών και κυβερνητικών προγραμμάτων και τις εξελίξεις όσον αφορά σε αναδυόμενα κοινωνικά ζητήματα.

Άρθρα: 7

Υποβολή απάντησης