Ο κλιματικός νόμος: Το πρώτο βήμα προς την κλιματική ουδετερότητα στην Ελλάδα

Γράφει η Αντιγόνη Μαρέ

Ο κλιματικός νόμος 4396/2022 που κατατέθηκε στη Βουλή στις 23 Μαΐου σηματοδοτεί μια δειλή αρχή για θέσπιση εθνικού πλαισίου για την πορεία της χώρας προς την κλιματική ουδετερότητα την ίδια ώρα όπου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε τις πρώτες 118 περιοχές και τοπικές αρχές που συμμετέχουν την ευρωπαϊκή αποστολή υιοθέτησης για τη κλιματική αλλαγή (EU Climate Adaptation Strategy).
Πιο συγκεκριμένα σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό νομοθέτημα για το κλίμα αναφέρεται σε μια Ευρωπαϊκή κοινωνία και οικονομία που θα γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050 με μηδαμινό ισοζύγιο εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

Ο κλιματικός νόμος περιλαμβάνει μέτρα, που έχουν ως στόχο τη συστηματική παρακολούθηση και τη πρόοδο των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και κατά πόσο έχουν προσαρμοστεί σε αυτό με βάση τον εθνικό κανονισμό κάθε κράτους μέλους για τα θέματα ενέργειας και κλιματικών αλλαγών μέσω τακτικών εκθέσεων από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Περιβάλλοντος (ΕΕΑ). Η πρόοδος θα επανεξετάζεται κάθε 5 χρόνια που θα γίνεται απολογισμός τήρησης της Συμφωνίας των Παρισίων.

Ο μεσοπρόθεσμος εθνικός στόχος, σύμφωνα με το ΦΕΚ105/Α/27-5-2022 της εφημερίδας της κυβερνήσεως είναι ο περιορισμός κατά 55% των εκπομπών αερίων ως το 2030, αλλά και ο καθορισμός τομεακού προϋπολογισμού άνθρακα ανά παραγωγικό κλάδο, δηλαδή ακριβή προσδιορισμό των εκπομπών ξεχωριστά για τις μεταφορές, τον κτιριακό τομέα, τη βιομηχανία κλπ.

Για την επίτευξη του στόχου της κλιματικής ουδετερότητας απαιτείται:

  1. διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ),
  2. σταδιακή υποκατάσταση του φυσικού αερίου από ανανεώσιμα αέρια, όπως βιομεθάνιο και πράσινο υδρογόνο, ιδίως στις μεταφορές και τη βιομηχανία,
  3. προώθηση της ηλεκτροκίνησης,
  4. τη βελτίωση του ανθρακικού αποτυπώματος των κτιρίων και των υποδομών των αστικών και περιαστικών περιοχών και των οικισμών,
  5. βιώσιμης αστικής κινητικότητας και της χρήσης μέσων μαζικής μεταφοράς,
  6. αύξηση των απορροφήσεων αερίων του θερμοκηπίου από φυσικά οικοσυστήματα ή μέσω αποθήκευσής τους σε γεωλογικούς σχηματισμούς ή με την επαναχρησιμοποίησή τους,
  7. την προώθηση της συνέργειας των πολιτικών που αφορούν συνδυαστικά, αφενός στον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής και αφετέρου στη βελτίωση της ποιότητας της ατμόσφαιρας σε τοπικό και εθνικό επίπεδο.


Βέβαια οι τωρινές οι συνθήκες, υπό το πρίσμα του πολέμου στην Ουκρανία με απόρροια την αύξηση των τιμών ενέργειας (αέριο, πετρέλαιο) με μια μετάβαση σε μια κοινωνία με μηδενικές εκπομπές αερίου του άνθρακα θα αποτελέσει τομή αλλά και πρόκληση για τους ελληνικούς οικονομικούς κλάδους, όπως είναι του τουρισμού, της ναυτιλίας, των τροφίμων, της γεωργίας, των ενεργειακών συστημάτων, του ελληνικού εξορυκτικού κλάδου, της μεταλλουργίας και συνολικά της βιομηχανίας και του διεθνούς εμπορίου, με κινητήριο μοχλό τον ρόλο των χρηματοπιστωτικών οργανισμών.

Παράλληλα να επισημανθεί ότι μεταξύ πολλών μέτρων που έχουν ληφθεί υποχρεώνει τις ελληνικές επιχειρήσεις να μειώσουν τις εκπομπές αερίων κατά τουλάχιστον 30% έως το 2030, σε σχέση με το έτος 2019, και να επαληθεύσουν τη μείωση αυτή από τρίτο φορέα. Ακόμη θα πρέπει οι επιχειρήσεις ιδίως οι βιομηχανικές να δημοσιεύουν ετησίως τις εκπομπές αερίων που εκπέμπουν και να στοχεύσουν στην απανθρακοποίηση των επιχειρήσεών τους. κλιματικός νόμος κλιματικός νόμος

Συνεπώς η κλιματική μετάβαση αποτελεί τομή και συλλογική υπόθεση που αφορά όλους εμάς τοπικούς και κρατικούς φορείς αλλά και την ίδια την κοινωνία. κλιματικός νόμος κλιματικός νόμος

Διαβάστε περισσότερα: κλιματικός νόμος

κλιματικός νόμος

Έρχεται νέο «Freedom Pass» έως 300 ευρώ για ακτοπλοικά, ξενοδοχεία, εστιατόρια

Δύο νέα προγράμματα επιδότησης διακοπών, για την ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, θα τρέξουν στο άμεσο διάστημα, στα πρότυπα του Freedom Pass.

Ο εκθρονισμός της Γερμανίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά υπογείως πηγάζουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία.

πανεπιστημιακή αστυνομία

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου στην κατάταξη του QS World University Rankings 2023.


Avatar photo
Αντιγόνη Μαρέ

Απόφοιτη Πανεπιστημίου Θεσσαλίας τμήματος Ιστορίας ,Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας και του μεταπτυχιακού προγράμματος Ψηφιακά Μέσα, Επικοινωνία και δημοσιογραφία του τμήματος δημοσιογραφίας και Μ.Μ.Ε του Α.Π.Θ. Συντονίστρια - Email: mare@pnykapress.gr

Άρθρα: 5