Γράφει η Νένα Ζέττα
Το έτος 2020 για την Ελλάδα, αλλά και για ολόκληρη την ανθρωπότητα, θα μείνει ανεξίτηλο ως ένα έτος «τραύμα» . Ο άνθρωπος ήρθε αντιμέτωπος μ’ έναν επικίνδυνο ιό, ο οποίος οδήγησε – σχεδόν – όλες τις χώρες του κόσμου σε μια πρωτοφανή υγειονομική, οικονομική, κοινωνική κρίση, έχοντας αντίκτυπο και σε γεωπολιτικό επίπεδο. εχθρός
Ο ιός SARS-COV-2, πρωτοεμφανιζόμενος στα τέλη του 2019 στην Γουχάν της Κίνας, εξελίχθηκε ταχύτατα σε πανδημία. Στις 27 Φεβρουαρίου του 2020 είχαμε τα πρώτα κρούσματα στην Ελλάδα. Ένας ιδιαίτερα μεταδοτικός ιός που ακόμα βρίσκεται σε στάδιο εξέλιξης.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως ανακοίνωσε μέσω του επίσημου ιστότοπού της, προχώρησε σε μια σειρά από μέτρα, ώστε να προστατευτεί το κοινωνικό σύνολο κάθε κράτους-μέλους. Τα κράτη-μέλη ακολούθησαν μια κοινή πολιτική που εφαρμόστηκε σε εθνικό επίπεδο, ενώ συγχρόνως εφαρμόστηκαν και διασυνοριακά μέτρα, όπως η περίθαλψη ασθενών.
Όσον αφορά την Ελλάδα με τα πρώτα κρούσματα, η ελληνική κυβέρνηση προχώρησε σε μια σειρά μέτρων – παρόμοια μέτρα είδαμε να εφαρμόζουν και άλλα κράτη – έχοντας ως σκοπό τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Ανάμεσα στα μέτρα αυτά ήταν το κλείσιμο σχολικών μονάδων, η αναστολή λειτουργίας εστιατορίων, γηπέδων και καταστημάτων. Μόνο φαρμακεία, φούρνοι, σούπερ-μάρκετ μπόρεσαν να λειτουργήσουν για ανθρωπιστικούς λόγους.
Για τη στήριξη της οικονομίας και των επιχειρήσεων ανακοινώθηκε από το υπουργικό επιτελείο ένα σύνολο μέτρων 24 δισεκατομμυρίων ευρώ. Η στήριξη αυτή ήταν απαραίτητη λόγω της αναστολής της λειτουργίας των επιχειρήσεων και των εργασιακών χώρων. Επίσης, κρίθηκε αναγκαίο το κλείσιμο των συνόρων, όπως και ο περιορισμός των μετακινήσεων των πολιτών.
Σημαντικά ήταν και τα οικονομικά μέτρα που έλαβε η ελληνική κυβέρνηση, όπως η μείωση του Φ.Π.Α. από 24% σε 6% σε κάποια υγειονομικά προϊόντα. Όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ, διατηρήθηκε στο επίπεδο του 2019. Επίσης, 166.000 επιστήμονες είχαν τη δυνατότητα για εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση.
Κατά την πρώτη φάση της πανδημίας, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας προχώρησε σε ενημερωτική καμπάνια. Η ενημέρωση για τον COVID-19 προς στους πολίτες έγινε μέσω κινητών τηλεφώνων, τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών. Ηλεκτρονικές αλλά και έντυπες αφίσες ενημέρωναν τις ευπαθείς ομάδες για τα μέτρα προστασίας.
Στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες, είδαμε να εφαρμόζουν τα ίδια σχεδόν μέτρα. Αποφάσισαν να ακολουθήσουν μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του ιού. Ενθάρρυναν τη συνεργασία τους στους τομείς της τεχνολογίας και της επιστήμης που θα οδηγούσε στη δημιουργία ενός εμβολίου. Οι ηγέτες της G7 δεσμεύτηκαν να στηρίξουν τις επενδύσεις και το διεθνές εμπόριο ,να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων ,που θα προστάτευαν περισσότερο τις ευπαθείς ομάδες και θα συνέβαλαν στη στήριξη της οικονομίας.
Συγκεκριμένα , ο Charles Michel , πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2020 δήλωσε: «Προτεραιότητά μας είναι να περιοριστεί όσο το δυνατόν περισσότερο η διάδοση ,ώστε να εξασφαλιστεί ότι τα συστήματα υγειονομικής περίθαλψης των κρατών-μελών είναι σε θέση να προετοιμαστούν για τις προκλήσεις που μας περιμένουν τις επόμενες ημέρες και εβδομάδες».
Μπροστά στον COVID-19 θα έλεγε κάποιος πως η Ευρωπαϊκή Ένωση έδειξε αλληλεγγύη παρόλο που αποτελείται από κράτη-μέλη με διαφορετικά συμφέροντα και οικονομίες. Μέσα σε αυτόν τον μαραθώνα υπήρχαν σίγουρα διαφωνίες . Όμως, ο αόρατος εχθρός , o COVID-19 πέτυχε σε αρκετά μεγάλο βαθμό να συσπειρώσει τα κράτη-μέλη της Ένωσης.
Ο ιός έχει γίνει κομμάτι της καθημερινής μας ζωής. Τα απόνερα της εμφάνισής του είναι πολλά και κάθε χώρα θα χρειαστεί πολλά χρόνια ή ακόμα και δεκαετίες ώστε να επανέλθει στην κατάσταση που ήταν πριν την εμφάνιση του ιού. Το άτομο και γενικά η κοινωνία λόγω του εγκλεισμού πρέπει να ξαναβρούν τους φυσιολογικούς ρυθμούς τους. Ο άνθρωπος οφείλει να ξαναμπεί στη διαδικασία της κοινωνικοποίησης. Όπως είπε η Μαρίνα Οικονόμου –Λαλιώτη: «Η κοινωνία μπορεί να δώσει ένα νέο νόημα στην επανεκκίνηση». εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός
Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org.
Διαβάστε περισσότερα: εχθρός εχθρός εχθρός εχθρός
Το Δίκαιο των Ενόπλων Συρράξεων αποτελεί κλάδο του Δημοσίου Διεθνούς Δικαίου και συντίθεται από ένα πλέγμα αρχών και κανόνων που οφείλουν να εφαρμόζονται κατά τη διάρκεια μιας ένοπλης σύγκρουσης.
Αστυνομική βία και μπαχαλάκηδες
Ατομική ευθύνη. Ίσως από τις σημαντικότερες αρχές που συγκροτούν και συντηρούν μία οργανωμένη κοινωνία
Σε κατάσταση πανικού βρίσκεται τις τελευταίες ώρες το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά τις κατηγορίες που βαραίνουν την Ευρωβουλευτή του, Εύα Καϊλή
Cancel culture: Aντίδραση του καναπέ ή επανάσταση;
Η αποδοκιμασία που εκφράζει ένα άτομο προς τις απόψεις και τις πράξεις ενός άλλου, δεν αποτελεί νέο φαινόμενο. 2022
Πως μας επηρεάζουν τα social media;
Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλέον, για τους περισσότερους ανθρώπους δεν αποτελούν απλώς ένα ξεχωριστό και αποκομμένο κομμάτι της ζωής τους αλλά ένα γενικότερο μέσο επικοινωνίας με τον έξω κόσμο.
Τρίζουν τα θεμέλια της Ευρωπαϊκής Ένωσης;
Οι πρώτες ενδείξεις κλυδωνισμού του ευρωπαϊκού οικοδομήματος θα έλεγε κανείς ότι άρχισαν να διαφαίνονται στην παγκόσμια οικονομική κρίση του 2007-2009. Δεκέμβριος