Ο Ελληνικός λαός και η σχέση του με τη Βασιλεία

Γράφει η Βασιλική Μπουρούτη Βασιλεία

Τον 19ο αιώνα, μετά την απελευθέρωση του Ελληνικού λαού, από τον ζυγό των Οθωμανών, η Ελλάδα αναγνωρίστηκε ανεξάρτητο Ελληνικό κράτος. Το 1830 λοιπόν, καθορίστηκαν τα σύνορα της Ελλάδας και το πολίτευμα της θεσπίστηκε από τις Τρεις Μεγάλες Δυνάμεις, Αγγλία-Γαλλία-Ρωσία, ως Μοναρχικό. Το 1832, οι Δυνάμεις αυτές, όρισαν ως Βασιλέα της Ελλάδος, τον Βαυαρό Όθωνα, όπου ο Ελληνικός λαός, τον δέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες, καθώς είχε κουραστεί από τους πολλούς εμφυλίους πολέμους και αναζητούσε ειρήνη και πολιτική σταθερότητα.

Ο Όθωνας βασίλεψε ως το 1843 με απόλυτη Βασιλεία και στη συνέχεια το πολίτευμα άλλαξε ως Συνταγματική Μοναρχία, καθώς ο Ιωάννης Καποδίστριας, έκανε προπάθειες εκσυγχρόνισης της Ελλάδας, για να ακολουθήσει την πολιτική τάση της Ευρώπης. Το 1862 ο Όθωνας ανετράπει από την νεολαία της εποχής και ο Όθωνας μαζί με την γυναίκα του Αμαλία, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την χώρα. Την ίδια περίοδο ο Ελληνικός λαός, ύστερα από δημοψήφισμα που καλέστηκε να συμμετάσχει, επιλέγει ως πολίτευμά του τη Βασιλεία και έδωσαν ψήφο εμπιστοσύνης στον Άγγλο πρίγκηπα Αλφρέδο. Παρόλα αυτά οι Μεγάλεις Δυνάμεις επέλεξαν τον Δανό Γέωργιο ως Βασιλέα της Ελλάδος, όπου θέσπισε τη Βασιλευόμενη Δημοκρατία.

Με την πάροδο του χρόνου η Βασιλεία του Γεώργιου του Α’, είχε επιτυχία και είχε εξασφαλίσει πολιτική σταθερότητα. Παρόλα αυτά ο Γεώργιος Α’ δολοφονήθηκε το 1913, όπου και είχε ξεκινήσει ήδη ο Εθνικός Διχασμός, εξαιτίας του Α’παγκοσμίου πολέμου. Απευθείας μετά τον θάνατου του Γεωργίου Α’, τον διαδέχτηκε ο Κωνσταντίνος Α’, όπου ο ίδιος βασίλεψε σε κρίσιμες πολιτικές περιόδους στην Ελλάδα και κάποιες από τις αποφάσεις του ήταν κομβικές για ολόκληρη της πορεία της Σύγχρονης Ελληνικής ιστορίας.

Έτσι, από την μία μεριά ο Εθνικός Διχασμός όπως και η μικρασιατική καταστροφή του 1922 έφερε κρίση , καθώς υπήρχε μεγάλη αβεβαιότητα προς το πρόσωπο της Βασιλείας για τις αποφάσεις της και η μεγάλη προσφυγική ρόη , η οποία ήταν ανεξέλεγκτη, έφερε το τέλος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α’.

Αμέσως μετά, διάδοχος έγινε ο Γεώργιος Β’, όπου η Βασιλεία του δεν κράτησε πολύ, καθώς ξέσπασε Στρατιωτικό κίνημα, το οποίο οδήγησε στην έκπτωσή του από τον θρόνο το 1924. Στις 25 Μαρτίου 1924 ανακηρύχθηκε, ύστερα από ψήφο του λαού , η Αβασίλευτη Δημοκρατία. Μετά από περίπου μία δεκαετία, τον Οκτώβριου του 1935, καταργείται η Αβασίλευτη Δημοκρατία και επαναφέρεται ο Γεώργιος Β’ στον θρόνο του.

Ο Βασιλιάς Γεώργιος Β΄, προχώρησε στις 30 Νοεμβρίου 1935 σε συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης και έκανε εκλογές τον Ιανουάριο του 1936 με απλή αναλογική, η οποία δεν είχε επιτυχία και έτσι ο ίδιος ο Βασιλιάς επέτρεψε στον Ιωάννη Μεταξά τον σχηματισμό κυβέρνησης. Στη συνέχεια επιβάλλει το λεγόμενο ειδικό Καθεστώς της 4ης Αυγούστου, όπου χαρακτηρίστηκε ως Δικτατορία.

Μπαίνοντας σε περίοδο του Β’παγκοσμίου πολέμου και με την είσοδο των Γερμανικών Στρατευμάτων στην Ελλάδα, ο Γεώργιος Β’ ξεφεύγει στο Λονδίνο, όπου και κάθεται εκεί μέχρι την λήξη του Β’παγκοσμίου πολέμου. Επανέρχεται στον θρόνο το 1946, ύστερα από σειρά πολιτικών αναταράξεων και μέσα σε κλίμα τρομοκρατίας του Ελληνικού λαού, όπου τελικά πεθαίνει αιφνίδια την 1η Απριλίου 1947 και τον διαδέχεται στον θρόνο ο αδερφός του Παύλος Α΄.

Κατά την Βασιλεία του Παύλου Α’, υπήρχαν αρκετές αντιδράσεις και από τις κυβερνήσεις, αλλά και από τον ίδιο τον Ελληνικό λαό, εξαιτίας των μεγάλων οικονομικών δαπανών, που έκανε η βασιλική οικογένεια. Το 1964 πεθαίνει ύστερα από ταλαιπωρία στην υγεία του, η οποία κράτησε περίπου 1 χρόνο. Μετά τον θανατό του, τον διαδέχθηκε ο Κωνσταντίνος Β’, ο οποίος έπαιξε σημαντικό ρόλο στα τότε πολιτικά γεγονότα, τα οποία οδήγησαν στην Δικτατορία. Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’ συγκρούστηκε με τον τότε Πρωθυπουργό Γεώργιο Παπανδρέου, όπου η σύγκρουση αυτή οδήγησε στην παραίτησή του. Έτσι, τον Απρίλιο του 1967 επιβλήθηκε χούντα και ο ίδιος ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος Β’, όρκισε την κυβέρνηση των Δικτατόρων.

Το 1974, με την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο, επήλθε η πτώση της δικτατορίας και αποκαταστάθηκε η Δημοκρατία. Την ίδια χρονιά έγινε δημοψήφισμα για το πολίτευμα της χώρας, όπου ο ελληνικός λαός , αποφάσισε ότι θέλει Αβασίλευτη Δημοκρατιά, έτσι ο Κωνσταντίνος Β’ δέχτηκε το αποτέλεσμα αυτό και αυτοεξορίστηκε στο Λονδίνο μέχρι σήμερα, όπου απεβίωσε στις 10 Ιανουαρίου 2023 και κάπως έτσι μπαίνει ένα τέλος στη Βασιλεία και τις σχέσεις της με τον ελληνικό λαό.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

σύστημα κοινωνικής πίστωσης σύστημα κοινωνικής πίστωσης σύστημα κοινωνικής πίστωσης

Διαβάστε περισσότερα: Βασιλεία

Το σύστημα κοινωνικής πίστωσης στην Κίνα

Θυμίζοντας το γνωστό έργο “1984” του George Orwell, η κινεζική κυβέρνηση έχει δημιουργήσει ένα πολύπλοκο σύστημα παρακολούθησης και αξιολόγησης για τους 1,4 δισεκατομμύρια πολίτες της.

Πότε νομιμοποιείται η βία;

Στο μακρινό 1899 στη Χάγη, έγινε η πρώτη απόπειρα χειραγώγησης της ορμέμφυτης τάσης του ανθρώπου για χρήση ένοπλης βίας στις διεθνείς σχέσεις, με την υπογραφή της πρώτης Σύμβασης της Χάγης Βασιλεία

Παρθενώνα

Ο απολογισμός της πανδημίας

Κατά το πέρασμα των αιώνων, έχουν εμφανιστεί πολλές θανατηφόρες ασθένειες που έπληξαν το ανθρώπινο είδος, η πιο πρόσφατη πανδημία που άφησε το στίγμα της είναι ο κορωνοϊός ή αλλιώς COVID-19.

Για τις γυναίκες στο Αφγανιστάν

Ήδη από την εγκαθίδρυση του καθεστώτος των Ταλιμπάν στο Αφγανιστάν, τον Αύγουστο του 2021, η παγκόσμια κοινότητα θορυβήθηκε, βλέποντας να αναδύεται ξανά στους κόλπους της κρατικής εξουσίας, 

Κλιματική αλλαγή – Υπάρχει ελπίδα;

Η κλιματική αλλαγή, ως γνωστόν, είναι το φαινόμενο της μεταβολής του παγκόσμιου κλίματος, της μεταβολής των μετεωρολογικών συνθηκών, δηλαδή, για εκτεταμένα χρονικά
διαστήματα.  τουριστική εκπαίδευση

Sex Trafficking ή Δουλεμπόριο

Με τον όρο sex trafficking ή σωματεμπόριο, αναφερόμαστε στη καταναγκαστική, παράνομη διακίνηση και εμπορία ανθρώπων με τη χρήση σωματικής και ψυχολογικής βίας. τουριστική εκπαίδευση

Παλινόρθωση της Ακροδεξιάς (;)

Ενώ θα περίμενε κανείς πως ο Ρωσο-Ουκρανικός πόλεμος θα επηρέαζε αρνητικά τους δημοσκοπικούς δείκτες των ακροδεξιών παρατάξεων σημειώθηκε αύξηση της προτίμησης τους. 

Είναι το τέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης;

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ιδρύθηκε πάνω στις στάχτες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και οι εχθροί του χθες, Γαλλία και Γερμανία, έγιναν σύμμαχοι για ένα καλύτερο αύριο.

τουριστική εκπαίδευση τουριστική εκπαίδευση τουριστική εκπαίδευση

Avatar photo
Βασιλική Μπουρούτη

Σπουδάζω στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του παραρτήματος του ΕΚΠΑ στην Χαλκίδα. Από την άνοιξη και ύστερα θα ακολουθήσω το όνειρο μου και θα ξεκινήσω σπουδές στη σύγχρονη ιστορία στο Erasmus University of Rotterdam.
Στον ελεύθερο μου χρόνο, διαβάζω ιστορικά και κοινωνικά βιβλία και γράφω κείμενα σχολιάζοντας την επικαιρότητα.

Άρθρα: 5