Ο εκθρονισμός της Γερμανίας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Γράφει ο Βασίλης Γιαβής Γερμανίας

Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας μπορεί να είναι στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, αλλά υπογείως πηγάζουν αρκετά ενδιαφέροντα στοιχεία. Ένα από αυτά είναι η ευκαιρία που δόθηκε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να αναγεννηθεί μέσα από τις στάχτες της και να προβάλλει μια εικόνα κοινής πλεύσης των κρατών-μελών της. Σε αυτό το μοτίβο παρατηρείται όμως και μια διαφορετική Γερμανία στην Ευρώπη, από ότι την είχαμε συνηθίσει.

Η Γερμανία με τη στάση της στην αρχή του πολέμου, χάραξε μια διαφορετική πορεία από αυτή των άλλων κρατών της ΕΕ, καθώς αποστασιοποιήθηκε από την αποστολή στρατιωτικού εξοπλισμού, και δεν υιοθέτησε τα μέτρα-αντίποινα για την πολεμική πρωτοβουλία της Ρωσίας. Βαρίδιο αυτής της κίνησης, αποτέλεσε από τη μία η ενεργειακή συνεργασία Γερμανίας-Ρωσίας, μια συνεργασία με τεράστια οικονομικά οφέλη τα οποία θα έμπαιναν σε αχαρτογράφητα νερά αν η Γερμανία διάλεγε ευθέως στρατόπεδο, και από την άλλη η έλλειψη της ηγετικής φύσης της σημερινής Γερμανικής κυβέρνησης, ώστε να σηκώσει ανάστημα και ταχθεί υπέρ της Ουκρανίας όντας θύμα αυτού του πολέμου, γεγονός που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την διακυβέρνηση της Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ.

Όλα αυτά μέχρι ο σημερινός ηγέτης της, Όλαφ Σολτς, να κάνει στροφή 180 μοιρών. Αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, αλλά σαφώς το καίριο σημείο είναι η αύξηση του προυπολογισμού για αμυντικές δαπάνες σε ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 2% του συνολικού ΑΕΠ. Η τελευταία του απόφαση βρήκε σύσσωμο σύμφωνο ολάκερο το γερμανικό λαό, αλλά εκτός αυτού μπορούμε να πούμε κάλυψε και τις προσδοκίες για ενίσχυση του θεσμού του ΝΑΤΟ. Η εναλλαγή στρατηγικής μπροστά στο κρίσιμο γεγονός του πολέμου, δείχνει μια γερμανική εξουσία μπερδεμένη στην εναλλαγή πολιτικής που προσπαθεί να εφαρμόσει πλέον.

Ο Σολτς έχει στα χέρια του τη ‘’βόμβα’’ που ενεργοποίησε η προηγούμενη Καγκελάριος, η οποία είχε χτίσει μια εξαιρετική σχέση με τη Ρωσία με βάση τις οικονομικές συναλλαγές, καθώς παράλληλα όμως είχε παίξει και καθοριστικό ρόλο σε προγενέστερη σύγκρουση το 2014 ανάμεσα σε Ρωσία και Ουκρανία. Είναι ξεκάθαρο όμως, μιας και τα ηνία ειρηνευτικής αποστολής τα έχουν αναλάβει δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ, η Γερμανία θα αποτελεί ένα κράτος μεγάλου μεγέθους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά έχει ανοίξει χώρος για χώρες όπως η Γαλλία, να μπορέσουν να πρωταγωνιστήσουν και να παίξουν το ρόλο του διαύλου της ΕΕ.

Η Ουκρανία έθεσε στο εδώλιο του κατηγουμένου τη Γερμανία για τις συναλλαγές στις οποίες είχε επενδύσει με τη Ρωσία, ενώ από την άλλη μεριά η διστακτική στάση της Γερμανίας για ξεκάθαρη στήριξη στην Ουκρανία, τη κάνει να δέχεται τα πυρά κριτικής της διεθνής κοινότητας. Πλέον οι ΗΠΑ με βάση τα συμφέροντα τους, θα πρέπει να επιλέξουν το κύριο συνέταιρό τους μέσα στην ΕΕ, και αν η Γερμανία μπορεί να εξυπηρετήσει αυτό το σκοπό, ίσως καταφέρει να συντηρηθεί σε ηγεμονικό ρόλο στην Ευρώπη, και η παρακαταθήκη της Άνγκελα Μέρκελ να συνεχιστεί.

Η Γερμανία έχει βάλει σε λειτουργία ένα μακροπρόθεσμο σχέδιο το οποίο περιλαμβάνει κατ’επιλογή αυτονομία όσον αφορά τις συνεργασίες και εξαρτήσεις από άλλα κράτη και χάραξη μιας νέας πολιτικής τόσο εσωτερικά όσο και στον εξωτερικό τομέα. Η επιλογή της Γερμανίας να μην υποστηρίξει εμπράκτως από την αρχή την Ουκρανία, έθεσε σε κίνδυνο και το στίγμα ολόκληρης της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειρήνη και κατά όποιας πολεμικής δραστηριότητας, και αυτό γιατί η Γερμανία είναι ένας από τους πιο δυνατούς κρίκους-αν όχι ο πιο δυνατός- στην αλυσίδα του θεσμού της ΕΕ.

Στο εσωτερικό της χώρας μας, η ιδέα της αποκαθήλωσης της Γερμανίας στην Ευρώπη, φαντάζει αρκετά δελεαστική, την ίδια ώρα που η παρούσα κυβέρνηση, έχει επενδύσει στην σημαντική φιλία με άλλες χώρες, υπογράφοντας και συμφωνίες με πολλές από αυτές όπως με τη Γαλλία. Μέσα από αυτό το πόλεμο, το μόνο σίγουρο είναι ότι η τράπουλα της γεωπολιτικής στρατηγικής έχει ανακατευτεί ήδη αρκετά, και τα κράτη δείχνουν ιδιαίτερη προσοχή στις κινήσεις τους όσον αφορά την άσκηση της εξωτερικής πολιτικής τους, επιφυλάσσοντας αρκετές ανακατατάξεις και στο θεσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γερμανίας Γερμανίας Γερμανίας Γερμανίας Γερμανίας

Διαβάστε περισσότερα: Γερμανίας
Γερμανίας

Έξι ελληνικά πανεπιστήμια ανάμεσα στα κορυφαία του κόσμου

Έξι ελληνικά Πανεπιστήμια βρίσκονται στη λίστα με τα κορυφαία Πανεπιστήμια του κόσμου στην κατάταξη του QS World University Rankings 2023.

 Γυναικοκτονία: Η κοινωνική και νομική διάσταση του όρου

Δημοσκόπηση Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία – Τα αποτελέσματα

Τα αποτελέσματα της δημοσκόπησης του Pnyka Press σε συνεργασία με το Pnyka Votes για την Πανεπιστημιακή Αστυνομία

Παράταση έως τις 19 Ιουνίου πήρε η διαβούλευση για το νομοσχέδιου τα πανεπιστήμια

Υπουργείο και πρυτάνεις συμφωνούν στη μεγάλη πλειονότητα των διατάξεων για ακαδημαϊκά και ερευνητικά ζητήματα – Διαφορές στο μοντέλο διοίκησης των ΑΕΙ

Αντιπυρικές εργασίες σε 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα

Αντιπυρικές εργασίες και καθαρισμός καύσιμης ύλης σε 60 δασικές περιοχές σε όλη τη χώρα από τα κατα τόπους δασαρχεία

Avatar photo
Βασίλης Γιαβής
Άρθρα: 7