Νοθεία καταγγέλει ο Παπανδρέου στις κάλπες του ΚΙΝΑΛ

Σε καταγγελία για ευρήματα που παραπέμπουν σε νοθεία στις εσωκομματικές κάλπες της περασμένης προχώρησε ο Γ. Α. Παπανδρέου, με επιστολή του προς την Επιτροπή Καταστατικού και Εκλογικών Διαδικασιών (ΕΔΕΚΑΠ).

Ο πρώην πρωθυπουργός και υποψήφιος για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ ζητά την «εις βάθος διερεύνηση» των καταγγελιών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη σημειώνουν ότι ο λόγος που βρέθηκαν πλεονάζοντα ψηφοδέλτια είναι διότι στη διάρκεια της ψηφοφορίας έπεσε δύο φορές το σύστημα και η διαδικασία -με έγκριση της αρμόδιας εκλογικής επιτροπής- συνεχίστηκε με χειρόγραφα. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι στην εν λόγω επιτροπή, η πλειοψηφία είναι της επιρροής του Γιώργου Παπανδρέου.

Αναλυτικά η επιστολή Παπανδρέoυ:

«Μου γνωστοποιήθηκε από τον εκπρόσωπό μου στην ΕΔΕΚΑΠ, ότι κοινοποιήθηκαν στην Επιτροπή σας καταγγελίες σχετικά με την εκλογική διαδικασία της πρώτης Κυριακής. 

Άμεσα, ζήτησα από την οργανωτική μου ομάδα τον ενδελεχή έλεγχο των τελικών αποτελεσμάτων. Κατόπιν διασταύρωσης των επίσημων στοιχείων της εταιρίας OTS, που αφορούν τους ηλεκτρονικά διαπιστευμένους στα tablet της εκλογικής διαδικασίας και τα αποτελέσματα ανά κάλπη, προέκυψε ότι σε 164 εκλογικά τμήματα (από σύνολο 841, δηλαδή στο 20% των εκλογικών τμημάτων) στις κάλπες βρέθηκαν περισσότερα ψηφοδέλτια από τους ανθρώπους που διαπιστεύτηκαν για να ψηφίσουν – διαπιστώθηκαν τουλάχιστον 2.700 ψηφοδέλτια περισσότερα από τον δειγματοληπτικό έλεγχο.

Δεδομένου ότι οι διαφορές που εντοπίστηκαν θέτουν ζήτημα διαφάνειας και προάσπισης του αδιάβλητου της διαδικασίας και ότι την Κυριακή επίκειται ο δεύτερος γύρος των εκλογών, ζήτω από την Επιτροπή σας ως το πλέον αρμόδιο καταστατικό όργανο να διερευνηθούν εις βάθος οι εν λόγω καταγγελίες, ώστε εκτός των άλλων να διασφαλιστεί η διαδικασία της Κυριακής».

Απάντηση Ανδρουλάκη

Από πλευράς τους, συνεργάτες του Νίκου Ανδρουλάκη, σημείωναν: «Προξενεί εντύπωση ότι ανακοινώθηκε σήμερα (σ.σ. χθες), Πέμπτη, ότι υπάρχει θέμα με 165 εκλογικά τμήματα, από τη στιγμή που η ΕΔΕΚΑΠ, της οποίας η πλειοψηφία με 8-5 πρόσκειται στον Γ. Παπανδρέου, ενέκρινε ομόφωνα το τελικό αποτέλεσμα, όπως αυτό κοινοποιήθηκε επίσημα από το Κίνημα Αλλαγής την Τρίτη».

Προσέθεταν, δε, πως «σε μια κρίσιμη στιγμή, κατά την οποία 270.000 πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες και τις προσδοκίες τους πάνω μας, απαιτείται ευθύνη από όλους». 

Νωρίτερα, ο ίδιος ο υποψήφιος πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρoυλάκης, δήλωσε από την Ρόδο: «Δεν θα επιτρέψω σε κανέναν να παίξει με την ενότητα του ΠΑΣΟΚ και της Δημοκρατικής Παράταξης. Κανείς δε θα παίξει με την ενότητα της Δημοκρατικής παράταξης. Πληγώθηκαν τα μέλη μας, οι φίλοι μας από συμπεριφορές “παλαιών πρωταγωνιστών” δεν θα ξαναπληγωθούν. Θα ξανακάνουμε το ΠΑΣΟΚ περήφανη ισχυρή παράταξη του Ανδρέα Παπανδρέου». Διαβάστε αναλυτικά

Αναδίπλωση Παπανδρέου

Από το Γραφείο Τύπου του Γιώργου Α. Παπανδρέου εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση: «Με αφορμή δημοσιεύματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα σχετικά με την επιστολή του Γιώργου Α. Παπανδρέoυ προς την ΕΔΕΚΑΠ, διευκρινίζεται ότι, ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, δεν προέβη σε οποιαδήποτε καταγγελία, αντιθέτως, ζήτησε από την ΕΔΕΚΑΠ, να διερευνηθούν καταγγελίες που έχουν κατατεθεί στο αρμόδιο όργανο. Ουδείς μίλησε για νοθεία, ουδείς έθεσε θέμα για το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής. Ο Γιώργος Α. Παπανδρέου, όπως όφειλε, έπραξε το αυτονόητο για την Παράταξη και το σεβασμό των κανόνων της εκλογικής διαδικασίας και με σκοπό τη διασφάλιση της διαδικασίας της ερχόμενης Κυριακής».

νοθεία

Η πλευρά του Νίκου Ανδρουλάκη δεν προτίθεται να απαντήσει στα ερωτήματα που τέθηκαν, με το ενημερωτικό σημείωμα, από την πλευρά του Γ. Παπανδρέου, σύμφωνα με τους συνεργάτες τού υποψηφίου για την ηγεσία στο Κίνημα Αλλαγής. 

«Δεν θα μπούμε σε προσωπικές αντιπαραθέσεις και πολώσεις ενόψει του β΄γύρου. Θα διαφυλάξουμε την ενότητα και θα εγγυηθούμε την ελπίδα των 270.000 πολιτών για μια ισχυρή κι ενωμένη Δημοκρατική Παράταξη», αναφέρουν συγκεκριμένα και τονίζουν: «Αντίπαλος είναι η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ που κρατούν τη χώρα πίσω. Στόχος μας είναι η ανατροπή του δικομματισμού που επιβάλουν». 

#Παπανδρέου #Ανδρουλάκης #ΚΙΝΑΛ #Νοθεία

ΠΗΓΗ: kathimerini.gr

Avatar photo
Press Room
Άρθρα: 405

Υποβολή απάντησης