ΝΑΤΟ: Πολιτικός ρόλος και πιθανή επέκταση της συμμαχίας

Γράφει η Σοφία Γεωργιάκου

Το 1949 υπογράφεται στην Ουάσιγκτον από 12 χώρες της Ευρώπης και της Βόρειας Αμερικής, η συμφωνία για τη δημιουργία του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου ή όπως αλλιώς το γνωρίζουμε όλοι: ΝΑΤΟ. Η στρατιωτική αυτή αμυντική συμμαχία είχε ως σκοπό τη συνεργασία των μελών για ζητήματα κυρίως αμυντικά καθώς και για την προώθηση οικονομικών και κοινωνικών συμφερόντων. 

Στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ πρόκειται για μια συμμαχία χωρών που ιδρύθηκε στην αρχή του ψυχρού πολέμου ως απάντηση στις προκλήσεις της τότε Σοβιετικής Ένωσης. Από τότε μέχρι σήμερα ο οργανισμός συνεχίζει να αναπτύσσεται ακόμα κι αν οι πολιτικές συνθήκες είναι πλέον διαφορετικές. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι και ο πόλεμος που μαίνεται αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία ξεκίνησε με την πρόφαση την ανακοίνωση της χώρας για την πρόθεσή της να ενταχθεί στην εν λόγω συμμαχία. 

Έκτοτε, τα δεδομένα έχουν αλλάξει. Παρόλο που η χώρα δεν αιτήθηκε ποτέ επίσημα την ένταξη της στην οργάνωση, υπέστη την ρωσική εισβολή ακόμα και για την πρόθεσή της. Η Ρωσία παρόλο τον αποκλεισμό της σε αρκετούς τομείς από όλες σχεδόν τις χώρες της Ευρώπης και του κόσμου συνεχίζει τις απειλές της, αυτή τη φορά όμως στρέφεται προς τη μεριά των χωρών της Σκανδιναβίας, το κύριο μέρος των οποίων δεν είναι ενταγμένο ούτε στην Ευρωπαϊκή Ένωση ούτε στη συμμαχία του ΝΑΤΟ. 

Συγκεκριμένα, έχουν γεννηθεί φόβοι ότι η Ρωσία ίσως απειλήσει τη Σουηδία και τη Φινλανδία με πόλεμο σε περίπτωση που αποφασίσουν να ενταχθούν στη συμμαχία. Από την άλλη πλευρά, οι δύο χώρες δείχνουν τη δύναμη τους και σπάνε την ουδετερότητα που είχαν κρατήσει την περίοδο του ψυχρού πολέμου και εξετάζουν το ενδεχόμενο εισόδου τους στη συμμαχία. 

Οι δύο χώρες αν τελικά πάρουν αυτή την απόφαση κερδίζουν την προστασία ολόκληρης της συμμαχίας σε περίπτωση απόπειρας εισβολής της Ρωσίας στα εδάφη τους, διότι το ΝΑΤΟ εφαρμόζει τη συμφωνία της συλλογικής άμυνας με αποτέλεσμα η επίθεση ενός συμμάχου της οργάνωσης να θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των μελών. Με αυτόν τον τρόπο τα μέλη χαίρουν προστασίας, εφόσον οι υπόλοιπες χώρες θα τις βοηθήσουν στρατιωτικά σε περίπτωση που δεχθούν επίθεση, γεγονός από το οποίο δεν κατάφερε να επωφεληθεί η Ουκρανία, καθώς δεν αποτελούσε μέλος του ΝΑΤΟ. 

Από την άλλη πλευρά, η Ρωσία αισθάνεται πίεση με την αμερικανική επέκταση στην ευρωπαϊκή ήπειρο και ιδιαίτερα κοντά στα σύνορα της με απότοκο την πολιτική έξαρση στα σύνορά της με τη γηραιά ήπειρο. Ειδικά η περίπτωση της Φινλανδίας αποτελεί μέγιστης σημασίας για τη Ρωσία, όχι μόνο εξαιτίας των κοινών τους συνόρων, αλλά και του ότι η χώρα αποτελούσε παλαιότερα μέρος της Σοβιετικής Ένωσης.

 Η χώρα δηλαδή, ακόμα και μετά την φαινομενική ανεξαρτητοποίησή της από τη Σοβιετική Ένωση φοβούμενη για μια πιθανή επίθεση από το δυνατότερο γείτονά της αναγκάστηκε να συμμορφωθεί με όλους τους κανόνες εξωτερικής πολιτικής που της έθετε η Ρωσία, με αντάλλαγμα τη διατήρηση της ανεξαρτησίας της και μιας ομαλής κοινωνικής και οικονομικής πραγματικότητας, εντάσσοντας με αυτόν τον τρόπο στη διεθνή πολιτική σκηνή τον όρο φινλανδοποίηση. 

Δεδομένου ότι τόσο η Φινλανδία όσο και η Σουηδία έχουν υπάρξει υποστηρικτές και εξωτερικοί συνεργάτες του ΝΑΤΟ σε ιδιαίτερες περιστάσεις, η ένταξή τους στη συμμαχία θα αποτελούσε ένα σημαντικό βήμα ως προς τη στρατιωτική ενίσχυση του οργανισμού. 

Αναμένοντας λοιπόν, την ανακοίνωση των δυο χώρων ως προς την πρόθεση τους για συμμετοχή στη συμμαχία, η οποία θα δημοσιευτεί εντός ολίγων ημερών, μένει να δούμε τις κινήσεις που θα ακολουθήσει η γειτονική τους χώρα που θεωρείται μία αρκετά υπολογίσιμη δύναμη. 

Διαβάστε Περισσότερα: ΝΑΤΟ

ΝΑΤΟ

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

ΑΠΘ: Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό

Άγνωστοι κατέστρεψαν τη βιβλιοθήκη που κατασκευάζεται στο Βιολογικό του ΑΠΘ – ο χώρος μέχρι πρότινος βρισκόταν υπο κατάληψη για 34 χρόνια ως «Στέκι στο Βιολογικό».

απθ βιβλιοθήκη

ΑΣΟΕΕ: Επίθεση κουκουλοφόρων σε αστυνομικούς – Κρύφτηκαν στο πανεπιστήμιο

Όλα ξεκίνησαν τη στιγμή που πέρασε έξω από το Πανεπιστήμιο όχημα της ΟΠΚΕ. Περίπου 30 άτομα επιτέθηκαν στο αυτοκίνητο με πέτρες και μάρμαρα.

Avatar photo
Σοφία Γεωργιάκου
Άρθρα: 2