NATO: Γιατί απειλεί ο Ερντογάν με βέτο;

Γράφει η Μαρίνα Δούκα

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατακρίνει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, απειλώντας μάλιστα τη συμμαχία με βέτο. Σε περιόδους κρίσης, το ΝΑΤΟ αναμένει ενότητα και αλληλεγγύη από τους εταίρους. Και αυτήν τη φορά, όλα τα μέλη της συμμαχίας συνεργάζονται, εκτός από έναν. Τι κρύβεται πίσω από τη στάση του Ερντογάν;

Ενώ η Δύση επιθυμεί να σταθεί απέναντι στον Πούτιν με ενιαίο μέτωπο, ο Τούρκος Πρόεδρος αντιτίθεται στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στη στρατιωτική συμμαχία. «Δεν το βλέπουμε θετικά, η Φινλανδία και η Σουηδία είναι πανδοχεία για τρομοκράτες», ήταν τα μηνύματα που έστειλε τόσο στους οπαδούς του, όσο και στη Δύση. Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές, η Άγκυρα είναι αντίθετη στην ένταξη των Σκανδιναβών στο ΝΑΤΟ, καθώς θεωρεί πως η Φινλανδία και η Σουηδία ευνοούν τους τρομοκράτες, διατηρούν επαφές με το απαγορευμένο Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (PKK) και την κουρδική πολιτοφυλακή YPG στη Συρία.

Από την άλλη πλευρά, όπως αναφέρει η πρωθυπουργός της Σουηδίας, Magdalena Andersson, ο τερματισμός δύο αιώνων ουδετερότητας για τη χώρα της είναι μια σημαντική ιστορική αλλαγή και μια απόφαση που δεν λήφθηκε επιπόλαια. Η εισβολή στην Ουκρανία την έπεισε ότι ήρθε η ώρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Στη ο συνέχεια ο Ερντογάν έστειλε τον υπουργό Εξωτερικών του, Μελβουτ Τσαβούσογλου, στο Βερολίνο για την άτυπη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ. Στη συνέντευξη τύπου, ο Τσαβούσογλου αποκάλυψε ποιο είναι το πραγματικό ζήτημα: «Αυτοί οι δύο (Φινλανδία και Σουηδία) και άλλα μέλη του ΝΑΤΟ που υποστηρίζουν το PKK και επιβάλλουν περιορισμούς στις εξαγωγές όπλων στην Τουρκία, θα πρέπει να σταματήσουν». Ο Τσαβούσογλου υπογράμμισε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία δεν εξάγουν οπλισμό στην Τουρκία- διαφορετικά η χώρα του δεν θα ήταν ενάντια στην επέκταση του ΝΑΤΟ.

Τι πραγματικά θέλει η κυβέρνηση Ερντογάν;

Ασκώντας βέτο, θεωρεί πως είναι ζήτημα χρόνου να αναγκαστούν τα μέλη του ΝΑΤΟ να κάνουν παραχωρήσεις. Με αυτόν τον τρόπο ο Ερντογάν θέλει να κερδίσει έδαφος στο εσωτερικό, καθώς η Τουρκία βιώνει έντονη οικονομική κρίση. Ο πληθωρισμός άγγιζε περίπου το 70% τον περασμένο μήνα και ο πληθυσμός υποφέρει, μειώνοντας έτσι τη δημοτικότητα του Τούρκου προέδρου. Αποδεδειγμένα, με εθνικιστικούς τόνους μπορεί να συσπειρώσει ξανά τους οπαδούς του γύρω του. Οι επιθέσεις στη Δύση, τη Φινλανδία και τη Σουηδία γίνονται πάντα αποδεκτές από την «πελατεία» των ισλαμιστών-εθνικιστών, που ο Ερντογάν θα χρειαστεί στις επόμενες εκλογές το 2023.

Στην Τουρκία διεξάγονται προεδρικές και βουλευτικές εκλογές, τις οποίες θέλει να κερδίσει. Ωστόσο, αυτή τη στιγμή χάνει την εύνοια των ψηφοφόρων, κυρίως λόγω του ακραίου πληθωρισμού. Επομένως βλέπει τα ενταξιακά σχέδια της Φινλανδίας και της Σουηδίας ως ευκαιρία. Ειδικότερα, ο Ερντογάν θέλει να «αυξήσει το κόστος», ελπίζοντας ότι το ΝΑΤΟ θα υποχωρήσει και θα χαλαρώσουν οι περιορισμοί στις εξαγωγές εξοπλισμών προς την Τουρκία. Η εμπλοκή της στο Ναγκόρνο Καραμπάχ προκάλεσε δυσαρέσκεια στην Ευρώπη, και, μετά τη γεώτρηση φυσικού αερίου από τη Μεσόγειο, υπήρξε προβληματισμός για τον εξοπλισμό της Άγκυρας.

«Ένα λάθος που δεν θα ξανασυμβεί»

Ο Ερντογάν αυτή τη στιγμή χρησιμοποιεί προς συμφέρον του έναν πολιτικό «μοχλό»: Υπενθυμίζει στον τουρκικό λαό την επανένταξη της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ το 1980. Μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στην Κύπρο το 1974, η Ελλάδα αποχώρησε από το ΝΑΤΟ, και, όταν ήθελε να προσχωρήσει ξανά μετά από έξι χρόνια, χρειαζόταν τη συγκατάθεση της Τουρκίας. Η τελευταία ενέδωσε στις πιέσεις και εγκρίθηκε άνευ όρων η επανένταξη της Ελλάδας στη στρατιωτική συμμαχία. Ο Τούρκος Πρόεδρος θεωρεί ότι αυτό ήταν ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της σύγχρονης ιστορίας και υπόσχεται ότι δεν θα ξανασυμβεί.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμα σαφές πόσο μακριά θέλει να φτάσει η Τουρκία με τις απειλές κατά των εταίρων της και ποιες παραχωρήσεις θα είναι διατεθειμένα να κάνουν τα μέλη του ΝΑΤΟ.

Διαβάστε περισσότερα: Ερντογάν

Φοιτητικές Εκλογές: Τελικά ποιος ηττήθηκε;

Η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων κάθε εκλογικής διεργασίας αποτελεί το επιστέγασμα μια ιερής δημοκρατικής διαδικασίας.

Φοιτητικές Εκλογές 2022: Τα τελικά αποτελέσματα σύμφωνα με κάθε παράταξη

Στη δημοσιότητα δόθηκα από τις παρατάξεις τα τελικά απoτελέσματα για τις φοιτητικές εκλογές 2022.

Το δικαίωμα στην άμβλωση και η περίπτωση της Ουκρανίας εν καιρώ πολέμου

Όσο ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου, ανακύπτουν συνεχώς όλο και μεγαλύτερα προβλήματα.

Ερντογάν

Τι γίνεται με το Χαμόγελο του Παιδιού; 5+1 απαντήσεις

Αξίζει, να επισημάνουμε τις σημαίνουσες προβλεπόμενες ρυθμίσεις, απαντώντας στα «fake news» που κυκλοφορούν, τις τελευταίες ημέρες, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Avatar photo
Μαρίνα Δούκα

Συντονίστρια - Email: douka@pnykapress.gr

Άρθρα: 5