Μπλόκο του Chatgpt από την Ιταλία

Μπλόκο του ChatGpt από την Ιταλία

Λίγους μήνες μετά την κυκλοφορία της, το ChatGPT έχει ήδη διεισδύσει στην καθημερινότητα τόσο των απλών ανθρώπων όσο και των εταιρειών, ανατρέποντας πολλές πτυχές της καθημερινής μας επικοινωνίας και ασχολίας.

Γράφει η Ζωή Κατσιμπούρα

Ανησυχίες έχουν εκδηλωθεί το τελευταίο διάστημα από την ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων αναφορικά με τη χρήση της νεοεκδοθείσας πλατφόρμας Artificial Intelligence (AI) και του ChatGPT και την τήρηση από αυτήν των κανόνων προστασίας προσωπικών δεδομένων κατά την διάρκεια της λειτουργίας της.

Ήδη από τα τέλη Μαρτίου 2023, η ιταλική ρυθμιστική αρχή είχε απαιτήσει από την OpenAI να συμμορφωθεί με συγκεκριμένες απαιτήσεις απορρήτου οι οποίες περιλάμβαναν, μεταξύ άλλων, την επαλήθευση της ηλικίας των χρηστών προτού χρησιμοποιούν το chatbot καθώς και η ίδια η εταιρεία να εξηγεί στους χρήστες της το λόγο και γιατί επεξεργάζεται τα δεδομένα των ατόμων το ChatGPT.

ChatGPT και ανήλικοι χρήστες

Παράλληλα, τονίστηκε η αναγκαιότητα της εταιρείας να ζητά από τους χρήστες τη συγκατάθεσή τους για τη χρήση των δεδομένων ενώ σημαντική κρίθηκε η επιλογή οι χρήστες να μπορούν να αιτηθούν την τροποποίηση ή την διαγραφή των προσωπικών τους δεδομένων. Συνάμα, ζήτημα καίριας σημασίας θεωρήθηκε η πρόσβαση στην πλατφόρμα του ChatGPT από ανήλικους χρήστες οι οποίοι, στον βωμό του ενθουσιασμού και της πρόσβασης σε όλες τις πηγές πληροφόρησης, εγγράφονταν στην πλατφόρμα χρησιμοποιώντας είτε τα δικά τους είτε των γονιών τους προσωπικά δεδομένα, δίχως τη γονική συναίνεση.

Η ιταλική εταιρεία έδωσε στην αμερικανική start-up OpenAI το χρονικό περιθώριο μέχρι τις 31 Μαΐου, ώστε η τελευταία, να διασφαλίσει την ύπαρξη γονικής συναίνεσης, ειδάλλως την απαγόρευση χρήσης της πλατφόρμας από ανηλίκους, ιδίως, κάτω των 15 ετών.

Αναιτιολόγητη νομιμοποιητική βάση επεξεργασίας δεδομένων (GDPR)

Αρκετές υπήρξαν μάλιστα, οι μέχρι τώρα, παραβιάσεις δεδομένων που αφορούσαν συνομιλίες χρηστών και πληροφορίες πληρωμών. Η κατηγορία πάνω στην οποία βασίστηκε η ιταλική εταιρεία αφορούσε την απουσία νομιμοποιητικής βάσης πάνω στην οποία να δικαιολογείται η «μαζική συλλογή και αποθήκευση προσωπικών δεδομένων με σκοπό την εκπαίδευση των αλγορίθμων που διέπουν τη λειτουργία της πλατφόρμας».

Η αρχή του ChatGPT

Ήδη από την εμφάνισή της, η ChatGPT απειλεί να ανατρέψει πολλές μορφές της καθημερινής επικοινωνίας ενώ, σταδιακά, η ολοένα και μεγαλύτερη απορρόφησή της από το ανθρώπινο είδος, φαίνεται να βαίνει προς την υποκατάσταση του ίδιου του ανθρώπου, καθιστώντας ορατή μία μεγαλύτερη απειλή. Το χακάρισμα, θα βοηθούσε τους ιθύνοντες να χρησιμοποιήσουν τα τρωτά σημεία πολιτικών, οικονομικών και, κυρίως, κοινωνικών συστημάτων με στόχο την οργανωμένη επίθεση κατά πολιτικών αποφάσεων καθώς και κατά άβουλων προσώπων της καθημερινότητας.

Επομένως, από τα παραπάνω διαπιστώνεται ότι η κυβερνοασφάλεια συνιστά τη σημαντικότερη μέριμνα κάθε κράτους, με αποτέλεσμα, οποιαδήποτε απειλή παραβίασής της μέσω της «έκθεσης» συνομιλιών των χρηστών, συνιστά μία έκδηλη παραβίαση προσωπικών δεδομένων ενώ παράλληλα, θέτει τόσο τους πολιτές όσο και ολόκληρο το λαό μίας χώρας, υπό μία έμμεση ηλεκτρονική απειλή.

Στις πληροφορίες που «εκτέθηκαν» περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, τα τελευταία ψηφία των πιστωτικών καρτών, ημερομηνίες λήξης των καρτών, ονόματα και επίθετα των χρηστών καθώς και οι διευθύνσεις κατοικίας που είχαν δηλώσει. Ωστόσο, το επιστέγασμα το οποίο οδήγησε στην ηχηρή αντίδραση του ιταλικού φορέα, ήταν ότι το περιεχόμενο αυτών των δεδομένων, έγινε ορατό από τις Financial Times.

Συνέπειες και ban του OpenAI και ChatGPT από την Ιταλία

Η ιταλική Αρχή Προστασίας Δεδομένων, απαίτησε από την OpenAI να απαντήσει εντός χρονικού διαστήματος 20 ημερών ενώ, τυχόν αδράνεια από πλευράς της αμερικανικής εταιρείας, θα επιφέρει την επιβολή προστίμου ύψους έως 20 εκατομμυρίων ευρώ ή έως και 4% των ετήσιων εσόδων της. Παράλληλα, στο μεσοδιάστημα διεξαγωγής των ερευνών και επικοινωνιών μεταξύ των δύο εταιρειών, η χρήση του OpenAI θα αποκλειστεί από την επεξεργασία δεδομένων Ιταλών χρηστών μέσω του ChatGPT.

Εφαρμογή και συντονισμός με όλες τις αρχές προστασίας της ΕΕ

Τέλος, σύμφωνα και με δηλώσεις της ιρλανδικής επιτροπής προστασίας δεδομένων στο BBC, η περίπτωση της Ιταλίας και τα αποτελέσματα που αυτή θα αναδείξει έπειτα από την ενδελεχή έρευνα, συνιστά παράδειγμα το οποίο «θα εφαρμοστεί και θα συντονιστεί με όλες τις αρχές προστασίας δεδομένων της ΕΕ».

ΠΗΓΕΣ:

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: εργασία εργασία

Avatar photo
Ζωή Κατσίμπουρα
Άρθρα: 1