Μία ημέρα μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Μία ημέρα μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Γράφει η Χριστίνα Λιάνη

«Κύμα» συγκίνησης και υπερηφάνειας κατέκλυσε τα social media στο άκουσμα της ιστορικής ομιλίας του Έλληνα πρωθυπουργού, στο Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρώτος Έλληνας ηγέτης που απήυθηνε ομιλία ενώπιων των μελών των δύο αμερικανικών νομοθετικών σωμάτων, μίλησε με σθένος για ζητήματα υψίστης σημασίας, για ζητήματα που έπρεπε να ακουστούν. Υπερασπιζόμενος τα εθνικά συμφέροντα της χώρας μας, αναφέρθηκε εκτενώς στην τουρκική προκλητικότητα, το Κυπριακό ζήτημα, τον πόλεμο στην Ουκρανία, αλλά και τους ιδιαίτερους δεσμούς που ενώνουν την Ελλάδα και την Αμερική.

«Σήμερα, όπως όλοι σας, εμείς οι Έλληνες κοιτάμε τι συμβαίνει μόλις πεντακόσια μίλια βόρειά μας και είμαστε συγκλονισμένοι.»

Εξαιρετικής βαρύτητας κρίθηκε η αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στην τραγωδία που εκτυλίσσεται δίπλα μας, στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, καθώς και στην ηρωική προσπάθεια ενός λαού να διεκδικήσει την ανεξαρτησία του, την ελευθερία του. Σε έναν κόσμο, που βασίζεται, από τον 20ο αιώνα, στις αρχές της ισότητας, της δημοκρατίας, του σεβασμού απέναντι στα ανθρώπινα δικαιώματα, αρχές που πρεσβεύει η Ευρωπαική Ένωση και θεωρούνταν αυτονόητες, η αμφισβήτηση ύπαρξης ενός κράτους, πολλώ δε μάλλον, ένας καταστροφικός πόλεμος φάνταζαν αδιανόητες καταστάσεις.

«Αφελώς αγνοήσαμε τα προειδοποιητικά σημάδια που αναβόσβηναν με κόκκινο. Και σχεδόν αγνοήσαμε ακόμη και τις ενέργειες της Ρωσίας στη Συρία και την προσάρτηση της Κριμαίας. Τώρα ξέρουμε ότι κάναμε λάθος.», τόνισε ο πρωθυπουργός. Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι εμείς, οι Έλληνες, ξέρουμε τι σημαίνει να υπερασπίζεται κανείς τα πιστεύω του, να αντιστέκεται, με αυτοθυσία, και να καταφεύγει στα όπλα προκειμένου να διεκδικήσει την ανεξαρτησία της χώρας του, αναγνωρίζωντας ότι, πρέπει να λαμβάνουμε ξεκάθαρη θέση απέναντι στην απειλή και τη πολιορκία που υφίστανται ένας λαός.

Και αυτό κάναμε. «Στεκόμαστε στο πλευρό της Ουκρανίας απέναντι στην επιθετικότητα του Putin. Στείλαμε ανθρωπιστική βοήθεια. Στηρίξαμε τους Ουκρανούς με όπλα για να τους βοηθήσουμε να υπερασπιστούν την πατρίδα τους. Και καλωσορίσαμε, με ανοιχτές αγκάλες, πρόσφυγες που εγκατέλειψαν την πατρίδα τους αναζητώντας ασφάλεια για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.»

«Η γλώσσα της εχθρότητας, του αναθεωρητισμού και της αυτοκρατορικής νοσταλγίας δεν θα επικρατήσει.»

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη κατάμεστη αίθουσα της Ολομέλειας του Αμερικανικού Κογκρέσου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, καταδίκασε ευθέως την παραβατικότητα και τον αναθεωρητισμό, τονίζοντας ότι οι απροκάλυπτες επιθετικές ενέργειες σε βάρος των κυριαρχικών και εδαφικών μας δικαιωμάτων, δεν θα γίνουν ανεκτές. Μάλιστα, αναφερόμενος στη προκλητική στάση της Τουρκίας, συμπεριέλαβε στις ανωτέρω ενέργειες και τις υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά, «οι οποίες πρέπει να σταματήσουν αμέσως», όπως ανέφερε.

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη για το Κυπριακό ήταν εξίσου εύστοχη. Μνημονευόμενος στην «ανοιχτή πληγή» που ταλανίζει, επί 48 ολόκληρα χρόνια, τον Ελληνισμό, προέβαλλε τις εθνικές θέσεις τόσο της Κύπρου όσο και της χώρας μας αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα. Συγκεκριμένα, επεσήμανε: «Σας ζητώ, αγαπητά μέλη του Κογκρέσου, να μην ξεχάσετε μια ανοιχτή πληγή που προκαλεί ατέλειωτο πόνο στον Ελληνισμό εδώ και 48 χρόνια. Αναφέρομαι στην εισβολή που είχε ως συνέπεια τη διαίρεση της Κύπρου. Το ζήτημα αυτό πρέπει να επιλυθεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και σύμφωνα με τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Και όπως είπα χθες στον Πρόεδρο Biden, ουδείς μπορεί ή θα αποδεχθεί «λύση» δύο κρατών στην Κύπρο».

«Ζήτω η φιλία της Ελλάδας και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής!» ήταν το σύνθημα με το οποίο ολοκλήρωσε την εξέχουσα ομιλία του, ο πρωθυπουργός της Ελλάδος. Αμερικανοί πολιτικοί καταχειροκρότησαν και συνεχάρησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αποκαλώντας τον, μάλιστα, «πηγή έμπνευσης» λόγω του θερμού κλίματος που προξένησε η αγόρευση του.

Μάλιστα, ο γερουσιαστής Jake Auchincloss, ανέφερε σε πρόσφατη ανάρτηση του ότι η ομιλία του ήταν η καλύτερη που έχει ακούσει ποτέ, ως μέλος του Αμερικανικού Κογκρέσου, ενώ η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Nancy Pelosi, τη χαρακτήρισε ως «υπέροχη», λέγοντας ότι της προκάλεσε τεράστια συγκίνηση όσο η αντίστοιχη ομιλία του πρώην προέδρου της Τσεχίας, Václav Havel, πριν από 30 χρόνια.

Κάνοντας, λοιπόν, μία ανασκόπηση της χθεσινής ημέρας αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται για μία ημέρα υπερηφάνιας, για όλους τους Έλληνες, ανεξαρτήτως πολιτικών πεποιθήσεων. Η αποφασιστική προάσπιση των εθνικών θέσεων μας στηn Κοινή Σύνοδο , η μνεία στις αξίες που διέπουν τον δυτικό πολιτισμό, καθώς και η εγκάρδια στήριξη των ΗΠΑ στο πρόσωπο της χώρας μας, αναδεικνύουν την Ελλάδα σε ηγέτιδα δύναμη. Σε μία δύναμη που εξελίσσεται διαρκώς, μαθαίνοντας από τις «σκοτεινές μέρες» του παρελθόντος, προχωρώντας μπροστά, έχοντας ως κατευθυντήριο μοχλό τις αρχές του δημοκρατικού πολιτεύματος. Σε μία δύναμη που βρισκόταν, βρίσκεται και θα βρίσκεται, πάντα, στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Διαβάστε περισσότερα:
Μία ημέρα μετά την ιστορική ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Κογκρέσο

Νομική Αθηνών: Επίθεση δέχθηκαν 6 κοπέλες, μέλη της ΔΑΠ – ΝΔΦΚ

Μία φοιτήτρια μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο – «Όποιος χτυπάει φοιτητές, χτυπάει το Πανεπιστήμιο, χτυπάει την Παιδεία» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΔΑΠ-ΝΔΦΚ

Η ακροδεξιά στη σύγχρονη Ευρώπη

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Βιβλιοθήκη ΑΠΘ: Με 24ωρη παρουσία ΜΑΤ ξεκίνησαν οι εργασίες

Παρουσία ισχυρής αστυνομικής δύναμης και συγκεκριμένα αστυνομικών των ΜΑΤ θα γίνουν οι εργασίες για την κατασκευή της βιβλιοθήκης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο.

Avatar photo
Χριστίνα Λιάνη

Συντονίστρια - Email: liani@pnykapress.gr

Άρθρα: 13