Γράφει η Παυλίνα Μπελούλη
Ως είθισται το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα συνεχώς αλλάζει και οι τροποποιήσεις διαφέρουν κάθε χρόνο. Έχει τεθεί πολλές φορές επί τάπητος το ζήτημα σχετικά με τα μαθήματα που πρέπει να διδάσκονται στα σχολεία, αν κάτι πρέπει να προστεθεί, να αντικατασταθεί ή να καταργηθεί. Κάτι παρόμοιο συνέβη όσον αφορά την κοινωνιολογία και τα λατινικά. Συγκεκριμένο, την εξεταστική περίοδο 2019-2020 αποφασίστηκε να καταργηθούν τα Λατινικά και να αντικατασταθούν με το μάθημα της Κοινωνιολογίας.
Μόλις το 2020, ψηφίστηκε η νομοθεσία σύμφωνα με την οποία η υποψήφιοι για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση της Ομάδας Προσανατολισμού Ανθρωπιστικών Σπουδών από το σχολικό έτος 2021-2022, θα εξετάζονται στα Λατινικά αντί στην Κοινωνιολογία.
Τα λατινικά είναι χρήσιμα και βοηθούν στην κατανόηση της ιστορίας και της πολιτιστικής εξέλιξης της Δύσης. Μέχρι τον 17ο αιώνα ήταν η γλώσσα της φιλοσοφίας και της επιστήμης των δυτικών κοινωνιών. Επιπρόσθετα, τα λατινικά έχουν δανειστεί πολλές από τις αρχαίες ελληνικές λέξεις, ενώ αρκετές λατινικές λέξεις εντοπίζονται σε πολλές σύγχρονες γλώσσες, όπως τα αγγλικά. Μάλιστα, σε πολλές σχολές, όπως η νομική κρίνεται επιτακτική η ανάγκη γνώσης λατινικών, έστω και τα βασικά, για την κατανόηση νομικών ορολογιών.
Συνεπώς, δεν ακούγεται παράλογο το γεγονός ότι τα λατινικά και τα αρχαία ελληνικά διδάσκονται στα δυτικά σχολεία και στα αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, κάτι που σαφώς προσδίδει κύρος στον ελληνικό πολιτισμό και γεννάει συναισθήματα υπερηφάνειας σε όλους τους Έλληνες και τις Ελληνίδες.
Το μάθημα της κοινωνιολογίας έχει σκοπό να προβληματίσει τους μαθητές για όσα συμβαίνουν γύρω τους, να αναπτύξει την κριτική τους σκέψη και προτρέπει τούς μαθητές να ευαισθητοποιηθούν και να ενεργοποιηθούν ως αυριανοί πολίτες. Γενικότερα, η κοινωνιολογία μελετά την σχέση των κοινωνικών ομάδων, της ανθρώπινης ζωής και του συνόλου των κοινωνιών.
Ωστόσο, πώς η κυβέρνηση αποφασίζει να καταργήσει ένα μάθημα όπως αυτό της κοινωνιολογίας με την κατηγορία ότι κάνει τα παιδιά αριστερά όσον αφορά τον πολιτικό προσανατολισμό τους, όπως ένας γνωστός πολιτικός εξέφρασε;
Η κοινωνιολογία δεν είναι ούτε αριστερά ούτε δεξιά. Η κοινωνιολογία είναι ίσως το μοναδικό μάθημα που θυμίζει στους μαθητές ότι εάν δεν διαθέτουν τις απαραίτητες κοινωνικές αξίες, το ήθος, την αγάπη για το συνάνθρωπό τους και την αλληλεγγύη δεν μπορούν να εξελιχθούν ως άνθρωποι, άσχετα εάν είναι άριστοι μαθητές, επιτυχημένοι δικηγόροι, γιατροί, αρχιτέκτονες κ.α. Για παράδειγμα ένας κορυφαίος γιατρός παύει να είναι κορυφαίος όταν βιάζει ένα 12χρονο κορίτσι ή όταν ασκεί οικογενειακή βία.
Το ίδιο ένας άριστος μαθητής παύει να είναι άριστος όταν ασκεί bullying στον συμμαθητή του ή όταν ένας επίκουρος καθηγητής πανεπιστημίου συμπεριφέρεται απαξιωτικά σε έναν σερβιτόρο, επειδή θεωρεί τον εαυτό του ανώτερο. Επιπλέον, η κοινωνιολογία παροτρύνει τους νέους να συμμετέχουν στα κοινά, να υποστηρίζουν τους ανήμπορους, τους περιθωριοποιημένους και να προβάλλουν αντίσταση όταν παραμερίζονται ή καταπατούνται τα δικαιώματά τους.
Τόσο τα λατινικά όσο και η κοινωνιολογία αποτελούν χρήσιμα μαθήματα για την πρόοδο της ελληνικής παιδείας και σαφώς δεν πρέπει να τίθεται συζήτηση για την κατάργηση του ενός ή του άλλου μαθήματος. Αντίθετα, τα θρησκευτικά εμποδίζουν την ελευθερία των μαθητών να πιστεύουν σε όποιο Θεό επιθυμούν και για να μην σχολιάσουμε την διεξαγωγή του μαθήματος σε περίπτωση που στην τάξη υπάρχουν αλλόθρησκοι μαθητές, οι οποίοι αναγκάζονται να αποχωρήσουν από το μάθημα. Αυτή είναι η ενότητα και η αδελφοσύνη που με τόσο πάθος διακηρύσσουμε. Με αυτό το σκεπτικό πως καταργούνται η κοινωνιολογία και όχι τα θρησκευτικά; Μάλλον η δημοκρατία στην χώρα μας είναι υποδεέστερη;