Κύπρος: Πώς φτάσαμε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και τον Αττίλα;

Κύπρος: Πώς οδηγηθήκαμε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974 και στην μετέπειτα Τουρκική Εισβολή;
Γράφει ο Κωνσταντίνος – Άγγελος Μαμάτσης

Στις 15 Ιουλίου 1974, η Χούντα των Αθηνών και, με πρωτοβουλία του πραξικοπηματία Στρατηγού Ιωαννίδη, έχοντας ως βοήθεια τις δυνάμεις της ΕΟΚΑ Β’ και την ΕΛΔΥΚ , ανατρέπει τον Προέδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και Αρχιεπίσκοπο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Κύπρου Μακάριο Γ’, όπου και εγκαθιστά ως Προέδρο τον Νίκο Σαμψών, χωρίς βέβαια να καταλύσει την Βουλή των Αντιπροσώπων και να προχωρήσει σε διώξεις πολιτικών αντιπάλων.

Πέντε μέρες αργότερα, στις 20 Ιουλίου του 1974, η Τουρκική Κυβέρνηση, έχοντας ως πρόσχημα το Άρθρο 4 της Συμφωνίας Εγγυήσεων και την προστασία των Τουρκοκυπρίων, που κινδύνευαν από την «Ελληνική Εισβολή», βάζει σε εφαρμογή τον Αττίλα Ι και, τον Αύγουστο του ίδιου έτους, τον Αττίλα ΙΙ, που οδήγησε σε μία Τουρκική κατοχή επί του 38 % της Κύπρου. Τα παραπάνω γεγονότα είναι πάνω – κάτω γνωστά στους περισσότερους, ενώ έχουν χυθεί τόνοι μελανιού για να τα περιγράψουν.

Όμως, το ζητούμενο είναι για ποιους λόγους η Χούντα των Αθηνών προχώρησε σε πραξικόπημα εναντίον του Μακαρίου. Μία δικαιολογία, συγκεκριμένα, που ακούγεται, από τους υποστηρικτές του πραξικοπήματος και από τους Έλληνες που απεχθάνονται την αυτοκριτική – δυστυχώς αυτοί είναι πολλοί -, είναι η αλλαγή στάσης του Μακάριου. Δηλαδή, ότι το 1974, σε σύγκριση με τα έτη 1955 – 1959, ο Μακάριος πια δεν επεδίωκε την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Αυτό είναι, όμως, απολύτως κατανοητό αφού η Συμφωνία της Ζυρίχης και του Λονδίνου 1960 δεν προέβλεπε Ένωση με την Ελλάδα, αλλά ίδρυση Ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας με αρμονική συμβίωση Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων και με καθεστώς Εγγυητριών χωρών ( Ελλάδα, Τουρκία, Ηνωμένο Βασίλειο).

Ένας άλλος λόγος, που μπορεί να οδήγησε στο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου 1974, είναι και η πιθανή αλαζονεία που χαρακτηρίζει τα αυταρχικά καθεστώτα, όταν αυτά κινδυνεύουν και παύουν να έχουν την απαιτούμενη στήριξη. Στην περίπτωση μας, το καθεστώς του Ιωαννίδη, που μετά την Εξέγερση του Πολυτεχνείου, ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και τον Μαρκεζίνη, προχώρησε σε θηριωδίες στους πολιτικά αντιφρονούντες, ακόμα και σε πολίτες φιλικά διακείμενους προς το καθεστώς.

Ναι αυτό που διαβάσατε, Κυρίες και Κύριοι! Οι εξεγερμένοι του Πολυτεχνείου δεν «έριξαν» την Χούντα, αλλά άνοιξαν διάπλατα τον δρόμο στον Στρατηγό Ιωαννίδη! Έτσι, βλέποντας ως Σανίδα σωτηρίας της παραμονής τους στην Εξουσία ένα επιτυχημένο πραξικόπημα στην Κύπρο, επιχείρησαν να ανεβάσουν τα επίπεδα δημοτικότητάς τους στην Ελλάδα και στον Ελληνικό λαό (κλασσική συνταγή των καθεστώτων).

Συμπληρωματικά, στην πραγματοποίηση του πραξικοπήματος υπάρχει η πιθανότητα να έπαιξε ρόλο και η κακή ανάγνωση των γεωπολιτικών και διπλωματικών εξελίξεων εκ μέρους της Χούντας, αφού πίστευαν εσφαλμένα ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα «ευλογούσαν» ένα πραξικόπημα και θα απέτρεπαν μία Τουρκική Εισβολή. Διαψεύστηκαν, όμως, από τα ίδια τα γεγονότα, καθώς το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να επέμβει σε μία ενδεχόμενη διατάραξη της καθεστηκυίας τάξης στην Κύπρο και οι ΗΠΑ (Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Τζόζεφ Σίσκο) προειδοποίησαν την Αθήνα για την επικείμενη Τουρκική Εισβολή, ενώ διατύπωσαν σε έντονο τόνο ότι δεν θα δεχθούν μία πολεμική σύρραξη Ελλάδος – Τουρκίας, δύο συμμαχικά μέλη του ΝΑΤΟ και δύο στρατηγικών συμμάχων των ΗΠΑ.

Πάντως, από το κάδρο των ευθυνών δεν μπορεί να λείψει και ο Πρόεδρος και Αρχιεπίσκοπος Μακάριος, αφού από την μία ήταν ο δημοκρατικά εκλεγμένος Πρόεδρος, αλλά από την άλλη δεν κατάφερε με επιτυχία να τερματίσει τις κοινωνικές αναταραχές μεταξύ των δύο κοινοτήτων (Ελληνοκυπριακής και Τουρκοκυπριακής), δεν διόρισε Τουρκοκυπρίους τουλάχιστον στο 30% της κρατικής διοίκησης και δεν τοποθέτησε τουλάχιστον 3 Τουρκοκύπριους υπουργούς στην Κυβέρνησή του.

Αυτές οι πολιτικές επιλογές του σε συνδυασμό με τις γέφυρες που «έριξε» με την τότε Σοβιετική Ένωση – ΕΣΣΔ, είχαν ως αποτέλεσμα να απωλέσει την στήριξη προς το πρόσωπό του από τους παραδοσιακούς συμμάχους, τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο. Η κατάσταση, όμως, έγινε ακόμα χειρότερη, όταν ο έκπτωτος από την Χούντα των Αθηνών Πρόεδρος Μακάριος από βήματος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ προέτρεψε την Τουρκική Κυβέρνηση να εισβάλλει στην Κύπρο, έτσι ώστε να αποκαταστήσει την τάξη. Έτσι, αυτές οι παλινωδίες, οι εσφαλμένοι χειρισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες ορισμένων οδήγησαν στον εφιαλτικό και αιματηρό Αττίλα Ι και ΙΙ και στην Τουρκική κατοχή του 38 % της Βόρειας Κύπρου.

Η Τουρκία, μέχρι και σήμερα που μιλάμε δεν έχει αποσύρει τα στρατεύματά της, ελέγχει πλήρως το ψευδοκράτος της ΤΔΒΚ (Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, έτσι το αποκαλούν) και την κυβέρνησή του, εποικίζει την Βόρεια Κύπρο με Τούρκους πολίτες ( πριν το 1974 οι Τουρκοκύπριοι ήταν μειοψηφία), αγνοεί τα ψηφίσματα του ΟΗΕ συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, την οποία δεν αναγνωρίζει ως κυρίαρχο κράτος, ανοίγει ξανά τα Βαρώσια, ενώ από ό,τι διαρρέεται, μελλοντικά σχεδιάζει την προσάρτηση των Κατεχομένων.

Γίνεται, λοιπόν, σαφές ότι η Τουρκία με τις επιλογές της έχει χάσει κάθε ηθικό, νομικό και πολιτικό έρεισμα, που να δικαιολογεί την απαράδεκτη Εισβολή, που έχει βαρύ πλήγμα σε ολόκληρο τον Ελληνισμό.

Διαβάστε περισσότερα:

Ρεπόρτερς χωρίς.. εγκυρότητα

Ολοένα και περισσότερο, τον τελευταίο καιρό, γίνεται λόγος στη πολιτική σκηνή της χώρας για τη κατάταξη της χώρας, όσον αφορά την ελευθερία του τύπου. Η αρχή έγινε με την δημοσίευση την έρευνα του RSF, σύμφωνα με την οποία η Ελλάδα βρίσκεται στην 108η θέση Παγκοσμίως. 

Δολοφονία του Θάνου Αξαρλιάν – Το χρονικό

Τριάντα χρόνια συμπληρώνονται από την άνανδρη δολοφονία ενός 20χρονου φοιτητή, το όνομα του οποίου Θάνος Αξαρλιάν. Μέχρι και σήμερα, ένα μεγάλο «γιατί» πλανάται και μας βασανίζει.

Τρομοκρατική επίθεση στην εφημερίδα Real με έναν τραυματία

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι άγνωστοι δράστες τοποθέτησαν μηχανισμό με τρία γκαζάκια στην είσοδο του κτιρίου που εξερράγη λίγο πριν τις τρεις τα ξημερώματα.

power pass

Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά

Σε δύο φάσεις οι πληρωμές για το Power Pass – Πότε καταβάλλονται τα ποσά – Οι τελικοί δικαιούχοι θα ειδοποιηθούν με sms ή e-mail αναφορικά με την έγκριση της αίτησής τους. Διάβασε περισσότερα εδώ.

Ποιός ήταν ο Σίνζο Άμπε;

Η Ιαπωνία θρηνεί την αναπάντεχη δολοφονία, ενός μεγάλου πολιτικού ηγέτη της. Μία δολοφονία που συγκλόνισε βαθύτατα τον λαό της χώρας, επαναφέροντας στη θύμηση του, τη επίθεση που δέχτηκε ο σοσιαλιστής πολιτικός Ινετζίρο Ασανούμα, τον Οκτώβριο του 1960. 

Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος

Uber: Παράνομες τακτικές και χειραγώγηση της αγοράς

Στο επίκεντρο ενός σκανδάλου βρέθηκε η Uber, μετά την έρευνα που διεξήγαγαν δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι «παραβίασε τη νομοθεσία» και χρησιμοποίησε βίαιες μεθόδους για να επιβληθεί στην αγορά, παρά τις επιφυλάξεις πολιτικών και εταιρειών ταξί.

Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος Κύπρος

Avatar photo
Κωνσταντίνος Μαμάτσης
Άρθρα: 4

Υποβολή απάντησης