Κρίση στα Ίμια: Μια εθνική τραγωδία

Πριν από την κρίση η πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες ήταν μεταβατική , στην Τουρκία ανέλαβε την εξουσία η Τσιλέρ και ο Γιλμάζ αλλά την κρίση την χειρίστηκε η Τανσού Τσιλέρ.

Γράφει ο Χρήστος Ζήκος

Τα Ίμια ανήκουν στο νησιωτικό σύμπλεγμα των Δωδεκανήσων, στην Ελλάδα είναι γνωστά ως Ίμια η ως Λιμνιά και για την Τουρκία ως Καρντάκ. Βρίσκονται σε απόσταση 1,9 μιλίων από το ελληνικό νησί Καλόλιμνος , 5,3 μιλιών από την Κάλυμνο, 3,8 μίλια από την τουρκική ακτή και 2,3 μίλια από το τουρκικό νησί Κάβος.

Πριν από την κρίση η  πολιτική κατάσταση στις δύο χώρες ήταν μεταβατική , στην Τουρκία ανέλαβε την εξουσία η Τσιλέρ και ο Γιλμάζ αλλά την κρίση την χειρίστηκε η Τανσού Τσιλέρ. Στην Ελλάδα επικρατούσε ανησυχία για την υγεία του πρωθυπουργού Ανδρέα Παπανδρέου τον οποίο τον διαδέχθηκε στην ηγεσία του κόμματος και στην συνέχεια στην θέση του πρωθυπουργού ο Κώστας Σημίτης, αλλά δεν υπήρχε σταθερότητα. Μέσα στην παράταξη του Πασόκ υπήρχαν οι υποστηρικτές του πρώην αρχηγού Ανδρέα Παπανδρέου και το βασικό πεδίο αντιπαράθεσης ήταν η εξωτερική πολιτική.

25 Δεκεμβρίου του 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ φτάνει στην Ανατολική Ίμια και εκπέμπει σήμα κινδύνου.Ο πλοιαρχός του δεν δέχτηκε βοήθεια από από τον ελληνικό λιμενικό , ισχυριζόταν ότι το πλοίο βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και μόνο οι αρχές της χώρας του θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν.Την επόμενη μέρα το λιμεναρχείο καλύμνου ενημερώνει το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών και αυτό με την σειρά του το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών πως αν δεν παρέμβει το πλοίο θα κινδυνεύσει.

Στις 27 Δεκεμβρίου το Τουρκικό ΥΠΕΞ ενημέρωσε την πρεσβεία της ελλάδας πως ανεξάρτητα με το τι θα γίνει με το πλοίο και το ποιος θα βοηθήσει στην διάσωση του υπήρχε ένα γενικότερο ζήτημα που οι δυο χώρες θα έπρεπε οπωσδήποτε να το διευθετήσουν.Η Ελληνική μεριά αντέδρασε άμεσα για το τουρκικό φορτηγό πλοίο το έβγαλαν από τα ελληνικά ύδατα και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας ενώ την ίδια μέρα ένα τουρκικό μαχητικό αεροσκάφος πέφτει στα ελληνικά χωρικά ύδατα στην Μυτιλήνη ύστερα από εμπλοκή με ελληνικά μαχητικά παρόλα αυτά ο τούρκος πιλότος σώθηκε μετά από ελληνική βοήθεια.

Το Τουρκικό ΥΠΕΞ εκμεταλλευόμενο την κατάσταση εξέδωσε ρηματική διακοίνωση στο Ελληνικό ΥΠΕΞ στην οποία αναφέρουν πως τα Ίμια έχουν καταγραφεί στο κτηματολόγιο της Αλικαρνασσού και ανήκουν στην Τουρκία. Το Ελληνικό Υπουργείο αντέδρασε καθυστερημένα απορρίπτοντας τη διακοίνωση της γείτονος χώρας,ενώ ταυτόχρονα έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις σε συνεχή επαγρύπνηση στην περιοχή των Ιμίων.

Ο Δήμαρχος καλύμνου Δημήτρης Διακομιχάλης όταν αντιλήφθηκε πως αμφισβητούνται τα Ίμια ότι είναι ελληνική περιοχή μετέβηκε στην περιοχή και ύψωσε την ελληνική σημαία στην Μεγάλη Ίμια γεγονός που χαρακτηρίστηκε αρνητικά από το ΠΑΣΟΚ διότι θεωρήθηκε στο κόμμα πως ο δήμαρχος της περιοχής όξυνε τις καταστάσεις με την Τουρκία.

Οι Γείτονες θεώρησαν την ενέργεια αυτή προκλητική, δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Χιουργιέτ πήγαν στην περιοχή με ελικόπτερο κατέβασαν την ελληνική σημαία και την αντικατέστησαν με την τουρκική. Όλη η ενέργεια των τούρκων προβλήθηκε από τις κάμερες και μεταδόθηκε ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Χουργιέτ.

Το ελληνικό πολεμικό ναυτικό στις 28 Ιανουαρίου κατεβάζει την τουρκική σημαία και υψώνει εκ νέου την ελληνική ενώ μια μονάδα υποβρυχίων καταστροφών αποβιβάζεται στην Μεγάλη Ίμια χωρίς να τους αντιληφθούν τα τουρκικά πολεμικά που βρισκόντουσαν στην περιοχή. Η πολιτική εντολή που είχαν οι έλληνες στρατιώτες ήταν να αποφευχθεί η κλιμάκωση της κρίσης.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κώστας Σημίτης από το βήμα του στην βουλή απευθύνθηκε στην τουρκική κυβέρνηση με έντονο ύφος  πως θα αντιδράσει αποφασιστηκά αν προκληθεί από την Τουρκία, ενώ η Τανσού Τσιλέρ ζήτησε να υπάρξουν διαπραγματεύσεις για το τι καθεστώς θα επικρατεί στις βραχονησίδες , ταυτόχρονα τουρκικά πολεμικά πλοία παραβιάζουν τον θαλάσσιο ελληνικό χώρο.

Ο Κώστας Σημίτης προχώρησε σε διαβήματα προς την ΕΕ και τις ΗΠΑ ενώ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Αμερικής Μπίλ Κλίντον . Ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε στον αμερικανό πρόεδρο πως η ελληνική μεριά δεν επιδίωκε την σύγκρουση αλλά άμα την προκαλέσουνε θα αντιδράσει έντονα,δήλωσε επίσης πως θα αποσύρει τον στρατό αλλά όχι και την σημαία από την περιοχή των Ιμίων. Οι Τούρκοι όμως δεν δέχτηκαν την θέση της Ελλάδας και είπαν πως υπάρχουν και άλλα νησιά του Αιγαίου που το καθεστώς τους ήταν ασαφές.

Ωστόσο γίνεται γνωστό μέσω των ΜΜΕ στην ελληνική κοινωνία πως οι τούρκοι με την σημαία τους έχουν καταλάβει την μικρή Ίμια γεγονός που το επιβεβαιώνει ένα ελικόπτερο του ελληνικού πολεμικού ναυτικού το οποίο πέταγε πάνω από τις βραχονησίδες με δύσκολες καιρικές συνθήκες. Δυστυχώς το ελικόπτερο έπεσε στης 31 Ιανουαρίου 1996  και οι τρείς αξιωματικοί που ήταν μέσα έχασαν την ζωή τους, μέχρι και σήμερα δεν έχει γίνει γνωστό αν οι έλληνες που έχασαν την ζωή τους είναι αίτια οι τούρκοι στρατιώτες η οι άσχημες καιρικές συνθήκες όπως άφησε τότε να εννοήθει η πολιτική ηγεσία.

Η Κρίση των Ιμίων δεν είχε συνέπειες στο καθεστώς των νησιών όμως μέσα από αυτήν μπόρεσε η Τουρκία να θέσει θέμα γκρίζων ζωνών στο Αιγαίο, αμφισβητούσε ουσιαστικά την κυριαρχία της Ελλάδας όμως η τελευταία ποτέ δεν αποδέχτηκε αυτή την κατάσταση. Γενικότερα η κρίση έχει αποτυπωθεί αρνητικά στην ελληνική κοινωνία λόγω ότι έχασαν την ζωή τους οι τρείς αξιωματικοί αλλά και γιατί η πολιτική ηγεσία δεν στάθηκε επαρκώς στην κρίση , ο πρωθυπουργός της χώρας ευχαρίστησε την Αμερική από το βήμα του στην βουλή γεγονός που δυσαρέστησε τους Έλληνες πολίτες.

Οι απόψεις των αρθρογράφων δεν απηχούν την άποψη της συντακτικής ομάδας ούτε του Pnyka Org. 

Μάθετε περισσότερα εδώ

Διαβάστε περισσότερα: Ίμια Ίμια

Avatar photo
Χρήστος Ζήκος
Άρθρα: 6